Societatea post-adevăr

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 18 noiembrie 2016

Cornel Codiţă

Ştirea nu a reuşit să evadeze de pe raftul curiozităţilor şi să devină "breaking news". Cînd este vorba despre fapte culturale, "publicul larg" are tendinţa de a rămîne mai degrabă placid şi neinteresat. Cel puţin, aşa ne spun toţi cei care cultivă în spaţiul mediatic formele cele mai radicale de sub şi anti-cultură. Avem, desigur, toate motivele să-i credem: din asta trăiesc; ba unii, chiar au făcut averi frumuşele! Îmi asum riscul şi spun, totuşi, despre ce este vorba: editorii dictionarelor Oxford au stabilit, pe baza creşterii masive a frecvenţei de utilizare, că premiul pentru "Termenul anului 2016" revine cuvîntului "post-adevăr". Nu este nici o întîmplare, iar legătura cu evenimentele politice care continuă să trimită unde de şoc în structura de rezistenţă a celor mai serioase democraţii ale lumii, SUA şi Marea Britanie, sare singură în ochi, oricui îi ţine măcar puţin întredeschişi.

Ce înseamnă o societatea în care trebuie să ne descurcăm, după ce am aruncat adevărul la coşul lucrurilor inutile, stînjenitoare, care ne stau fără folos în cale, ne strică confortul, ne împuţinează oportunităţile de reuşită, ba chiar ne pun în pericol şansele de supravieţuire?

Drumul societăţilor moderne către limanul societăţii post-adevăr nu a început nici cu Brexit-ul, nici cu hărmălaia de minciuni, ne-adevăruri, semi-adevăruri, pseudo-adevăruri şi alte asemenea "produse" de larg consum ale campaniei electorale care l-a adus în pragul Casei Albe pe un anume Donald Trump. Nevoia, aspiraţia, setea, dorul de post-adevăr sunt constitutive lumii moderne. Ea se naşte o dată cu şi datorită spargerii monopolului asupra Adevărului lumii în care oamenii trăiesc, oficial deţinut de Religie şi Biserică, prin înlocuirea lui, treptată, cu variate şi folositoare adevăruri diferite, practice. Ştiinţa şi tehnologia au devenit principalele furnizoare. Politica a intrat în scenă, ca producător de adevăruri alternative despre lume şi rosturile ei, ceva mai tîrziu. Spre deosebire însă, atît de Religie cît şi de Ştiinţă, adevărurile politicii sunt mult mai perisabile, de aceea a fost "nevoită" să recurgă la "fabrici" şi tehnologii specializate în producerea permanentă şi în condiţii de masă a ideologiei şi propagandei. Presiunea creşterii necontenite a cererii de adevăruri alternative, în lumea modernă, a spart în cele din urmă monopolul Adevărului chiar şi în interiorul Bisericii, după cum a obişnuit oamenii, din ce în ce mai mult, cu ideea că utilitatea pentru binele propriu este criteriul esenţial în evaluarea diferitelor adevăruri alternative. Este interesant de urmărit cum, încet încet, chiar şi ştiinţa, iniţial, producătoare prin excelenţă de "Adevăruri" imuabile (la concurenţă cu Religia) s-a convertit la această "religie" a adevărurilor local-utilitare. Pentru un tablou grăitor al acestei ciudate convertiri şi a rezultatelor sale se poate citi cu folos ultima carte a unui geniu care şi-a dovedit în cîmpul fizicii secolului XX, atît capacitatea unică de creaţie-inovaţie cît şi spiritul critic, neîmblînzit, Roger Penrose: Mode, Faith and Fantasy in the New Physics of the Universe, (Modă, Credinţă şi Fantezie în noua Fizică a Universului).

Pentru mulţi oameni, însă, Ştiinţa, Religia sau Politica nu sunt neapărat domeniile care furnizează adevărurile esenţiale ale vieţii. Atunci cine? Realitatea imediată şi adesea dură a relaţiilor care ne procură (sau nu ne procură!) cele necesare traiului, care fac posibile salturile mai mari sau mai mici pe scara de status şi prestigiu social, a privilegiilor, Măria Sa Economia. Ca şi Ştiinţa, economia practică, reală, (nu teoria economică) părea bine dotată pentru a rezista intoxicaţiei sau agresiunii cu post-adevăruri. Valoarea de adevăr a pieţei a fost decretată criteriu absolut de adevăr/valoare pentru bunurile, mărfurile şi serviciile, în ultimă instanţă pentru toate activităţilor umane şi produsele rezultate, destinate circulaţiei şi schimbului. Iar moneda, etalonul şi simbolul absolut, universal recunoscut, al acestui adevăr-valoare. Nu este de mirare că, iniţial, relativizarea adevărurilor vieţii economice începe cu moneda iar, la final, catastrofa economică deschisă sub picioarele noastre ale tuturor, la sfîrşitul secolului XX are la bază falsificarea pe scară gigantică a adevărului-monedă, presupus iniţial ca imun la trucaje, apărat inexpugnabil, cum părea, atît de legile de fier ale pieţei, cît şi de legile statelor, interesate să menţină sistemul financiar în stare optimă de funcţionare; oricum, la adăpost de falsificatori. Astăzi, nu doar că economia post-adevăr este o realitate, ea este realitatea dominantă, cea care dictează regulile şi condiţiile jocului schimburilor la scară globală, cea care alege între cîştigători şi perdanţi, care mută capital, bunuri şi resurse de la un pol al lumii la altul.

Nu îmi fac nici o iluzie, în curînd, Educaţia, marea maşinărie socială responsabilă cu pregătirea pentru viaţă a noilor generaţii, fie că se face în structuri formale sau nu, va face saltul necesar pentru a răspunde cerinţelor societăţii post-adevăr. Logica şi, mai general, algoritmii necesari demonstrării valorii de adevăr a unor propoziţii ale cunoaşterii, inclusiv cele matematice, au fost de mult îndepărtate de ochii şi minţile şcolarilor, nu doar în România!!; regulile stricte şi logice ale conjugării şi declinarii sunt aproape total înlocuite de "adevărurile relative" ale unei gramatici ad hoc, care respectă interesul şi latitudinea utilizatorului de limbă naturală; limba cultă este pe cale de dispariţie din comunicarea educaţională - aşa vorbesc copiii şi deci trebuie să le vorbim pe limba lor, zic doct pedagogii de şcoală nouă ai erei analfabetismului funcţional semi-generalizat; clasicii gîndirii, ai exprimării de idei, simţire şi cunoaştere sunt tot mai rar şi mai puţin deranjaţi pentru studiu, nu doar de către elevi/studenţi, ci şi de către dascălii lor - la ce bun să-ţi mai baţi capul cu Shakespeare sau Caragiale, cu Goethe sau Eminescu, cînd e plin netul de bloguri!!!

Societatea post-adevăr nu va să vie, ci este deja bine înţelenită în lumea în care trăim, iar faptul că nişte editori de dicţionare abia acum bagă de seamă faptul că termenul a devenit atît de mult folosit este mai degrabă rezultatul limitelor de orizont social în care ei se mişcă. În societăţile totalitare, post sau cvasi democratice, adică uriaşa majoritate a societăţilor de astăzi, post-adevărul a ajuns de mult nu doar materie primă sine qua non pentru orice ideologie politică ci şi ideologie oficială de stat. Post-adevărul este exersat pe scară largă ca normă, inclusiv ca normă juridică! în practica celor mai semnificative relaţii sociale, de la cele economice şi politice, la cele interpersonale, afectiv-emoţionale.

Cine spunea că nu trăim vremuri interesante?!

Opinia Cititorului ( 16 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. A fost o delectare să-l citesc în aceste vremuri de insomnie pentru mine :)

    Termenul ăsta de post-adevăr este atât de adecvat pentru lumea în care trăim. 

    Relativizarea, parcă programatică, a adevărurilor și reperelor de bun simț ce ne înconjurau odată ne-a adus într-o lume hâdă și deformată precum cea întrezărită în oglinda Crăiesei Zăpezii a lui Andersen.

    Poate domnul Codiță se va încumeta să atace și un subiect, aparent de "can-can", doar așa, ca să... 

    1. As numi epoca Kali Yuga...in care numai 1 la suta mai este adevar!

      un cuvant EXTREM de folosit in mass media este chiar cuvântul extrem".orice se intampla cade o cioara din copac este extem de important,extrem de grav.sigur se cauta audienta,dar ma intreb -daca se anunta o catastrofa,te mai crede cineva?

      Lord Krishna foretold that Kali Yuga will be full of extreme hardships for people with ideals and values

      The Kali Yuga began approximately five thousand years ago, and it has a duration of 432,000 years, leaving us with 427,000 years until the end of the present age. Within this 432,000 year period, there is a period of 10,000 years that will be a golden age.

      the Mahabharata identifies some of the attributes of Kali Yuga. In relation to rulers, it lists:

      Rulers will become unreasonable: they will levy taxes unfairly. 

      Rulers will no longer see it as their duty to promote spirituality, or to protect their subjects: they will become a danger to the world. 

      People will start migrating, seeking countries where wheat and barley form the staple food source.

      "At the end of Kali-yuga, when there exist no topics on the subject of God, even at the... 

      thank you.

      Mitica, trebuia sa pui si titlul: ROMANIA TV 

      Mărturiseşte-ţi singur eroarea, chiar dacă nu a văzut-o altul; iar dacă a văzut-o înainte de tine, recunoaşte-o fără rezervă; căci orice discuţie cinstită nu poate avea alt scop decât adevărul.

    Felicitari codita, te-ai facut ieri cu o masina aproape noua.

    Prostul care a condus-o pana ieri nu mai vrea.  

    Asa ca sa-ti preiei atributiile de sofer bucatar spalator de rufe aprovizionare si in general om bun la toate in casa.  

    Sa nu te astepti la vreo multumire sau macar sa te culci cu proprietara masinii. In relatia cu ea trebuie sa oferi tot dar nu vei primi nimic in schimb.  

    Din contra vei primi mereu reprosuri ca nu muncesti destul si nu aduci destui bani in casa.

    Cand vei fi... 

    1. P.S. Prima urgenta ar fi schimbarea cauciucurilor la masina cu cele de iarna. Trebuia sa se intample ieri dar din pacate nu s-a putut. Iti recomand sa te grabesti sa nu prinzi cozi.

      Trebuie sa cumperi si cauciucuri. Cele folosite pana acum sunt ale prostului, si nu ti le da. De asemenea dupa schimb trebuie mers la reprezenta pentru resetare senzori presiune. Prostul are si aparat pentru asa ceva dar nici pe asta nu ti-l da.  

      Nu este cazul sa va faceti griji, domnul profesor nu foloseste lucrurile altcuiva, cu atat mai mult o masina. dansul este o persoana extrem de demna si generoasa. Daca poate ajuta pe cei din jur, fiind foarte amabil si saritor. daca ajuti pe cineva la nevoie...se numeste ca esti altruist, ca iti pasa de cei din jur.

      Nu este o rusine sa te gospodaresti singur...trebuie sa existe egalitate in rolurile de gen. Nu numai femeile detin monopolul gatitului, al menajului. Pentru ca femeile sa se... 

      Un maestru instruindu-si discipolul 

       

      Este timpul pentru a transfera cunoasterea si intelepciunea superioara. Poti gasi ca esti invatatorul sau elevul, dar aminteste-ti ca adesea invatatorul este cel ce ia lectii, si elevul - cel care le da. Poate ca este momentul sa asculti de propria intelepciune superioara. 

      A da si a primi. 

    Gresit : "Termenul anului 2016" revine/ar fi trebuit sa revina cuvîntului "prost-adevăr".

    Asta pentru ca adevarul nu poate fi decat unul singur; in cazul nostru este doar prostul adevar, niciodata adevarul adevarat. 

    1. Sunt de acord. Fiecare detine adevarul lui...din perspectiva lui. Ce pare adevar poate fi prost adevar!..si ce pare prost-adevar poate fi adevar-adevarat!.

    Nu fără lupte grele poţi rupe roadele din pomul cunoştinţei, şi îndărătul fiecărui adevăr la care ai ajuns laşi o iluzie pierdută. Este bine să nu cauţi înapoi, nici împrejur, ci, păşind înainte, să-ţi păstrezi încrederea că progresul adevărului trebuie să se facă şi că formula lui este aceasta: mulţi din cei ce astăzi sunt în rătăcire vor veni mâine pe calea adevărului, dar nici unul din cei ce au înţeles o dată adevărul nu se va mai întoarce la vechile erori. Numai în totalitate, se...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb