SONDAJ CSCI: 9 din 10 români consideră reducerea TVA la alimente o măsură bună

Elena Deacu
Companii #Agro-alimentar / 30 aprilie 2015

Scăderea TVA la alimente este considerată o măsură bună de 90% dintre participanţii la un sondaj de opinie naţional, potrivit rezultatelor studiului CSCI realizat în perioada 20-24 aprilie 2015.

"90% din respondenţi au considerat că scăderea cotei TVA la alimente este o măsură bună, în timp ce doar 7% afirmă că este una proastă, iar 3% nu au oferit un răspuns sau nu au ştiu ce să răspundă (NS/NR). Aproximativ 9 din 10 români consideră că scăderea TVA la alimente este bună pentru că va duce la scăderea preţurilor, iar 8 din 10 au declarat că această măsură va ajuta economia prin creşterea consumului populaţiei. De asemenea, 7 din 10 respondenţi sunt de părere că măsura va ajuta firmele româneşti", relevă concluziile cercetării sociologice.

Astfel, sondajul arată că 64% din cei chestionaţi au afirmat că reducerea TVA la alimente este bună pentru că vor scădea preţurile, 56% că va ajuta economia prin creşterea consumului, iar 52% dintre respondenţi consideră că măsura va ajuta firmele româneşti să intre în competiţie cu firmele străine.

Pe de altă parte, 40% dintre cei chestionaţi consideră că scăderea TVA la alimente va determina creşterea altor taxe şi impozite, pentru a se acoperi 'găurile' la bugetul statului, 25% şi-au dat acordul parţial faţă de această problemă, iar 19% sunt în dezacord total.

În ceea ce priveşte controalele ANAF desfăşurate în ultima perioadă, studiul arată că acestea au sprijinul românilor în condiţiile în care trei sferturi dintre cei chestionaţi (73%) au o părere bună despre aceste controale, în timp ce 21% au o părere proastă, iar 6% nu s-au pronunţat cu privire la acest subiect.

De asemenea, studiul arată că o majoritate covârşitoare a românilor este de acord cu afirmaţiile referitoare la combaterea evaziunii fiscale.

"95% dintre cei intervievaţi consideră că toate firmele trebuie să respecte legea, indiferent de mărimea acestora, 81% că ANAF ar trebui să controleze cât mai multe firme pentru că neplata datoriilor către stat şi evaziunea fiscală afectează activitatea tuturor.

Totodată, cu afirmaţia că prin combaterea evaziunii fiscale câştigă toţi oamenii corecţi care îşi plătesc toate datoriile către stat sunt de acord 78% dintre respondenţi, iar 71% afirmă că ANAF contribuie la un mediu de afaceri corect, în care condiţiile sunt egale pentru toţi.

Nu în ultimul rând, evaziunea fiscală înseamnă mai puţin bani la bugetul statului deci mai puţini bani pentru şcoli, spitale, pensii şi investiţii ale statului, afirmă 74% dintre cei chestionaţi.

Cercetarea a fost realizată în perioada 20-24 aprilie, la nivel naţional, folosind metoda CATI, pe un eşantion de 1.090 de interviuri, multistadial cluster, cu selecţia probabilistică a persoanelor. Eroare tolerată 3,1%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb