Sistemul bancar din Bulgaria, în pragul haosului

A.S.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 iulie 2014

Sistemul bancar din Bulgaria, în pragul haosului

Continuă retragerile din bănci

Ajutor de 2,3 miliarde euro de la Comisia Europeană pentru băncile bulgare

Aurelian Dochia: "Nicio ţară nu poate face faţă panicii bancare"

Comisia Europeană (CE) a aprobat, ieri, cererea Bulgariei privind o linie de credit de 3,3 miliarde de leva (2,3 miliarde de euro) pentru sprijinirea băncilor care se confruntă cu un atac speculativ, transmite Reuters.

Acest lucru nu pare să fi oprit, însă, valul de retrageri din depozitele deschise la First Investment Bank, bancă de la care mai mulţi oameni au fost încurajaţi să îşi scoată economiile, prin e-mail-uri şi sms-uri, relatează agenţia de ştiri.

"Comisia Europeană a decis că ajutorul de stat implicat de asigurarea unei linii de credit este proporţional şi corespunde necesităţii de a asigura suficientă lichiditate în sistemul bancar în circumstanţe speciale", se arată în declaraţia CE.

Din motive de precauţie, Bulgaria a adoptat măsuri de majorare a nivelului lichidităţilor şi de a-şi proteja sistemul financiar, susţine Comisia.

Acţiunile în forţă ale autorităţilor bulgare şi europene sunt necesare, din cauză că situaţiile în care apar informaţii că anumite bănci s-ar afla în dificultate pot să degenereze foarte rapid, arată analistul economic Aurelian Dochia.

"În astfel de cazuri, nici nu mai contează care este adevărul, dacă băncile respective chiar au probleme sau nu, oamenii acţionând mânaţi de teama să nu îşi piardă economiile", ne-a explicat domnia sa.

Mişcările de retragere a banilor din depozite pot fi periculoase, indiferent de cât de lichide sunt băncile supuse acestor acţiuni, atrage atenţia Aurelian Dochia.

"Nu există ţară care să poată face faţă panicii bancare. Oricât de lichide ar fi băncile dintr-un stat, există o limită dincolo de care nu se pot descurca în faţa retragerilor pe termen scurt. Ca bancă, poţi să te descurci cu retragerile pe termen mediu şi lung, dar nu cu cele pe termen lung", a mai arătat economistul.

Autorităţile de la Sofia au făcut apel la cetăţeni, săptămâna trecută, să nu intre în panică şi să-şi retragă economiile în momentul în care se vor redeschide băncile, după ce dificultăţile cu care se confruntă două bănci importante au sporit temerile privind stabilitatea financiară a Bulgariei.

"Nu există motive să cedăm panicii. Nu este o criză bancară, este o criză de încredere şi un atac criminal", a afirmat duminică preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev.

Luna trecută, Banca Centrală a Bulgariei a decis să intervină şi să preia temporar controlul la Corpbank, a patra mare bancă a ţării, anunţând că va demara discuţiile cu actualii acţionari în legătură cu sprijinirea instituţiei. De asemenea, Ministerul de Finanţe din Bulgaria a avertizat că va naţionaliza până în 21 iulie Corpbank, dacă discuţiile cu acţionarii privind salvarea băncii vor eşua.

Vineri, Banca Centrală a Bulgariei a denunţat "o încercare de a destabiliza statul" printr-un atac asupra sistemului bancar, după trimiterea de mesaje pe internet în care se afirmă că First Investment Bank (FIB), a treia mare bancă a ţării, se află în dificultate financiară. Trimiterea acestor mesaje, pe net şi telefoane portabile, a determinat mai mulţi clienţi să ceară retragerea banilor de la această bancă.

Autorităţile de la Sofia reclamă "atacuri organizate" asupra sistemului bancar

Poliţia din Bulgaria a reţinut duminică cinci bărbaţi suspectaţi de un atac informaţional organizat împotriva sistemului financiar al ţării, guvernul de la Sofia încercând să pună capăt celei mai grave retrageri de lichidităţi din bănci din ultimii 17 ani, relatează Novinite.

Patru bărbaţi au fost arestaţi la Sofia, iar un altul la Ruse, sub suspiciunea de a fi răspândit informaţii false, rău intenţionate împotriva băncilor, pentru destabilizarea sistemului bancar, a anunţat duminică Agenţia de Stat pentru Siguranţă Naţională (DANS).

Bărbaţii reţinuţi au folosit telefoane mobile, mesaje e-mail şi reţelele sociale, între care Fecebook şi YouTube, pentru a răspândi zvonuri care să determine oamenii să îşi retragă banii din bănci. Potrivit agenţiei, unii dintre aceşti bărbaţi ar datora băncilor sume mari de bani.

Guvernatorul băncii centrale, Ivan Iskrov, a declarat vineri că sectorul financiar este supus unui atac organizat prin email-uri şi sms-uri anonime, care pun în pericol siguranţa naţională.

First Investment Bank, a treia mare bancă din Bulgaria în funcţie de active, a fost ţinta unor "zvonuri epidemice şi declaraţii publice defăimătoare", a spus Iskrov.

First Investment a plăti vineri clienţilor 800 de milioane de leva (558 milioane euro), a anunţat banca, precizând că dispune de fonduri şi instrumente financiare suficiente să acopere cererea.

Ministrul de Interne Ţvetlin Iovcev, procurorul şef Sotir Ţaţarov şi preşedintele Agenţiei de Stat pentru Siguranţă Naţională (DANS) Vladimir Pisancev au avut duminică o întâlnire de urgenţă la sediul DANS pentru a discuta despre încercările de destabilizare a sistemului bancar din Bulgaria.

Investigaţia aflată în desfăşurare se referă şi la acţiuni îndreptate împotriva Corporate Commercial Bank (KTB), care au obligat Banca Naţională a Bulgariei să o pună sub supraveghere specială, în urma epuizării lichidităţilor.

Între timp, DANS a anunţat numere de telefon pentru cei care primesc sms-uri sau mesaje e-mail conţinând informaţii negative referitoare la bănci.

Săptămâna trecută, activităţile băncii KTB au fost suspendate, iar instituţia a solicitat şi a fost plasată sub supravegherea specială a Băncii Naţionale a Bulgariei (BNB), în urma unui scandal în jurul viceguvernatorului băncii centrale, Ţvetan Gounev.

KTB era între băncile cu niveluri ridicate de lichidităţi înaintea unui zvon legat de "dependenţa viceguvernatorului BNB Ţvetan Gounev de o anumită bancă", cu referire la KTB, care a fost difuzat prin intermediul unui email anonim trimis presei de un pretins angajat al băncii centrale.

Zvonul a coincis cu lansarea procedurilor preliminare de judecată împotriva lui Gounev şi a condus la retragerea de la KTB a unor sume uriaşe de bani de către clienţi, iar instituţia financiară nu a mai putut să îşi respecte obligaţiile.

KTB se va afla sub supraveghere specială o perioadă de trei luni, timp în care toate activităţile vor fi blocate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb