Fuziunile transfrontaliere între băncile din Europa oferă, în prezent, sinergii insuficiente între pieţele retail, conform declaraţiilor făcute ieri de directorul executiv al "Societe Generale" SA, Frederic Oudea, în urma apariţiei unor zvonuri potrivit cărora banca franceză ar fi interesată să fuzioneze cu "UniCredit" SpA din Italia.
"Nu cred deloc că în prezent suntem în situaţia să vedem fuziuni transfrontaliere, deoarece mediul încă nu este clar", a declarat Oudea într-o conferinţă a investitorilor, potrivit unei transcrieri preluate de Thomson Reuters StreetEvents.
Oficialul băncii a adăugat: "Nu cred că astăzi sunt sinergii semnificative între activităţile de retail pe diferite pieţe şi chiar cred că o fuziune nu este o prioritate. Pentru noi, prioritatea este realizarea planului nostru de afaceri".
Oudea a reiterat totuşi că în Europa există prea multe bănci, iar pe termen lung este nevoie de o restructurare.
Săptămâna aceasta, cotidianul britanic Financial Times (FT) a informat că "UniCredit", cel mai mare grup bancar italian, analizează o fuziune cu rivalul francez "Societe Generale", o mişcare ce ar combina două dintre cele mai mari instituţii financiare din Europa. FT a precizat că deocamdată nu a fost înaintată o ofertă oficială.
Potrivit Financial Times, care citează surse apropiate situaţiei, directorul general al "UniCredit", francezul Jean-Pierre Mustier, fost director al diviziei de investment banking a "Societe Generale", a promovat această idee de mai multe luni, iar directorii băncii franceze studiază, la rândul lor, posibilitatea unei fuziuni.
FT a scris că discuţiile sunt deocamdată într-un stadiu incipient, iar incertitudinile politice din Italia au dus la amânarea unui posibil acord între părţi dincolo de planul iniţial de 18 luni.
Într-un comunicat de presă, "Societe Generale" a dezminţit existenţa unor discuţii în interiorul Consiliului de administraţie cu privire la o posibilă fuziune cu "UniCredit", iar banca italiană a refuzat să comenteze articolul publicat în Financial Times.