Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a răspuns astăzi criticilor privind bursele sociale acordate elevilor din mediul rural, el precizând că de burse sociale beneficiază, de la bugetul de stat, absolut toţi elevii aflaţi în dificultate din perspectiva socio-economică, iar în privinţa transportului elevilor, va intra în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, prin care se asigură o sumă forfetară pentru toţi acei elevi care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu, care poate ajunge la 200, chiar 300 de lei per elev, peste bursa socială de 200 de lei, relatează News.ro.
Ministrul Educaţiei a spus în şedinţă că doreşte să clarifice diferenţa între bursele sociale şi asigurarea transportului, care "sunt două lucruri distincte".
"De burse sociale beneficiază, de la bugetul de stat, absolut toţi elevii aflaţi în dificultate din perspectiva socio-economică. Este vorba, în primul rând, de provenienţa din familii cu venituri reduse, la care se adaugă absolut toţi copiii care au probleme cronice, la care se adaugă copiii cu dizabilităţi, la care se adaugă orfanii de unul sau ambii părinţi. Toate aceste categorii de elevi vor primi şi primesc - avem hotărârea de guvern astăzi pe agendă - burse sociale într-un cuantum de 200 de lei", a spus ministrul Educaţiei.
El a precizat că în anul 2020 a fost 100 de lei, înainte de anul 2020 a fost de doar câţiva lei.
"Peste aceste burse sociale pe care, repet, le primesc toţi cei care au dreptul să le primească, avem asigurarea transportului de la domiciliu la şcoală. Este deja pe circuitul de avizare un proiect de ordonanţă de urgenţă, despre care am discutat, şi care sunt convins că va putea să intre săptămâna viitoare pe agenda şedinţei de guvern, prin care decontarea transportului se face dublu faţă de condiţiile de până acum", a spus Cîmpeanu.
El a arătat că este vorba, în primul rând, de o sumă forfetară pentru toţi acei elevi care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu; o sumă forfetară care poate ajunge la 200, chiar 300 de lei per elev, peste bursa socială de 200 de lei".
"Sunt aceste alocaţii forfetare pentru ca peste o sută mii de elevi să poată ajunge la şcoală. Aceste alocaţii forfetare, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă, pot fi crescute cu până la 50% în cazul în care abonamentul de transport în zona respectivă, şi avem judeţe precum Suceava şi Constanţa, care au tarife foarte mari în raport cu celelalte judeţe la transport, vor fi prezentate aceste abonamente şi alocaţia forfetară va putea să crească cu 50%", a afirmat Cîmpeanu.
Ministrul a menţionat că "bursele sociale se asigură prin bugetele autorităţilor locale, de la bugetul de stat, iar transportul tuturor elevilor din România, de acasă la şcoală dus-întors, se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei".
"În acest fel, un elev, repet, poate să primească bursă socială de 200 de lei, poate să primească 300 de lei spre exemplu, alocaţii de transport, şi dacă are performanţă, poate primi, conform proiectului de hotărâre de guvern de astăzi şi bursă de performanţă de 500 de lei. Deci, un elev aflat în dificultate socio-economică, ce merge la şcoală, poate să primească din partea statului român un sprijin de 1.000 de lei pe lună", a explicat ministrul Educaţiei.
Sorin Cîmpeanu a mai spus că "bursele sociale se acordă pe toată durata anului calendaristic, alocaţia de transport, în mod firesc, se acordă pe toată durata anului şcolar, pentru că are ca destinaţie mersul la şcoală".
"Dacă am extinde bursele sociale şi la elevii proveniţi din familii cu venituri mari sau foarte mari, am avea dificultăţi tocmai cu plata acestor burse copiilor care sunt în dificultate şi care au nevoie de aceste burse. Este un mod prin care am clarificat acest sistem. Este un mod care pregăteşte noul sistem ce va intra în vigoare odată ce vor fi adoptate legile educaţiei - "România Educată", a ţinut să precizeze Cîmpeanu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2022, 13:12)
Iar de educație modică, că de calitate nici nu poate fi vorba, nu beneficiază niciun elev.
2. fără titlu
(mesaj trimis de George în data de 14.09.2022, 13:31)
Dl.ministru al educației să ia bani de la parlamentarii români . De ce pentru ei sunt bani forfetari la salariile și așa prea mari și foarte nemeritate...?