PD-L şi PSD sunt la egalitate în preferinţele electoratului, care este nemulţumit însă de modul în care funcţionează coaliţia de guvernare formată din cele două partide, relevă un sondaj de opinie realizat de International Brand Consultants (IBC).
Potrivit Agerpres, preşedintele IBC, sociologul Vasile Dâncu, a arătat, vineri, într-o conferinţă de presă, că PD-L şi PSD deţin 34% din intenţiile de vot, fiind urmate de PNL, cu 16%, PRM (7%), UDMR şi PNG, cu câte 4%, iar 1% ar vota pentru alte partide.
Conform aceluiaşi sondaj, 46% dintre cei chestionaţi susţin că funcţionarea coaliţiei de guvernare PDL-PSD este proastă, 7% au răspuns că funcţionează bine, 14% au spus că nu ştiu sau nu răspund, iar 34% au răspuns cu "nu pot aprecia".
Sociologul Vasile Dâncu consideră că procentele ridicate pe care le-ar obţine cele două partide şi, pe de altă parte, nemulţumirea populaţiei faţă de coaliţia PD-L-PSD ar avea mai multe explicaţii, de la o anumită inerţie în intenţia de vot, până la lipsa prea multor variante.
Domnia sa a declarat: "Dacă va continua asemenea tip de apreciere, aceasta se va vedea şi în vot. Votul este ultima frontieră, în care omul îşi schimbă ultima dată opţiunea. Cel mai important argument este alternativa. Votul este mai degrabă o polarizare afectivă. Dar această bătălie strânsă nu va trece toamna, după părerea mea, fiindcă alegerile prezidenţiale s-ar putea să schimbe în totalitate acest echilibru".
Potrivit sondajului IBC, 45% dintre intervievaţi cred că guvernul ar trebui să fie format dintr-un singur partid, iar 41% cred că el ar trebui să fie format din două sau mai multe partide.
71% dintre cei chestionaţi cred că în ţara noastră lucrurile merg într-o direcţie greşită, în timp ce 18% cred că direcţia este bună.