SONDAJ CFA ROMÂNIA: Moneda naţională se va deprecia până la 4,94 lei/euro, în următorul an

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 martie 2020

Moneda naţională se va deprecia până la 4,94 lei/euro, în următorul an

Codirlaşu: "Sondajul a fost făcut la finalul lunii februarie, când abia începuse la noi criza COVID 19, iar implicaţiile nu erau atât de mari ca acum"

Moneda naţională se va deprecia până la nivelul de 4,94 lei/euro, conform estimărilor CFA România, care anticipează, în cadrul barometrului dat ieri publicităţii: "În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 85% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Valoarea medie a anticipa?iilor pentru orizontul de ?ase luni este de 4,8626, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9400".

Potrivit lui Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România, sondajul a fost făcut la finalul lunii februarie, când abia începuse la noi criza COVID 19, iar implicaţiile nu erau atât de mari ca acum. Specialistul ne-a declarat că, ieri, CFA a lansat următorul sondaj, în speranţa că acesta va fi lansat cât de repede, în luna aprilie. "Este posibil să fi crescut anticipaţiile, având în vedere aversiunea globală la risc care afectează pieţele emergente şi pune presiune pe monedele tuturor acestor pieţe".

La rândul său, economistul Aurelian Dochia ne-a spus: "Este atât de largă paleta de scenarii pe care le putem lua în considerare, încât orice previziune legată de curs este lipsită de temei. Poate exista şi un scenariu să zic optimist în care cursul nu se va deteriora foarte mult, şi atunci am putea să terminăm anul la 4,9 le/euro, dar s-ar putea să fie şi mai accentuată deprecierea dacă această criză se amplifică şi contracţia economică din acest an va fi mai adâncă".

Un euro valora, ieri, 4,8367 lei, de la 4,8445 - cotaţia BNR de marţi.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut, în luna februarie faţă de luna anterioară, cu 15,1 puncte, până la valoarea de 48,6 puncte (comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 14,1 puncte).

Sondajul CFA arată că rata anticipată a infla?iei pentru orizontul de 12 luni (martie 2021/martie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3,67%.

Adrian Codirlaşu ne-a declarat: "Părerea mea este că maximul de inflaţie l-am avut şi, având în vedere consumul în scădere masivă, estimez că inflaţia se va duce în jos. Este adevărat că în sectorul alimentar se fac provizii acum, însă ulterior nu se va mai cumpăra o perioadă şi preţurile vor scădea".

Indicatorul de Încredere Macroeconomică este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la conditiile curente referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, precum şi la anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an, cu privire la mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb