Spania: preţurile la producător înregistrează cea mai mare creştere din ultimii 23 de ani

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 august 2008

Spania: preţurile la producător înregistrează cea mai mare creştere din ultimii 23 de ani

Spania a înregistrat în luna iulie a acestui an o creştere anuală a preţurilor la producător de 10,2 procente, cea mai ridicată valoare din ultimii 23 de ani, a anunţat, ieri, Institutul naţional de statistică din Spania (INE).

Alimentate de o creştere explozivă cu 30,3 procente a preţurilor la energie, luna iulie 2008 marchează cea mai puternică creştere anuală a preţurilor la producător înregistrat în Spania după luna noiembrie 1984, când preţurile la producător au înregistrat o creştere anuală de 10,5 procente. În luna iunie 2008, preţurile la producător au înregistrat o creştere anuală de nouă procente.

Comparativ cu luna precedentă, în luna iulie 2008 preţurile la producător au crescut cu 1,4 procente, după o creştere de 1,1 procente înregistrată în luna iunie 2008 faţă de luna mai 2008.

Pe categorii de produse cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la produse petroliere rafinate, alimente şi băuturi. În luna iulie, preţurile din sectorul produselor petroliere rafinate au înregistrat o creştere de 52,1 procente. În sectorul producţiei de electricitate şi gaze naturale, preţurile au crescut cu 14,1 procente, iar în cazul producţiei de alimente şi băuturi preţurile au crescut cu 10 procente. Pe ansamblul sectorului energetic, incluzând aici toate categoriile de produse petroliere, preţurile au crescut cu 30,3 procente în perioada iulie 2008 -iulie 2007.

Având în vedere că preţul petrolului a scăzut dramatic în perioada care a trecut din luna iulie şi până în prezent, economiştii sunt de părere că în luna august creşterea preţurilor la producător va încetini având în vedere şi aşteptata diminuare a cheltuielilor de consum ale spaniolilor pe fondul crizei pieţei imobiliare şi a creditului.

După mai mulţi ani de creştere economică solidă, economia spaniolă este pe cale să încetinească semnificativ ca urmare a problemelor apărute pe piaţa imobiliară, a creşterii preţului petrolului şi a crizei financiare internaţionale. Şomajul a început să crească, inflaţia creşte, excedentele bugetare se diminuează, iar consumul gospodăriilor dă semne de încetinire.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb