SORIN OPRESCU: "O gafă a Ministerului Finanţelor, gata să bage Capitala în faliment"

CĂTĂLINA MĂNOIU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 august 2014

"Există riscul opririi funcţionalităţii oraşului".

"Există riscul opririi funcţionalităţii oraşului".

Rectificarea bugetară a fost aprobată, ieri, de Guvern, în condiţiile în care, numai cu o zi înainte, Primarul Capitalei Sorin Oprescu a afirmat că "s-a greşit" la bugetul consolidat şi, ca urmare, în cadrul acestei rectificări, vor fi tăiate 500 de milioane de lei din bugetul municipalităţii.

"Un personaj cu responsabilitate, nu portarul de la Ministerul de Finanţe, ne-a anunţat aşa, plin de candoare, că s-a greşit. Unde domnule s-a greşit? La bugetul consolidat. Formidabil, şi? Şi credem că o să vă tăiem. Da, se scad 500 de milioane", a afirmat edilul şef al Bucureştiului, adăugând: "Există în primul rând riscul opririi funcţionalităţii oraşului şi apoi proiectele Primăriei sunt periclitate".

Comentariile analiştilor economici pe marginea acestei declaraţii sunt variate.

Unele surse din Ministerul Finanţelor susţin că anunţul făcut de primarul Oprescu este o eroare a ministrului delegat pentru buget Liviu Voinea, pentru că acesta nu ar fi prins în bugetul Primăriei Capitalei cheltuieli de 500 de milioane de lei. Se pare că Sorin Oprescu l-ar fi sunat chiar pe Victor Ponta şi i-ar fi reproşat acest lucru, iar Ponta ar fi recunoscut greşeala, promiţând că o va repara.

Alţii cred că o legătură între bugetul consolidat şi bugetul primăriilor este reprezentată de nivelul plafonului de îndatorare şi cel al plafonului de tragere: "Există, pentru autorităţile locale, un plafon de îndatorare care este inclus în bugetul consolidat. Se poate ca Primăriei Bucureşti să i se fi alocat un anumit plafon de îndatorare şi de tragere, iar, la jumătatea acestui an, autorităţile centrale să-i spună municipalităţii că nu poate trage sumele alocate la începutul anului. Astfel, se reduc veniturile de la nivelul bugetului Primăriei Capitalei, aşa cum a zis Oprescu, dar scad cheltuielile la nivelul bugetului consolidat, aşa cum îşi doresc autorităţile în acest moment. O altă legătură ar fi faptul că primăriile primesc o cotă din cât se colectează din TVA şi impozitul pe venit. Poate că Ministerul Finanţelor le-a promis primăriilor bani mai mulţi la începutul anului, iar acum nu se mai ţine de promisiune".

Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de finanţe, nu consideră că suma de 500 de milioane de lei are un impact foarte mare.

Domnia sa ne-a declarat: "Domnul Gherorghe Gherghina (n.r. secretar de stat în MFP) şi domnul Liviu Voinea (n.r. ministru delegat pentru buget) au greşit prin prisma faptului că au cosmetizat bugetul, ca să dea mai bine pentru campania lui Victor Ponta. Dacă cineva ar trebui să fie demis pentru situaţia care s-a creat, acela nu este domnul Gherghina, ci ministrul Finanţelor Publice şi preşedintele ANAF, pentru că nu au făcut încasările preconizate. Faptul că încasările au fost sub media aşteptărilor afectează nu doar bugetul pe 2014, ci şi cel pe 2015. Bugetele locale sunt finanţate din două surse: cote defalcate şi sume defalcate din impozit şi TVA. Guvernul a tăiat cu 1,26 miliarde lei suma alocată pentru primării şi consiliile judeţene şi această realitate l-a determinat pe Sorin Oprescu să declare că s-a făcut o greşeală la bugetul consolidat.

De fapt, greşeala la care făcea trimitere constă în faptul că încasările preconizate au fost sub medie, autorităţile eşuând în eradicarea evaziunii fiscale".

Alţi analişti opinează că nu avem de-a face cu o eroare din partea Ministerului Finanţelor Publice, ci cu interpretarea Primăriei Bucureşti, "cum că ar fi avut loc o eroare".

"Este puţin probabil ca Finanţele să fi greşit cifrele, atunci când au întocmit Bugetul General Consolidat, având în vedere experienţa în domeniu a echipei responsabile pentru buget, precum şi creşterea gradului de informatizare, care reduce spaţiul pentru erori umane. Este mai probabil ca Primăria Capitalei să considere că ar fi trebuit să primească mai mulţi bani decât i-au fost alocaţi", sunt de părere sursele citate.

Oprescu spune că, până la sfârşitul acestui an, din bugetul primăriei au mai rămas aproximativ 650 de milioane de lei. Dacă din această sumă vor mai fi scăzute 500 de milioane de lei, vor mai rămâne circa 150 milioane lei, pentru cheltuielile primăriei.

Potrivit lui Sorin Oprescu, lipsa banilor ar putea afecta serviciile publice, cum ar fi iluminatul stradal, apa şi canalizarea, deratizarea, dar şi investiţiile.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. ... cit e bugetul Capitalei?!? Un oras artificial, niciodata sistematizat, impus de Turci pentru ca nu putea fi aparat... fara relief, fara un fluviu, un munte... cu o clima imposibila, pe o cimpie arida... fara arhitectura si istorie, cu bulevarde strimte marginite de copii la scara ale unor edificii pariziene... cu case de negustori ridicate la rang de resedinte aristocratice... unde iesi din Hilton si calci in rahat... privesti pe geam de la Marriott si vezi rufe intinse si muraturi manevrate de baieti in maieu...

    Bani pentru ce? Pentru parcari subterane sau etajate inutilizabile? Pentru pasaje de doi kilometri a caror constructie a durat zece ani si care au costat cit o insula artificiala? Pentru eternul ecarisaj? Pentru un centru istoric invadat de ghertoi si sobolani care, daca da Dumnezeu un cutremur intr-o simbata de vara, depopuleaza ansamble rezidentiale de lux din Berceni si Militari? Bani pentru chiria platita de Primarie pe sediu intr-un mismas notoriu? Pentru daunele pe care municipalitatea le platrste in locul lui Ciomu sau al alora de la maternitatea Giulesti? Pentru zilele Bucurestilor si piste de biciclete in loc de trotuare?  

    1. Cairo e mai rau, Istanbul...

      Slava noua, l-am impuscat pe Ceausescu, inainte sa transforme Bucurestiul in Beijing (chinezii l-au reconstruit, inainte de Olimpiada, in proportie de 80% - acum nu mai poti sti daca nu esti in Chicago, decit dupa caracteristicile antropomorfe ale populatiei, dar va fi o vreme cind nu vom mai putea discerne nici dupa acest criteriu).

      Imi plac soferii de taxi carae joaca table pe capota. 

      Dar, ca sa stau strimb si sa judec drept, mai rau/urit e la Chisinau, Bamako, Varsovia... Si Leiptzig e un oras indoielnic.

      La Bagdad, dupa zece ani de embargou, era mai bine si mai frumos. La Amman, la Tirana, la Bratislava, la Torino - alte urbe competitive la capitolul 'nasol rau' e un pic mai frumos... 

    Cina sa o demita pe ministreasa USTUROI? Asta nu stie nici sa adune nici sa scada. Are suflet mare saraca. Da la toata lumea ce are si ce nu are (poate si dintre (...)). Cum sa taie ea? Taie tonta ba nu tonta daruieste ca doar vin alegerile si vrea si el sa-si mute filipineza la cotroceni. Nu pe draciana ca ea are resedinta la hotel de 5 stele ( si cu felinar rosu la intrare) la Bruxelles.

    1. E sediul partidului?!?

      mai boc, du-te la coasa, la un ping pong, invata sa aduni deputatii si construieste stadioane in panta! Ministreasa aia de care zici tu are mai multa scoala decat toti portocalii tai la un loc! !

      Eu nu sunt asa de sigur cu Harvardul ministesei. Un absolvent real de Harvard nu se balbaie, nu fuge din fata intrebarilor ziaristilor, si are raspuns la orice intrebare (chiar si la cele spuse de un marinar).

      or avea si la Harvard ceva mai pe la subsol, pe la periferie, vreun seral, vreo scoala de maistri, o particulara, ceva...

    Numa cine nu munceste nu greseste. Important e ca avem un ministru de finante de nota 10...

    1. Au remaniat-o pe Petreasca?!?

      Ai dato-n Coe cu asa remarca! 

      ce munceste fatuca asta?

      ca sa greseasca si sa se adevereasca intelepciunea maximei...

      Poate oricine sa verifice bugetul PMB pe 2014. E pe site-ul primariei. Care venituri din TVA? Care 500 de milioane? Prin lege, primaria primeste o cota procentuala din incasarile pe impozitul pe venit. Daca incasarile au fost mai mici, cota aia e mai mica. Daca Oprescu ar face blocuri ANL si parcuri industriale.. poate ca ar creste si incasarile din impozitul pe venit. Altfel, nu e de mirare ca tinerii emigreaza si incasarile scad.

      Oprescu si Petreasca sint doua creaturi care se merita una pe alta!

    Se poate ca Primăriei Bucureşti să i se fi alocat un anumit plafon de îndatorare şi de tragere, iar, la jumătatea acestui an, autorităţile centrale să-i spună municipalităţii că nu poate trage sumele alocate la începutul anului. ....... 

    Se poate? Se poate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb