Sindromul Galapagos

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 2 august 2011

Cătălin Avramescu

Trebuie să le vezi pentru a crede că asemenea creaturi există cu adevărat. Una doarme în copac şi are ţepi care îi ies din cap. Alta este o broască ţestoa-să uriaşă cu gâtul lung, care se târăşte pe nisip. Sunt din fauna insulelor Galapagos. Nu trăiesc nicăieri altundeva. Datorită izolării, au evoluat separat, în formule surprizătoare.

Fenomenul se numeşte "endemism" şi există şi prin alte părţi. În Noua Zeelandă există pasărea Kiwi, fără aripi. În Madagascar este lemurul. În Etiopia, babuinul-de-munte. Unele creaturi de acest fel au dispărut, precum pasărea Dodo, un fel de curcan uriaş care trăia pe insula Mauritius, în oceanul Indian. Nu e de mirare. Izolarea extremă face aceste fiinţe să fie foarte vulnerabile la prădători străini de ecosistemul lor şi la boli.

Situaţia insulelor a dus la apariţia unei expresii: "Sindromul Galapagos". Aceasta pare să fie, spre exemplu, situaţia pieţei japoneze de telefonie mobilă. Spre deosebire de celelalte pieţe, care sunt conectate unele cu altele, piaţa japoneză este izolată, din cauza standardelor tehnice, a obiceiurilor de consum aparte, cât şi a dominaţiei terminalelor customizate, separat, de firme. Această situaţie a dus la apariţia unor telefoane similare, pe undeva, iguanelor din Galapagos, cu forme fantastice şi cu funcţii inedite. Însă nevandabile oriunde altundeva, datorită greutăţii şi complicaţiilor pe care le presupune folosirea lor.

Este oare clasa politică românească afectată de "Sindromul Galapagos"?

Iată o ipoteză care merită cercetată. Semnele că aceas-tă clasă şi sistemul politic în care se reproduce au evoluat ca un ecosistem izolat, cu creaturi bizare, sunt multe. Luaţi sistemul de vot, care, se presupune, asigură reprezentativitatea şi legitimitatea liderilor politici. Noi avem un sistem unic, ce pare să nege chiar funcţia de bază a oricărui sistem electoral, prin eliminarea unor câştigători şi acordarea mandatului unor pierzători.

Alte elemente. Un bicameralism în care fiecare Cameră este dominantă, pe rând, în funcţie de traseul legii. O prevedere constituţională unică, referitoare la prezumarea caracterului licit al averii, ceea ce blochează practic orice tentativă de confiscare pe cale judiciară. O Jus-tiţie declarată deasupra oricărui control din partea celorlalte puteri, cu judecători care fac politică noaptea, prin talk-show-uri. O presă cartelizată de doi-trei moguli cu dosare penale. Un vocabular politic limitat, în care termenii au o semnificaţie aleatorie.

Eu predau, printre altele, un curs despre teoria democraţiei. Ştiu că multe democraţii au trăsături speciale, chiar unice. Însă mai ştiu că aces-tea au evoluat în legătură unele cu altele, împrumutându-şi "genele". Japonia a preluat legi şi instituţii din Germania lui Bismark şi din Anglia Victoriană. Austria a exportat în toată lumea modelul Curţii Constituţionale etc.

La noi pare să se fi instituit, dimpotrivă, o tendinţă de izolare extremă. Încă de la începutul anilor "90. Dezinteresul guvernanţilor de atunci pentru o modernizare autentică era evident. Regimul Iliescu, incapabil să se întoarcă la stalinism, a refuzat să îşi asume tranziţia spre un capitalism democratic şi liberal. Rezultatul a fost un hibrid monstruos.

În Mezozoic exista insula Haţeg, unde datorită izolării au apărut specii de dinozauri pitici, fără corespondent pe Continent. La noi am descoperit o tendinţă similară, de izolare. "Ete, dom"le, mai lasă-mă cu Franţa aia a dumitale... Ce mă iei pe mine cu de-astea, la noi e America?".

În Oceanul Indian, în insulele Andaman, trăieşte unul dintre cele mai izolate triburi din lume, sentinelezii. Ei refuză cu obstinaţie orice contact cu străinii. Unii vizitatori le-au adus găleţi, pe care le-au lăsat la o distanţă de siguranţă. Sentinelezii s-au apropiat, au luat găleţile roşii şi le-au lăsat neatinse pe cele verzi. Nimeni nu ştie de ce.

Post Scriptum

În zilele următoare, odată cu publicarea decretului de numire în Monitorul Oficial, voi avea onoarea de a deveni ambasador al României în Finlanda şi Estonia. Conform legii ce reglementează statutul corpului diplomatic, din acel moment voi avea obligaţia să mă "abţin" de la "manifestarea în public a convingerilor politice". Cititorilor le mulţumesc şi le spun că voi continua să scriu într-un format apropiat. Convingerile morale - slavă Domnului! - nu mi le poate cenzura nimeni. Şi nici pe acelea profesionale, ca profesor de ştiinţe politice.

Voi continua să scriu, în cheie teoretică, despre sisteme şi procese politice, inclusiv din România. Este un drept pe care aceeaşi lege îl recunoaşte, acceptând calitatea didactică în învăţământul superior drept compatibilă cu statutul diplomatic. În termenii legii, interzisă este doar "propaganda" în favoarea partidelor politice. Un lucru simplu de îndeplinit, pentru că oricum nu sunt cunoscut pentru o simpatie deosebită faţă de actualul sistem de partide. Aşa încât vă spun "La revedere!", până săptămâna viitoare, când ne regăsim într-o formulă uşor diferită.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Calitatea de cadru didactic universitar la facultate inutila FSP in cadrul U.B. nu-i da ,din pacate editorialistului de astazi, dreptul de a ocupa un spatiu in Bursa on-line. Prin continutul acestui editorial autorul incearca sa acrediteze ideea ca ar fi neutru . Din punct de vedere politic! Daca facem un inventar al continutului editorialelor autorului editorialului de fata,constatam contrariul. Nu ne bucura acest fapt. Candva ,D-sale i s-a recomandat sa se ocupe ,serios vorbind, de agricultura. Altfel ,D-sa devine in mod automat ,un om degeaba . Ca si politrucii de tip nou pe care-i scoate din inutila facultate de stiinte politice din Universitatea Bucuresti. de un nou Fanica muncitoru avem acum nevoie sau de specialisti inalt calificati,sa zicem in domeniul textilelor? Ca asta se cauta acum ! Restul industriei l-a vandut patronii D-sale. Timp de mai multi ani. Asteptam cu interes reconversia profesionala a autorului acestui editorial,dupa un purgatoriu in institutiile de profil. Cu zabrele. Alaturi de patronul sau cotrocenist. Inclusiv a altor chiriasi cotrocenisti .Sau de la Palatul Victoria! Titlul opiniei de fata se refera exclusiv la autorul editorialului de astazi.Un text inutil. Scris de cineva care si-a gresit profesia.Nu cea actuala . Care-i doar o functie temporara.Ci profesia pe care si-o declina. In textul acestui editorial...

    1. Aferim 

    Nu neicusorule nu vei avea nicio onoare. P'aia ai pierdut'o demult. Vei avea doar sinecura pentru care ai dat intens la pedala si te'ai dezonorat cat pentru o mie de onoruri si onori ... iar baliverna ca "te abtii" de la exprimari politice ori ca "ai voie dar nu propaganda" (ca si cum daca exprimi o opinie ea nu se propaga) sa i'o spui mutului ca el nu poate s'o spuie mai departe, dar e dispus sa te creada... Epilogul dumitale nu e decat o autoflatare ca sa afle si cei doi trei cititori ignoranti de p'aci ce fal(n)ic flacau te'ai facut, de te'a pus jupana'tu ambasador... Te'a pus ca se plictisise de tine... aici in sfarsit am si eu o afinitate cu Basescu...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb