SIRIA Stoltenberg: "NATO este pregătită să trimită trupe în Turcia"

Adina Lateş
Internaţional / 8 octombrie 2015

Stoltenberg: "NATO este pregătită să trimită trupe în Turcia"

Actualizare 19:22 Erdogan: "Turcia poate reconsidera, dacă este nevoie, achiziţiile de gaze din Rusia", după violarea spaţiului aerian

Turcia ar putea reconsidera achiziţiile de gaze din Rusia, din cauza incidentelor precum cel în care un avion rus a intrat în spaţiul aerian turc în timpul unei operaţiuni împotriva Statului Islamic în Siria, a declarat azi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de site-ul agenţiei de presă ruse Sputnik International.

Ministerul turc de Externe a anunţat luni că un avion militar rus a încălcat spaţiul aerian al Turciei, în apropierea Siriei, pe 3 octombrie. Ulterior, Ministerul rus al Apărării a confirmat că pe 3 octombrie un avion Su-30 Flanker a intrat pentru scurt timp în spaţiul aerian al Turciei, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

"Rusia ar trebui să fie sensibilă la aceste probleme. Suntem principalul cumpărător de gaze naturale ruseşti. Absenţa Turciei ar fi o pierdere serioasă pentru Rusia", a spus Erdogan, avertizând că Turcia poate cumpăra gaze din altă parte.

Turcia a atras atenţia luni seară că un avion rusesc de război i-a încălcat spaţiul aerian, duminică, o a doua astfel de încălcare în ultimele zile, ceea ce a determinat Ankara să-l convoace din nou pe ambasadorul Moscovei.

(A.C.)

----------------

Actualizare 12:27 Reuters: Investigaţie a Congresului SUA privind deficienţele spionajului american, care nu a avertizat despre planurile Rusiei în Siria

Congresul SUA a demarat o investigaţie în legătură cu deficienţele în activitatea serviciilor secrete americane care au fost prinse, din nou, pe picior greşit în privinţa intervenţiei Rusiei în Siria, exprimându-şi preocuparea faţă de ritmul lent cu care spionajul a descifrat scopul şi intenţia ofensivei militare ruse, au declarat pentru Reuters surse din legislativul american.

La o săptămână după ce Rusia a intervenit în războiul civil din Siria prin lansarea unei campanii de atacuri aeriene, comisiile pentru serviciile de informaţii din Senatul şi Camera Reprezentanţilor SUA intenţionează să analizeze în ce măsură comunitatea de spionaj a trecut cu vederea sau a judecat greşit semne critice de avertisment privind intenţiile Moscovei în Siria.

Această nouă anchetă survine după ce agenţiile de informaţii americane "au ratat" anexarea "neaşteptată" a Crimeii de către Rusia în martie 2014 şi construcţia de către China a insulelor artificiale în zona disputată din Marea Chinei de Sud, aminteşte agenţia de presă menţionată.

Deşi agenţiile de spionaj americane au încercat să-şi intensifice colectarea de informaţii despre Rusia, după criza din Ucraina, acestea continuă să se lupte cu resurse insuficiente din cauza accentului pus pe combaterea terorismului în Orientul Mijlociu şi în Afganistan şi Pakistan.

Totuşi, lansarea operaţiunilor aeriene de către Rusia în Siria nu a fost o "surpriză" pentru Casa Albă, după cum recunoaşte un responsabil american, sub rezerva anonimatului, indicând că serviciile secrete americane au urmărit cu atenţie cum preşedintele rus Vladimir Putin a consolidat în ultimele săptămâni prezenţa militară a Rusiei în Siria, fapt care a determinat Washingtonul să critice şi să ceară explicaţii Moscovei.

Dar agenţiile de informaţii şi administraţia SUA au fost surprinse de viteza şi agresivitatea cu care Putin a utilizat forţele sale aeriene în Siria, precum şi în legătură cu ţintele atacate de ruşi, între care grupări ale rebelilor sirieni sprijinite de SUA.

"Au văzut o parte din ceea ce se întâmplă, dar nu au putut aprecia amploarea", a declarat un oficial american, sub rezerva anonimatului.

Decizia bruscă a Rusiei de a-şi intensifica implicarea militară în criza siriană a provocat dubii asupra strategiei lui Obama Orientul Mijlociu şi a pus în lumină o erodare a influenţei Statelor Unite în regiune, notează Reuters.

(A.C.)

------------------

Actualizare 11:54

Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să trimită trupe în Turcia pentru a-şi apăra aliatul din flancul sudic, a declarat Jens Stoltenberg astăzi, la Bruxelles, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din statele NATO, după ce avioane ruseşti au încălcat spaţiul aerian turc, transmite Reuters.

"NATO este pregătită să-şi apere toţi aliaţii, inclusiv Turcia, împotriva oricăror ameninţări", a declarat Stoltenberg pentru presă înaintea reuniunii miniştrilor Apărării, care urmează să fie dominată de criza din Siria.

"Alianţa Nord-Atlantică a răspuns deja, sporindu-şi capacitatea, abilitatea şi nivelul de pregătirie în a mobiliza forţe, inclusiv în sud, inclusiv în Turcia", a subliniat el.

Stoltenberg a subliniat totodată că atacurile - aeriene şi cu rachete de croazieră - ale Rusiei reprezintă "motive de îngrijorare".

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a anunţat, totodată, că nu s-a luat încă o decizie cu privire la nivelul prezenţei trupelor NATO în Afganistan.

------

Actualizare 08:27 Washington: Nu s-a luat încă nicio decizie privind zona de excludere aeriană

Administraţia americană a vorbit din nou miercuri, foarte prudent, despre ipoteza unei zone de excludere aeriană deasupra Siriei, după cum doreşte Turcia, un subiect care revine în actualitate legat de conflictul sirian, însă fără să se fi concretizat vreodată, potrivit Bloomberg.

Departamentul de Stat şi Casa Albă au fost întrebate miercuri de reprezentanţii presei despre o informaţie apărută pe canalul CNN potrivit căreia secretarul de stat John Kerry a supus în urmă cu câteva zile preşedinţiei americane un proiect pentru decretarea unei zone de excludere aeriană în nordul Siriei.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a refuzat să comenteze aceste eventuale recomandări ce ar fi fost formulate de şeful diplomaţiei Statelor Unite, dar a recunoscut că la Washington au loc discuţii pe această temă.

"Continuăm să discutăm despre cea mai bună metodă de a combate Statul Islamic (SI), mai ales în nordul Siriei. Am vorbit despre îngrijorările turcilor legate de deplasările SI în nordul Siriei", a declarat John Kirby.

Până în acest moment însă, "nu a fost luată nicio decizie cu privire la o zonă de excludere aeriană", a adăugat el.

Omologul său de la Casa Albă, Josh Earnest, a fost şi mai prudent: "Nu putem exclude asta pe viitor, dar am subliniat că, pentru moment, nu este o chestiune aflată în studiu".

------

John Kirby: "Peste 90% din loviturile Rusiei nu au vizat SI sau Al-Qaida"

Statele Unite au afirmat miercuri că aproape toate loviturile aeriene ale Rusiei în Siria nu au vizat gruparea Statul Islamic ori cele afiliate Al-Qaida, ci organizaţii armate siriene moderate care luptă împotriva regimului de la Damasc, relatează AFP.

"Peste 90% din loviturile lor aeriene la care am asistat nu au fost contra SI sau teroriştilor afiliaţi la Al-Qaida. În mare parte au fost contra grupărilor din opoziţie", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Minți de râd și teroriștii de tine. Nimeni pe glob nu te mai crede. Dacă existau atât de mulți rebeli moderați, ați fi câștigat războiul cu ISIS (pe care acum toată lumea știe că îl pierdeți).

     

    La care moderați te referi Kirby? La Divizia 30? Teroriștii ăia scriu pe twitter că "o palmă puternică pe fața Americii". 

     

    "Pentagon-trained rebels in Syria are reported to have betrayed their American backers and handed their weapons over to al-Qaeda in Syria immediately after re-entering the country. 

    Fighters with Division 30, the “moderate” rebel division favoured by the United States, surrendered to the al-Qaeda-affiliated Jabhat al-Nusra, a raft of sources claimed on Monday night. 

    Division 30 was the first faction whose fighters graduated from a US-led training programme in Turkey which aims to forge a force on the ground in Syria to fight against Islamic State in Iraq and the Levant (Isil). 

    A statement on Twitter by a man calling himself Abu Fahd al-Tunisi, a member of al-Qaeda’s local affiliate Jabhat al-Nusra, read: "A strong slap for America... the new group from Division 30 that entered yesterday hands over all of its weapons to Jabhat al-Nusra after being granted safe passage." 

    John Kirby: "Greater than 90 per cent of the strikes that we’ve seen them take to date have not been against Isil [Isis] or al-Qaeda-affiliated terrorists."

     

    Turcia, Ahmet Davutoglu “These [Russian] air raids are not against Isis. There were 57 air raids by Russian air forces. Fifty-five of them were against moderate opposition and only two were against Daesh [Isis], according to military information we received.” 

     

    Ce spune Turcia? 55 din 57 de lovituri NU au fost împotriva ISIS. Poate au fost împotriva Al-Queda, nu știm, nu ni se spune. Turcii zic că sunt "moderați" (pe naiba). 

    Ce fac americanii? Păi, precum țața în târg care răspândește zvonuri, calculează că 55/57 este peste 90% și deformează și mai mult sursa originală de informații. Americanii spun că nu au fost loviți NICI ISIS, NICI Al-Queda. Eeee, de unde ai scos-o măi Kirby? Te contrazici cu turcul care NU A SPUS că Al-Queda NU A FOST lovită? Idiotule mincinos ce ești. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb