SPRIJIN FINANCIAR PENTRU LEGUMICULTORII ROMÂNI Programele Tomata şi Usturoiul, finanţate de Ministerul Agriculturii

G.M.
Ziarul BURSA #Politică #Agricultură / 12 ianuarie 2022

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii

Programele Tomata şi Usturoiul vor fi finanţate şi în acest an de Ministerul Agriculturii, a declarat ministrul de resort Adrian Chesnoiu, într-o conferinţă de presă.

"Ne-am raportat la perioada 2020-2022 şi vedem o situaţie disproporţionată între importul de produse şi producţia internă. Am alocat în acest an un buget de 225 milioane lei pentru producţia de legume în spaţii protejate prin intermediul celor două programe. Avem două cicluri de producţie. În ciclul I se vor găsi doar tomatele, iar în ciclul doi ne vom raporta la tomate, ardei gras/capia, castraveţi, fasole, fasole - păstăi, salată, spanac şi ceapă verde. În noile prevederi, la programul Tomata avem un sprijin total de 4000 euro, din care 3000 euro pentru ciclul I de producţie şi 1000 euro pentru ciclul doi, pentru o producţie minimă de 3000 kilograme la 1000 metri pătraţi. Perioada de comercializare va fi 15 octombrie-9 decembrie în ciclul II, iar în ciclul I rămâne 1 martie-10 iunie. În privinţa ciclului II pentru celelalte tipuri de legume, perioada de comercializare este aceeaşi, dar reducem la castraveţi cantitatea minimă la 4000 kilograme, iar salata şi ceapa verde nu vor mai fi comercializate ţinând cont de cantitate, ci de numărul plantelor sau bulbilor", a precizat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

În ceea ce priveşte programul Usturoiul, ministrul de resort a arătat că sprijinul acordat fermierilor este de 3000 euro pe hectar pentru fiecare beneficiar, perioada de comercializare va fi 1 iunie-21 decembrie, producţia minimă trebuie să fie de 3 kilograme pe 10 metri pătraţi, adică 3000 kilograme pe hectar, iar bugetul alocat este de 22,2 milioane lei.

În măsura în care numărul solicitărilor va depăşi estimarea prevăzută de ministerul de resort pentru cele două programe, bugetul iniţial total de 225 milioane lei, va fi suplimentat a spus Adrian Chesnoiu.

Pentru sprijinirea fermierilor din ţara noastră, Ministerul Agriculturii va colabora cu autorităţile publice locale pentru asigurarea de pieţe volante în scopul comercializării mărfii.

"În perioada următoare, mă voi întâlni şi cu Asociaţia Pieţelor din România, să ne asigurăm că fermierii români au acces în pieţele din oraşe şi îşi pot vinde marfa în condiţii de siguranţă şi acces liber către consumator. (...) În ceea ce priveşte marii retaileri, ştim că acolo trebuie să îndeplineşti anumite condiţii. Sper ca legea practicilor comerciale neloiale să fie adoptată în Parlament, să fie un instument facil la dispoziţia statului pentru a interveni şi corecta acele dezechilibre unde se constată negocieri dispropoţionate ca putere de negociere între retaileri şi producătorii români. Toate aceste lucruri puse cap la cap vor oferi cu siguranţă posibilitatea de acces către pieţe. Dar referitor la retaileri fac un apel către fermierii români să se asocieze în grupuri de producători, în cooperative pentru că numai astfel vor putea creşte cantitatea pe care o pot oferi hypermarketurilor, pot deveni mult mai performanţi în activitatea lor, pot negocia pe picior de egalitate şi vom putea găsi în acest fel legume româneşti în lanţurile de magazine. (...) Viziunea noastră în viitorul Plan Naţional Strategic este legată de încurajarea producţiei de legume în spaţii protejate, pentru a diminua în timp dezechilibrul balanţei comerciale", a precizat ministrul Adrian Chesnoiu, care a menţionat că planul respectiv va fi depus la Bruxelles la finalul lunii ianuarie - începutul lunii februarie, deşi iniţial acest document ar fi trebuit înaintat Comisiei Europene până la 31 decembrie 2021.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb