Câteva sute de membri ai Partidul Conservator, ai Asociaţiei Proprietarilor pe Legea 112 şi ai Organizaţiei PSD Sector 1 au pichetat, ieri, Palatul Cotroceni şi au depus un memoriu adresat preşedintelui Traian Băsescu în care îi solicită promulgarea de urgenţă a actului normativ care modifică Legea 10/2001. "Peste 1 milion de oameni nedreptăţiţi au semnat această petiţie. Dorim ca preşedintele să promulge această lege imediat ce ea va veni de la Curtea Constituţională, pentru a pune capăt suferinţelor şi tragediilor prin care trec aceşti oameni", a declarat senatorul PC Marius Marinescu, prezent la acţiunea de pichetare.
La rândul său, preşedintele Organizaţiei PSD Sector 1, Dan Tudorache, a precizat că partidul susţine această lege, considerând că ea este bună şi pentru chiriaşi şi pentru proprietari, pentru că cei dintâi nu vor mai fi daţi afară, iar proprietarii vor fi despăgubiţi la valoarea de piaţă a imobilelor, evitându-se în acest fel problemele care ar apărea. În memoriu se subliniază faptul că proiectul de modificare şi completare a Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 a primit pentru a doua oară aprobarea Parlamentului. Se arată, de asemenea, că modificarea Legii 10/2001 oferă o soluţie rapidă şi clară atât la problema chiriaşilor care au devenit proprietari ai fostelor imobile naţionalizate conform Legii 112/1995 şi cărora instanţa le-a anulat ulterior contractul de vânzare-cumpărare, cât şi pentru foştii proprietari ale căror solicitări de despăgubire sunt tergiversate sistematic.
"Vă solicităm domnule preşedinte să promulgaţi cât mai repede legea privind modificarea şi completarea Legii 10/2001, având în vedere că nu se poate vorbi despre vreun efect similar naţionalizării atât timp timp cât legea recunoaşte dreptul de proprietate al foştilor proprietari, oferindu-le acestora o despăgubire pentru bunul pe care l-au deţinut", se susţine în memoriu.
În plus, legea, referindu-se la chiriaşii proprietari, adică aceia care şi-au cumpărat casele în baza Legii 112, şi nu la toţi chiriaşii care locuiesc în fostele imobile naţionalizate, ţinând cont de faptul că obligaţia corectării efectelor unei nedreptăţi a regimului comunist, naţionalizarea, nu trebuie să ducă la încălcarea unui principiu al dreptului, posesia de bună credinţă echivalează titlul de posesie, apreciază semnatarii documentului. În context, este menţionată decizia CEDO în cazul "Raicu contra România", caz în care "Curtea a recunoscut dreptul de proprietate asupra imobilului cumpărat în baza Legii 12/1995 şi a stipulat că deposedarea achizitorilor de bună credinţă reprezintă, de asemenea, o încălcare a dreptului de proprietate". Partidul Democrat-Liberal a sesizat luni Curtea Constituţională a României cu privire la proiectul legislativ privind casele naţionalizate. Preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat că "legea realizează o nouă naţionalizare, contrară Constituţiei şi poziţiei PD-L, de partid de centru-dreapta". Termenul pentru soluţionarea contestaţiei de către CCR este 12 noiembrie. Şi liderii liberali au anunţat că vor ataca la CCR Legea caselor naţionalizate. Deputaţii au adoptat, săptămâna trecută, un proiect legislativ privind modificarea Legii 10/2001 referitoare la regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Conform actului normativ, aceste imobile vor putea fi cumpărate în condiţiile Legii 112/1995, iar sumele obţinute din vânzarea acestora vor fi virate într-un fond extrabugetar din care să fie construite locuinţe pentru chiriaşii evacuaţi din imobilele retrocedate în natură. Iniţiatorii proiectului au arătat în expunerea de motive că Legea 112/1995 a dat posibilitatea să se cumpere imobilele naţionalizate care nu se restituiau în natură doar celor care aveau calitate de chiriaşi la data intrării în vigoare a acesteia, foştii proprietari urmând să beneficieze de despăgubiri.