Reporter: Cum evoluează deschiderea de noi benzinării Gazprom în România?
Vadim Smirnov: Recent am deschis cea de-a treisprezecea benzinărie şi mai avem încă zece în construcţie. Până la sfârşitul anului, sperăm să ajungem la 30 de benzinării Gazprom deschise în România, dacă vremea va mai permite activitatea de construcţie.
Reporter: Sunteţi mulţumit de acest ritm al deschiderii benzinăriilor?
Vadim Smirnov: Sincer, nu sunt prea mulţumit pentru că planul NIS este ca, până la finalul anului 2015, să avem 120 de benzinării în România. Dacă vom continua în ritmul actual de punere în funcţiune, atunci, probabil, nu ne vom atinge ţinta. Sarcina mea este ca NIS să ajungă la 120 de benzinării în 2015 şi să accelerez punerile în funcţiune.
Reporter: Care este problema? Birocraţia sau securizarea locaţiilor bune?
Vadim Smirnov: Reţeaua de benzinării din România este foarte bine dezvoltată. Aceasta cuprinde peste 2.000 de benzinării şi nu este uşor să găsim locaţii bune pentru proiectele noastre. Desigur mai este şi problema obţinerii autorizaţiilor de construcţie. N-am ştiut că poate dura şi 4-5 luni.
Reporter: Mai negociaţi cu ENI preluarea benzinăriilor AGIP din România? Sunteţi în discuţii şi cu alţi operatori din România?
Vadim Smirnov: Avem şi posibilitatea preluării de active de la operatorii existenţi pe piaţa din România ca să ne atingem ţinta de 120 de benzinării în 2015. Când avem propuneri de preluare, le studiem. Analizăm cu atenţie toate oportunităţile din piaţă.
La această dată, nu avem ceva concret în privinţa preluării de active. Am avut discuţii cu mai mulţi deţinători de benzinării nu numai cu reprezentanţii lanţului Agip. Suntem interesaţi să preluăm benzinării. Important este să existe şi dorinţa proprietarilor acestor benzinării de a ni le vinde.
În Bosnia, NIS a preluat benzinăriile de la OMV. Este clar că ce am reuşit acolo este posibil să facem şi în România. Dar, aşa cum am mai spus, în prezent nu avem concretizată o astfel de tranzacţie. Situaţia este logică. Se vorbeşte de o posibilă preluare a benzinăriilor Agip de la momentul intrării NIS în România. Reţeaua Agip este cea mai mică din ţară - are 32 de benzinării.
Reporter: Cum merg explorările de petrol şi gaze din vestul ţării?
Vadim Smirnov: Cu greu, dar nu fără un rezultat. Avem rezultate pozitive pe un bloc concesionat, dar mai trebuie să fie confirmate cantităţile comerciale. Suntem în perioada de evaluare acum.
Reporter: Aveţi licenţele aprobate pentru toate locaţiile concesionate?
Vadim Smirnov: Din păcate nu. Problema întârzierii obţinerii licenţelor persistă. Aşteptăm licenţele pentru trei locaţii.
Reporter: De ce merge aşa greu? Perimetrele au fost concesionate prin licitaţie în 2010.
Vadim Smirnov: Nu ştiu. Întrebaţi la Guvern. Noi trebuie să respectăm procedurile şi legile ţării şi asta facem. Cred că această situaţie trebuie remediată, iar licenţele trebuie acordate mai repede. Ar fi un lucru bun şi pentru România şi pentru investitori. Noi nu ne pierdem speranţa că vom avea licenţele în curând. Avem obligaţii investiţionale asumate prin concesiune şi le vom respecta.
Când NIS a luat această decizie de a investi în România n-a ştiut cât o să dureze. Probabil că decizia ar fi fost alta. Dar NIS este aici şi este hotărât să-şi ducă planul investiţional ambiţios până la capăt. Banii stau şi aşteaptă să fie investiţi de doi ani.
Reporter: Faceţi sau nu faceţi explorări ale rezervelor de gaze de şist în perimetrele concesionate în ţara noastră?
Vadim Smirnov: Nu. Nu avem permis de la autorităţi pentru acest lucru. Cine nu are permis nu explorează şi nu exploatează. Noi explorăm doar rezervele convenţionale de gaze şi petrol. Şi dacă acest răspuns nu este suficient, vă mai spun şi că NIS nu deţine tehnologia specifică de explorare şi exploatare a gazelor de şist.
Nici Gazprom, acţionarul majoritar al NIS, nu se ocupă cu exploatarea gazelor de şist, nici în Serbia şi nici în Rusia.
Reporter: Este adevărat că abia acum Rusia îşi evaluează rezervele de gaze de şist?
Vadim Smirnov: În Rusia abia acum au fost demarate discuţiile pe acest subiect. Trebuie să vedem ce avem şi ce nu. În SUA s-a făcut deja exploatare cu rezultate bune. Normal că trebuie să evaluezi cum stai, ca ţară, cu această rezervă. Dar n-avem explorări. Gazprom nu deţine tehnologia. Este o chestiune de viitor.
Reporter: Cum comentaţi declaraţia publică a preşedintelui Traian Băsescu la adresa Gazprom, pe fondul protestelor împotriva explorării gazelor de şist? Domnia sa a spus că gigantul rus are tot interesul ca România să nu exploateze gazele din Marea Neagră şi nici gazele de şist şi a subliniat că "în vestul ţării nu avem proteste la Gazprom, cum nu avem niciun protest că Lukoil are concesiune în Marea Neagră".
Vadim Smirnov: Nu comentez. Probabil că preşedintele Băsescu nu a fost bine informat.
Reporter: Din totalul bugetului alocat României, cât a cheltuit NIS până acum?
Vadim Smirnov: Pentru sectorul downstream am cheltuit aproximativ 50 milioane de euro, iar pentru explorări - circa 10 milioane de euro. Pe explorare sunt prevăzute investiţii foarte mari, de circa 150 milioane de euro în următorii ani.
Reporter: Agenţia pentru Resurse Minerale a anunţat că va organiza, în curând, noi licitaţii pentru concesionarea de perimetre petroliere on şi off-shore. Este NIS interesat de acest lucru?
Vadim Smirnov: Pentru off-shore NIS nu are experienţă şi tehnologie. Dar nu pot confirma că Gazprom n-ar avea interes pentru că grupul are tehnologia necesară. NIS este însă interesat de concesionarea de noi perimetre on-shore pentru resurse clasice de petrol şi gaze. Când va fi lansată licitaţia, vom face o evaluare ca să vedem ce decizie luăm.
Reporter: Deci nu sunteţi descurajaţi de birocraţie şi întârzieri...
Vadim Smirnov: Nu. Noi mergem mai departe în România.
Reporter: Analizaţi şi preluarea unei rafinării din România?
Vadim Smirnov: Nu. Cea din Pancevo este modernă. Am investit mult acolo. Avem produse moderne şi competitive, pe care le vom aduce în România. Vrem să venim pe piaţa românească cu produsul nostru.
Reporter: Combustibilul pe care îl comercializaţi acum în benzinăriile Gazprom de unde provine? Şi cum reuşiţi să aveţi cel mai bun preţ din piaţă pe anumite zone?
Vadim Smirnov: Deocamdată ne aprovizionăm de pe piaţa românească. Este o chestiune de cooperare pe piaţă. Este rentabil şi avem un profit mic chiar dacă, în anumite zone avem cele mai mici preţuri. Preţurile vor fi şi mai bune când o să alimentăm staţiile cu combustibil de la Pancevo. Cred că există posibilitatea să facem acest lucru chiar din acest an.
Reporter: Vă mulţumesc!