SPECTACOL JALNIC ÎN PARLAMENT: Năstase scapă fără percheziţie

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 8 martie 2006

Ministrul Monica Macovei şi-a exprimat foarte clar punctul de vedere cu privire la situaţia de ieri din Parlament, afirmînd de la tribună că votul este unul politic. Nu este clar, însă, de ce era nevoie de un vot politic privitor la parchete şi termopane - deputaţii ar fi trebuit, conform Constituţiei, să hotărască dacă aprobă sau nu percheziţia caselor unui demnitar. În mod normal, ei s-ar raporta exclusiv la cererea de percheziţie formulată de ministru. De altfel, declaraţiile doamnei Macovei au stîrnit critici şi din partea colegilor de coaliţie, deputatul PC Sergiu Andon atrăgîndu-i atenţia că natura procedurii de ieri a fost eminamente constituţională, nicidecum politică.

"O astfel de cerere de percheziţie nu poate fi cenzurată decît pe conţinutul ei", a afirmat deputatul PRM Lucian Bolcaş, care a şi condus lucrările şedinţei. El a apreciat în acest context că solicitarea formulată de ministrul Macovei este nefundamentată. "Conform Codului de Procedură Penală, se încuviinţează percheziţia doar dacă persoana tăgăduieşte existenţa probelor", a adăugat domnul Bolcaş.

Deputatul PRM a scos în evidenţă şi faptul că nu se vorbeşte deloc de acte în solicitarea de percheziţie. În plus, el a arătat că, pînă la percheziţie, mai erau şi alte proceduri care nu necesitau aprobarea Parlamentului şi care nu au fost făcute: o expertiză tehnică, solicitarea actelor, etc. "Ministrul a solicitat percheziţia pentru că este mai spectaculoasă", a conchis deputatul PRM.

Replica ministrului Macovei a fost destul de slabă. Ea a declarat că există indicii temeinice că Năstase a comis infracţiunea de corupţie şi că unele bunuri din casele sale ar proba aceasta. Întrebată, însă, dacă este vorba numai de parchet şi termopane, doamna Macovei a afirmat că ar mai fi şi altele, fără a preciza, însă, dacă deţine probe în acest sens şi nici natura celorlalte bunuri.

Năstase a atras atenţia parlamentarilor că urmează la rînd dacă permit percheziţia

Apărarea lui Adrian Năstase s-a sprijinit, aşa cum era de aşteptat, pe ideea că cererea de percheziţie este expresia unei presiuni politice. El a afirmat că nu se opune intrării procurorilor în casele sale pentru că ar avea ceva de ascuns, ci pentru că, în acest fel, ar fi victima unui abuz. Fostul prim ministru a făcut trimitere, de asemenea, la faptul că nu i s-au solicitat acte sau o expertiză, de unde trage concluzia că "măsura vrea să menţină în atenţia publică un scandal politic".

"Nu pot accepta ca procuratura să caute parchet şi termopane prin arhivele mele", a declarat Năstase, acuzînd lipsa de claritate a cererii de percheziţie. În finalul discursului său, el a atras atenţia tuturor parlamentarilor că urmează la rînd, ceea ce i s-a întîmpla lui prin aprobarea percheziţiei fiind doar începutul procedurilor abuzive.

O victorie a lui Năstase? Nu! Este o înfrîngere a întregii clase politice.

Povestea percheziţiei poate fi folosită în orice prezentare a ţării noastre, pentru că este cu adevărat definitorie. Pe de o parte, avem oameni care au făcut averi uriaşe de pe urma funcţiilor publice şi nu este vorba aici de parchet sau geamuri termopan, care oricum sînt mizilicuri. Pe de altă parte, cel puţin aparent, toţi politicienii, indiferent de coloratură, sar în apararea lor.

În al treilea rînd, însă, asistăm la o serie de bîlbe ale justiţiei, care îşi demonstrează lipsa de profesionalism. Monica Macovei a mizat pe sprijin politic şi în cazul solicitării de percheziţie, aşa cum a făcut-o şi cînd cu ordonanţa DNA. A cere sprijin politic pentru o chestiune care vizează probleme constituţionale dovedeşte cel puţin amatorism.

Datorită lipsei unei fundamentări clare a solicitării, impresia lăsată a fost că geamurile şi parchetul sînt un fel de pretext pentru procurori ca să intre în casă şi să inventarieze conţinutul. Însă acuzaţiile nu se refereau la tablouri. O astfel de bîlbă poate să confirme chiar ideea că ancheta lui Năstase este un spectacol mediatic instrumentat politic.

Pentru a convinge atît cetăţenii, cît şi Uniunea Europeană, lupta împotriva corupţiei trebuie să fie fermă şi profesionistă. Imaginea de ieri a fost deplorabilă. Doamna Macovei şi organele de anchetă păreau un fel de neputincioşi bine intenţionaţi care se luptă cu uriaşe mori de vînt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb