SNN a semnat Memorandumul privind construcţia, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4

Alexandru Costea
Piaţa de Capital #Energie / 9 noiembrie 2015

SNN a semnat Memorandumul privind construcţia, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4

Actualizare 17:09 Andrei Gerea: "Semnarea Memorandumului pentru Unităţile 3 şi 4, un moment deosebit pentru România şi China"

Semnarea Memorandumului pentru Unităţile 3 şi 4 reprezintă un moment deosebit pentru România şi China, acesta urmând să asigure un surplus de energie care va contribui la consolidarea statutului României de pol energetic regional, a declarat ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, conform unor surse din presă.

"Este un moment deosebit atât pentru România, cât şi pentru China, şi anume semnarea Memorandumului pentru dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea ulterioară a Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Suntem, practic, în momentul în care se pune cărămida, baza viitoarei construcţii care va fi această realizare deosebită pentru energia românească şi care va asigura pentru România un surplus semnificativ de energie, care va contribui din plin la consolidarea statutului României ca pol energetic regional, va asigura realizarea şi păstrarea mixului energetic deosebit de echilibrat, aşa cum este în prezent, şi va asigura ceea este extrem de important: va sigura independenţa energetică a României", a afirmat Gerea.

Potrivit acestuia, realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă înseamnă un exemplu de colaborare între două naţiuni cu relaţii tradiţionale puternice.

Gerea a declarat că acest proiect ar putea contribui semnificativ la creşterea economică României, iar, potrivit studiului Romatom, industria românească poate să contribuie cu până la 40% din valoarea acestui proiect. Ministrul Economiei a adăugat că demararea lucrărilor de construcţie la Unităţile 3 şi 4 ar putea avea loc peste doi ani.

(S.A.)

------------

SN Nuclearelectrica SA (SNN) informează acţionarii şi investitorii că, astăzi, Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă a fost semnat cu China General Nuclear Power Corporation, arată un raport remis azi BVB.

Memorandumul este parte a Strategiei guvernamentale de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori şi stabileşte direcţiile viitoarei cooperări între cele două companii.

Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica: "Semnarea acestui Memorandum de Înţelegere de către companiile implicate în dezvoltarea celui mai important proiect energetic de investiţii reprezintă pasul concret în stabilirea coordonatelor majore ale dezvoltării proiectului: Acordul Investitorilor, Actul Constitutiv al noii companii de proiect, structurarea finanţării şi contractarea serviciilor de inginerie, construcţie şi procurare. Proiectul Unităţilor 3 şi 4 va răspunde pe termen lung necesităţilor de sistem energetic coroborate cu ţintele politicii de decarbonizare, asigurând securitate în aprovizionare, contribuţia la un mix energetic echilibrat, stabilitate şi accesibilitatea preţului la consumatorul final. De asemenea, pentru Nuclearelectrica dezvoltarea acestui proiect înseamnă venituri din valorificarea activelor existente, din servicii de operare şi mentenanţă şi furnizare de combustibil nuclear. Aşadar, proiectul înseamnă un câştig dublu: atât pentru statul român şi sistemul energetic, cât şi pentru creşterea şi dezvoltarea companiei. La acestea se adaugă şi dezvoltarea industriei nucleare româneşti prin implicare în dezvoltarea proiectului, crearea a mii de locuri de muncă şi a unui climat economic şi tehnologic atractiv pentru investitori".

Astfel, SNN şi China General Nuclear Power Corporation, investitorul selectat, au intrat în ultima fază a procedurii de selecţie, lansată în luna august 2014, urmând să iniţieze procesul de negociere a Acordului Investitorilor şi a Actului Constitutiv ale noii companii de proiect. Noua companie de proiect va fi una de tip "Joint-Venture", în care China General Nuclear Power Corporation va deţine cel puţin 51% din capitalul social, în conformitate cu Strategia de Continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, aprobată de Guvernul României în anul 2014.

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă implică construcţia a încă două reactoare de tip CANDU 6 pe amplasamentul CNE Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh şi o durată de viaţă de 30 de ani cu posibilitatea de extindere cu încă 25 de ani.

În ceea ce priveşte contribuţia la atingerea ţintelor de decarbonizare, prin dublarea capacităţii nucleare cu încă două reactoare de tip CANDU 6 se va evita eliberarea în atmosferă a aproximativ 12.000.000 tone de CO2/an. Din punct de vedere al eficienţei energetice, energia produsă de un singur fascicul de combustibil nuclear este de 1.115 MWh, cantitate echivalentă cu energia produsă de: 470 tone de combustibil convenţional, 2.220 tone de cărbune brun, 317 tone de petrol şi 363 mii Nm3 (metri cubi normali) de gaze naturale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb