Patru din cinci spitale germane se luptă să ocupe posturile vacante în secţiile de terapie generală şi intensivă, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat luni pe site-ul Institutului spitalelor germane (DKI), informează DPA, conform Agerpres.
Sondajul, realizat de DKI şi bazat pe interviuri cu aproape 300 de unităţi spitaliceşti, a constatat, de asemenea, că 60% dintre spitale se aşteaptă să înregistreze pierderi în cursul anului 2021.
La nivel naţional, aproximativ 22.300 de posturi vacante în sectorul îngrijirii medicale rămân neocupate - un număr care s-a triplat din 2016, a precizat DKI. La momentul realizării studiului - între mai şi iulie - 84% dintre spitale întâmpinau dificultăţi în găsirea de personal nou în secţiile generale.
''Deficitul de personal de îngrijire este cea mai urgentă problemă din domeniul sănătăţii publice. Ea trebuie să fie pusă în fruntea agendei politice'', a declarat Gerald Gass, şeful Federaţiei Spitalelor Germane, care finanţează parţial DKI.
Restricţiile introduse în timpul pandemiei de coronavirus, cum ar fi reducerea gradului de ocupare şi limitarea operaţiunilor regulate, au fost citate ca fiind un "motiv semnificativ" pentru dificultăţile financiare ale spitalelor.
Doar 11 la sută dintre spitale au declarat că se află într-o situaţie financiară bună, în timp ce doar unul din cinci spitale se aşteaptă la o îmbunătăţire în 2022.
Spitalele mai mari, cu 600 de paturi sau mai multe, au fost considerate a fi cele mai afectate.
Studiul a fost întâmpinat cu critici din partea companiilor de asigurări de sănătate, care au susţinut că spitalele ar putea rezolva problema dacă ar vrea.
''Ne aşteptăm ca Federaţia Germană a Spitalelor să acţioneze ea însăşi şi nu doar să arate mereu cu degetul către alţii'', a declarat Florian Lanz, purtător de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Fondurilor de Asigurări de Sănătate Obligatorii (GKV).
Spitalele decid ele însele asupra nivelului de salarizare şi a numărului de locuri de formare pentru personalul infirmier debutant, a susţinut el. ''Bineînţeles, spitalele beneficiază de o finanţare de 100% din costurile pentru personalul infirmier''.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2021, 16:20)
Nemtii( si nu numai ei), baieti destepti: o sa primeasca medici scoliti in Romania cu bratele deschise! Ca nu toti isi vor gasi post in tara, sau va fi tentatia salariului si a conditiilor. Asa ca este de asteptat ca numarul medicilor care emigreaza , sa nu scada....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2021, 20:13)
Vor merge ceva medici, probabil din cei corecti, spagarii aici raman ca fac mai multi bani decat in vest!