Situaţia cvasifalimentară a industriei de apărare a constituit, marţi, tema audierilor organizate de Comisia de apărare a Senatului. Au luat parte şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Economiei şi Comerţului şi ai principalelor unităţi producătoa-re de armament. Toţi participanţii la şedinţa Comisiei de apărare au fost de părere că este necesar un proiect de lege privind stabilirea capacităţilor de producţie ale industriei de armament.
Directorul general ROMARM, Pavel Mâsiu, a subliniat necesitatea alocării de către stat a unor fonduri pentru retehnologizarea industriei de apărare care, cu unele excepţii, este dotată fie la nivelul anilor "70, fie la nivelul anului 1995.
Senatorul PSD Mihail Popescu a întrebat de ce în momentul votării bugetului MApN, ministrul Teodor Atanasiu s-a declarat mulţumit de resursele alocate, de aproximativ 2,38% din PIB, dacă industria de apărare are nevoie de retehnologizare.
"De 15 ani asistăm neputincioşi la dezastrul din industria de apărare", a afirmat deputatul Corneliu Popa, invitat la lucrările Comisiei de apărare a Senatului, citat de Rompres.
Liderii sindicali de pe Platforma Cugir au atras atenţia că doar din acest loc au fost disponibilizaţi 18.000 de persoane, dintre care unele au epuizat, în prezent, orice formă de protecţie socială. La nivel naţional, dintre cele peste 100.000 de persoane care lucrau în 1990 în industria de apărare, au rămas doar 10.000 de salariaţi. Directorul general în Ministerul Economiei şi Comerţului, Aurel Cazacu, consideră că trebuie reîn-fiinţată Comisia interministerială de coordonare a industriei de apărare, desfiinţată în 1991.
Reprezentantul Nitramonia Făgăraş a făcut un apel de a nu se pune în aplicare ordinul de debranşare al unităţii de la energia electrică întrucât oraşul Făgăraş ar fi în pericol. El a explicat că nitroglicerina depozitată în acel loc, unde se află rezerva de stat de nitroglicerină, trebuie păstrată la o temperatură scăzută.
Preşedintele Comisiei de apărare, senatorul PSD George Maior , a afirmat că stenograma şedinţei va fi trimisă CSAT şi altor factori de decizie. "Avem capacitatea de a realiza prin tradiţie lucruri compatibile NATO şi statul ar trebui să privească cu atenţie acest domeniu al industriei", a spus George Maior.