Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a atribuit, în data de 12 ianuarie 2015, un contract IT de peste 31 milioane lei, finanţat din fonduri UE, către Siveco, conform unui anunţ publicat vineri în Sistemul Electronic de Achiziţii publice.
Datele din SEAP arată că oferta câştigătoare a fost depusă de Siveco în asociere cu Expert One Research (fosta XOR IT), o firmă cu acţionari apropiaţi deputatului Sebastian Ghiţă.
Expert One Research este fosta XOR-IT Systems, firma care a câştigat în vara anului 2012 procedura de achiziţie organizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru softul privind depistarea eventualelor voturi multiple la referendumul de demitere a preşedintelui României, Traian Băsescu. Firma este controlată de Rizea Dan-Ionuţ (asociat cu 68,97% cota de participare la beneficii şi pierdere) şi Găitănaru Gabriel (asociat cu 31,03% cota de participare la beneficii şi pierdere).
Cei doi au deţinut, în trecut, funcţii importante în fimele lui Sebastian Ghiţă, printre care şi TeamNet.
Rizea Dan a activat timp de 2 ani ca "DMS solution specialist" la firma Star Storage, o altă firmă abonată la contracte IT cu statul şi un vechi partener de afaceri al TeamNet. Acesta a mai fost şi programator timp de un an la ICI - Institutul de Cercetare în Informatică, scrie hotnews.ro
Gabriel Găitănaru a fost Project Manager la TeamNet şi IT Support Engineer la TeamNet.
Ca răspuns la articolul HotNews, MAE precizează că respectivul contract a fost atribuit prin parcurgerea procedurii legale de licitaţie publică deschisă, desfăşurată prin intermediul SEAP, iniţiată la data de 30.05.2014.
Conform MAE, în cadrul unei astfel de proceduri poate participa orice operator economic care îndeplineşte condiţiile de participare stabilite de autoritatea contractantă.
Potrivit legislaţiei în materia achiziţiilor publice, autoritatea contractantă nu poate formula criterii restrictive privind participarea la procedura de achiziţii pe considerente cum ar fi numele acţionarilor sau relaţiile comerciale dintre firmele participante.
Valoarea achiziţiei este de 25.001.400 lei la care se adaugă TVA (24%) şi este finanţată integral din fonduri externe nerambursabile.
La licitaţia publică respectivă au fost depuse cinci oferte. Criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic, scrie MAE.
Instituţia transmite că proiectul a fost iniţiat pornind de la nevoia cetăţenilor români din străinătate de a beneficia de servicii consulare într-o manieră simplificată, care să limiteze necesitatea deplasării la consulate.
Sistemul va furniza servicii electronice prin care cetăţenii vor putea solicita online informaţii consulare, documente de identitate şi călătorie sau servicii pentru cetăţenie, acte de stare civilă sau notariale.
1. dreptate
(mesaj trimis de prof piperea în data de 28.02.2015, 08:34)
dar de musat, bostina, etc nu zice nimeni nimic?
ei sunt siveco al avocaturii.
dnA parca nici nu a auzit de ei de 20 de ani.