Siria: Jihadiştii extremişti s-au dotat cu vehicule americane

V.B.
Internaţional / 24 iunie 2014

Jihadiştii ultraradicali din Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au folosit pentru prima oară în Siria maşini blindate de tip humvee americane, capturate de la armata irakiană, în luptele împotriva rebelilor din nordul ţării, scrie AFP.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDH) a declarat: "Ei au utilizat pentru prima oară aceste vehicule ca să cucerească duminică localităţile Eksar şi Maalal, în provincia Alep, aproape de graniţa cu Turcia, după lupte violente împotriva Frontului islamist şi a aliaţilor săi din Frontul al-Nusra" (aripa siriană a Al-Qaida - n.r.).

Automobilele blindate de tip Humvee sunt produse de AM General, denumirea lor oficială fiind High Mobility Multi Purpose Wheeled Vehicle (HMMWV).

Satele Eksar şi Maalal se află aproape de oraşul Azaz pe care SIIL îl abandonase la sfârşitul lunii februarie, sub presiunea rebelilor. Aceşti jihadişti fundamentalişti, angajaţi din ianuarie într-un război necruţător cu foştii lor aliaţi, se retrăseseră din vestul şi sudul provinciei Alep, însă îşi păstrează poziţiile în nordul ei, unde duminică au avut loc lupte.

Directorul OSDH, Rami Abdel Rahman, a spus că jihadiştii vor încerca să recucerească Azaz.

După ce au cucerit Mosul, oraş important din nordul Irakului, obligând armata irakiană să se retragă în dezordine în faţa ofensivei lansate pe 9 iunie de insurgenţii sunniţi conduşi de SIIL, aceştia au transferat în Siria mai multe autovehicule militare de fabricaţie americană.

Pe de altă parte, mai mulţi membri ai SIIL au răpit duminică 20 de studenţi kurzi pe drumul dintre Hasaka şi Qamishli, în nord-estul Siriei, a mai informat OSDH.

Încă din 29 mai, SIIL reţine 145 de studenţi kurzi, care tocmai îşi promovaseră examenele într-unele cartiere din vestul Alepului, şi le-au cerut să li se alăture, au povestit părinţii a cinci elevi care au reuşit să fugă. În aceeaşi zi, jihadiştii au mai răpit 193 civili kurzi între 17 şi 70 ani, din satul Qabasine (provincia Alep).

Miliţiile kurde se confruntă cu SIIL de mai multe luni, jihadiştii încercând să acapareze câmpurile petrolifere din nordul şi din estul ţării, situate în regiunile Siriei cu populaţie de etnie predominant kurdă.

În timp ce kurzii se străduiesc să îşi extindă zona autonomă, SIIL vrea să constituie în regiune un stat islamic reunind teritorii din Siria şi din Irak.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb