Criza nu a afectat deloc afacerile din fotbalul mare. Sumele de transfer rămân la un nivel ameţitor, clauzele de reziliere sunt aproape obscene, contractele fotbaliştilor sunt pur şi simplu fabuloase. Dovadă în acest sens stau câteva din afacerile realizate în ultimele săptămâni şi proiectele pentru mutări de anvergură, care urmează să fie făcute în această vară.
FC Barcelona pregăteşte o ofertă de 50 de milioane de euro pentru transferul atacantului polonez Robert Lewandowski de la campioana Germaniei la fotbal, Bayern Munchen. Conducătorii clubului catalan au deja instrumentele financiare necesare în vederea recrutării lui Lewandowski, unul dintre principalele obiective ale Barcelonei în actualul mercato. Între timp, însă, oficialii lui Bayern Munchen continuă să afirme că nu vor să renunţe la golgheterul lor. Atacantul polonez, care va împlini în această vară 34 de ani, îşi va încheia contractul cu clubul german în iunie 2023. Lewandowski a fost din nou esenţial pentru succesul bavarezilor în sezonul recent încheiat, pe parcursul căruia a marcat 50 de goluri în 46 de partide disputate. De la sosirea sa pe Allianz Arena, sezonul 2014/2015, Robert Lewandowski a disputat în total 374 de meciuri în tricoul lui Bayern, reuşind 344 de goluri şi 72 de pase decisive. Chiar dacă se opune în continuare plecării lui Lewandowski, Bayern Munchen i-a găsit deja un înlocuitor pe măsură atacantului polonez, urmând să-l prezinte mâine pe senegalezul Sadio Mane, transferat de la FC Liverpool pentru 32 de milioane de euro, plus 9 milioane sub forma unor bonusuri.
Pe de altă parte, echipa franceză Paris Saint-Germain va cheltui aproximativ 25 de milioane de euro pentru a instala un nou antrenor în această vară. Responsabilii lui PSG au decis să renunţe la serviciile tehnicianului argentinian Mauricio Pochettino, căruia vor fi nevoiţi să-i achite însă 15 milioane de euro pentru rezilierea contractului său, valabil până în 2023. Parizienii au dorit să-l instaleze în locul lui Pochettino pe francezul Zinedine Zidane, însă s-au lovit de refuzul fostul antrenor al lui Real Madrid, care preferă să aştepte până la sfârşitul anului, când s-ar putea elibera postul de selecţioner al Franţei, ocupat în prezent de Didier Deschamps. În aceste condiţii, oficialii lui PSG s-au reorientat către Christophe Galtier, actualul antrenor al echipei OGC Nice, care în urmă cu un an a reuşit să câştige campionatul Franţei cu formaţia Lille OSC. Pentru a-l putea recruta pe Galtier, Paris Saint-Germain va fi nevoită să achite suma de 10 milioane de euro drept compensaţii clubului Nice, care a plătit la rândul său 3 milioane de euro în urmă cu un an, când l-a adus pe tehnicianul francez de la Lille.
Parizienii sunt dispuşi să includă în negocierile cu Nice unul sau doi tineri jucători, pe care să îi cedeze clubului de pe Coasta de Azur, conform L'Equipe. Acelaşi club a prelungit în luna mai contractul internaţionalului francez Kylian Mbappe. Presa franceză a avansat cifre ameţitoare, un salariu de peste 50 de milioane de euro/an, dar şi de un bonus de instalare de aproximativ 150 de milioane de euro. Mbappe rămâne la PSG încă cel puţin 3 ani şi va avea puteri sporite, Marca anunţând că acesta va avea un cuvânt important de spus cu privire la viitorul antrenor, dar şi la utilitatea unor anumite transferuri.
Un răspuns vine şi din Spania. Clubul de fotbal Real Madrid se pregăteşte să îi prelungească contractul atacantului Vinicius Junior, noul acord urmând să conţină o clauză de reziliere în valoare de un miliard de euro, pentru a împiedica astfel o posibilă racolare a brazilianului de către "cluburi-stat", precum PSG sau Manchester City, informează cotidianul Marca. Conform publicaţiei madrilene, salariul lui Vinicius ar urma să crească substanţial, de la patru milioane de euro net pe sezon, când câştigă în prezent, la 10 milioane de euro, cu bonusuri incluse. Conducătorii clubului madrilen doresc ca noul contract al brazilianului să se întindă până în 2028. Acestea sunt doar câteva exemple, dar perioada transferurilor abia a început.
Obrazul fotbalistic subţire cu foarte multă cheltuială se ţine.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2022, 11:44)
Nu cheltuielile sunt problema ci provenienta banilor din care se fac aceste cheltuieli.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2022, 13:40)
Indiferent cat de albi ar fi banii, tot e prea mult, daca sunt negri, cu atat mai grav.