"Prin intermediul unei declaraţii politice pe care am susţinut-o în plenul Camerei Deputaţilor, marţi, 11 aprilie 2017, am adresat un apel colegilor parlamentari din toate partidele, dar şi Guvernului, prin care am semnalat o situaţie discriminatorie pe care o creează Programul «Prima Chirie»", a transmis Sorin Moldovan, deputat PNL într-o declaraţie de presă.
Potrivit articolului 76 indice 2 din Legea nr. 76 / 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, care reglementează programul guvernamental cunoscut public sub denumirea de "Prima Chirie", beneficiază de o primă de relocare de maxim 900 de lei persoanele care se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a încadrării în muncă, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă.
Moldovan transmite: "Sprijinul se acordă numai dacă aceste persoane sunt înregistrate ca şomeri. Atenţie, sprijinul se dă numai şomerilor! Ce presupune, de fapt, această prevedere? Înseamnă că o persoană din judeţul Cluj, care acum nu are loc de muncă şi nici nu este înregistrată la şomaj, dacă mâine ar găsi de muncă în Braşov, sau Iaşi, sau Craiova şi s-ar muta acolo, nu ar fi eligibilă pentru a primi acest ajutor de plată a chiriei şi utilităţilor. De ce?".
Deputatul Moldovan a mai precizat: "Ne uităm miraţi la această aberaţie legislativă şi ne întrebăm: de ce faptul de a nu fi înregistrat ca şomer, face ca statul să nu-l ajute pe cel care doreşte să muncească, care este activ pe piaţa muncii şi este dispus la relocare? Oamenii aceştia chiar sunt invizibili pentru stat? Cât ne mai prefacem că ei nu există? Ce să înţeleagă aceşti cetăţeni? Că dacă nu apar în statistici, nu exişti?".
Sorin Moldovan consideră că se impune o analiză textului de lege, pentrua se studia dacă nu cumva "neacordarea primei de chirie unui om care se relochează şi îşi schimbă locul de muncă din simplul motiv că nu este înregistrat ca şomer, nu reprezintă o diferenţă de tratament nejustificată obiectiv, adică o discriminare".