Mai mult de 6 milioane de români îşi propun de Anul Nou să îşi pună ordine în finanţe în 2023 pentru a combate creşterea costului vieţii, arată un nou studiu realizat de eToro, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, un sondaj realizat de reţeaua socială de investiţii eToro pe un eşantion de 2.000 de adulţi români a constatat că 67% dintre aceştia intenţionează să îşi seteze o rezoluţie de Anul Nou, jumătate din acest grup (50%) promiţând să îşi stabilească un obiectiv financiar în 2023, imediat după obiectivele privind sănătatea şi bunăstarea (51%). Urmează alte rezoluţii clasice, 38% dintre aceştia urmăresc să îşi îmbunătăţească dezvoltarea personală, 37% vizează îmbunătăţirea carierei, 36% lucrează pentru îmbunătăţirea relaţiilor familiale şi sociale şi doar 25% se angajează să devină mai în formă anul viitor.
În rândul celor care îşi propun să îşi îmbunătăţească finanţele, pentru aproape jumătate dintre ei (49%) cel mai frecvent obiectiv este să înceapă o activitate independentă pentru a aduce mai mulţi bani în 2023. Între timp, 40% intenţionează să înceapă să investească pentru viitorul lor, iar alţi 40% îşi propun să înceapă să economisească pentru o achiziţie importantă, cum ar fi o casă. Respectarea unui buget fix este o prioritate pentru 37% dintre români în 2023, în timp ce 33% doresc să creeze un fond de urgenţă. De asemenea, 31% dintre respondenţi vizează un plan de reducere a datoriilor şi mai puţin de 14% vor să contribuie mai mult la fondul de pensii.
Bogdan Maioreanu, analist eToro, spune: "Criza costului vieţii domină titlurile de pe prima pagină a ziarelor şi, în mod clar, îi face pe oameni să se gândească atent la modul în care se vor descurca anul viitor. Economisirea sau bugetarea sunt întotdeauna rezoluţii populare, dar este relevant faptul că tot mai mulţi români caută activităţi independente pentru a câştiga mai mulţi bani, în condiţiile în care gospodăriile sunt lovite de creşterea galopantă a costurilor.
În timp ce cu toţii sperăm că presiunile financiare vor scădea în 2023, românii plănuiesc în mod clar să lupte anul viitor prin îmbunătăţirea modului în care îşi gestionează banii şi prin a acorda mai multă atenţie sănătăţii lor."
Românii au un istoric de rezultate mixte în ceea ce priveşte respectarea rezoluţiilor legate de bani, a constatat cercetarea eToro. Dintre cei care şi-au fixat obiective legate de bani la începutul anului 2022, doar 29% continuă să-şi respecte rezoluţia, în timp ce 27% au rezistat şase luni, iar 17% au ajuns până la sfârşitul lunii martie. Când vine vorba de rezoluţii legate de fitness, rezultatele sunt şi mai proaste. Doar 24% dintre cei care şi-au setat rezoluţii legate de fitness încă le mai respectă. Cele mai mari procente privind menţinerea rezoluţiilor de anul nou au fost la persoanele (46%) care s-au angajat să aibă relaţii de familie mai bune, urmate de cele (38%) care şi-au propus sănătate şi bunăstare şi de cele (38%) care şi-au propus o carieră mai bună.
În cazul celor care nu au reuşit să îşi menţină rezoluţiile financiare în 2022, cele mai frecvente motive pentru care au renunţat au fost dificultatea de a ţine pasul cu costul tot mai mare al facturilor (67%), inflaţia (61%) şi prea multe cheltuieli (60%), subliniază sursa citată.
Respondenţii au fost întrebaţi, de asemenea, despre unele dintre cele mai neobişnuite rezoluţii pe care le-au setat în anii trecuţi, printre exemple numărându-se zburatul în jurul globului cu racheta lui Elon Musk, renunţarea la utilizarea reţelelor de socializare cel puţin în noaptea de Anul Nou, o vacanţă în Bali, mâncatul de kebab în Turcia sau contractarea unui împrumut pentru a investi în dezvoltarea personală.
Analistul eToro, Bogdan Maioreanu, a adăugat: "Cu toţii ne-am stabilit rezoluţii pe care am ajuns să nu le respectăm, indiferent de motiv. Adesea, acest lucru se datorează faptului că am ales ceva prea ambiţios sau pur şi simplu imposibil de realizat.
Secretul ar putea fi să vă stabiliţi mai multe obiective mai mici, mai uşor de atins, cum ar fi să vă asiguraţi că economisiţi nişte bani - nu contează cât - în fiecare lună. Când vă atingeţi obiectivul, dacă vi se pare prea uşor, atunci continuaţi să ridicaţi ştacheta până când găsiţi un nivel cu care vă simţiţi confortabil", se menţionează în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2022, 17:55)
Nu cred ca 6 mil. de romani au cont pe Etoro...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2022, 18:05)
romanachii isi stabilesc.....REZOLUTII.... ne am dat draqului.... si ce 6 milioane, toata tara boss..20 de milioane sunt pe etoro
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2022, 18:56)
'sa ne fie bine ca sa nu ne fie rau'