Peste 57% din companiile din România au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri în anul pandemic 2020, an în care produsul intern brut (PIB) este preconizat să fi înregistrat o scădere cuprinsă între 4 şi 5 puncte procentuale comparativ cu 2019, potrivit unui studiu despre impactul facilităţilor fiscale în economie realizat de EY România şi prezentat ieri în cadrul unei conferinţe. Circa 47% din companiile care au declarat că le-au scăzut cifra de afaceri în 2020 au suferit pierderi în afaceri cuprinse între 10% şi 30%.
Pentru 30,6% dintre companii pandemia de Covid-19 nu a adus un impact negativ semnificativ în cifra de afaceri, potrivit sondajului. În acelaşi timp, foarte important este faptul că 49,4% din companiile participante la studiu consideră că cifra de afaceri va creşte în 2021.
Circa 29% din companii afirmă că facilităţile fiscale puse la dispoziţie de autorităţi le-au "ajutat mult şi foarte mult", iar 41% au fost ajutate "puţin, foarte puţin sau deloc".
Potrivit reprezentanţilor EY România, explicaţia pentru răspunsul că facilităţile nu au ajutat companiile este că unele facilităţi au venit prea târziu: este vorba de exemplu despre facilitatea de 2.500 de lei pentru angajaţii din telemuncă, care a fost aprobată în toamnă şi care a avut unele norme prea riguroase privind produsele ce pot fi achiziţionate prin facilitate.
La întrebarea "care sunt facilităţile accesate" în perioada stărilor de urgenţă şi alertă, 39,9% dintre managerii companiilor au răspuns că au aplicat pentru reduceri la plată a impozitului pe profit. Oarecum surprinzător, sondajul arată că 23,3% din companii nu au accesat niciun fel de facilitate fiscală pusă la dispoziţie de autorităţi.
A treia cea mai accesată facilitate fiscală oferită de Guvern a fost şomajul tehnic, cu 22,7% din companii aplicând. 9,2% din companii au aplicat pentru eşalonare la plată a obligaţiilor fiscale, iar 8,6% din companii au aplicat pentru ajutor de stat: "E o informaţie interesantă în sine pentru că, în trecut, procentul celor care aplicau la ajutor de stat era mai mic", a comentat Alex Milcev, partener la EY România.
Rambursarea anticipată de TVA a atras tot 8,6% din companii. 4,9% din companii au solicitat amânarea la plată a chiriei: "Nu este o facilitate fiscală, ci una care a venit în pachetul de măsuri", a spus Milcev.
Amânarea la plată a impozitului specific a fost solicitată şi aprobată tot pentru 4,9% din firme.
"Aceleaşi date le-am analizat şi din alt unghi: având datele despre fiecare companie care a completat studiul, am reuşit să facem această ierarhie a companiilor în funcţie de număr de facilităţi la care s-a apelat. Cei care nu au aplicat nicio facilitate fiscală din eşantionul nostru au fost în număr de 23,3%, aproape un sfert din companiile participante nu au apelat la facilităţi fiscale. Cei care au aplicat o singură facilitate fiscală sunt 44,2%, aproape jumătate din respondenţi, de două facilităţi fiscale au beneficiat 15,4%, de trei 11,5% şi avem şi câteva cazuri cu patru sau mai multe facilităţi fiscale, 5,6%", a mai detaliat Alex Milcev.
Sectorial, companiile din construcţii şi inginerie sunt cele care au aplicat cel mai mult pentru eşalonarea la plată (33,3%). Pentru eşalonarea la plată au aplicat şi 13,3% din companiile ce activează în industria prelucratoare şi industria produselor industriale. Construcţiile sunt fruntaşe şi la solicitarea pentru rambursarea anticipată a TVA (14,3% din companii), iar acelaşi procent are şi industria chimică şi cea de petrol şi gaze. 21,6% din companiile din industria de autovehicule şi produse industriale au apelat la şomajul tehnic, iar industria produselor de larg consum a apelat în proporţie de 16,9% la reducerea la plată a impozitului pe profit.