Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, în calitate de membu fondator al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind - afiliată la Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi Convenţia Organizaţiilor de Media, solicită Parlamentului României să respingă propunerea legislativă de eliminare a taxei radio-tv.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a depus la Senat, în data de 10 octombrie, un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cu începere de la 1 ianuarie 2017. Printre aceste taxe se numără şi taxele radio-tv. În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că această măsură se impune pentru a asigura o transparenţă sporită şi o eficientizare a activităţii celor două instituţii. Proiectul depus menţionează că finanţarea radioului şi televiziunii publice urmează a se face de la bugetul de stat, fără a da alte detalii.
"Organizaţiile semnatare consideră că măsura propusă alterează profund misiunea mediilor publice şi creează o relaţie de dependenţă excesivă faţă de vectorul politic. Propunerea de eliminare a taxei radio-tv - fără o analiză a impactului, fără prezentarea de soluţii alternative, fără identificarea de resurse bugetare şi fără analize de impact asupra bugetului de stat - este o dovadă de amatorism politic şi de populism rudimentar. "Ascunderea" acestei taxe printre alte 100 (cum ar fi, de exemplu, cele pentru permisele de pescuit) este, de asemenea, un tertip menit să trivializeze tema, să o ascundă şi să restrângă dezbaterea publică pe marginea ei. Reamintim că legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV este lege organică şi că modificările aduse ei trebuie să răspundă unor cerinţe procedurale prevăzute de Constituţie şi de regulamentele Camerelor", se precizează în comunicatul citat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 13.10.2016, 15:54)
Nu imi place PSD si nici Dragnea, insa eliminarea acelei taxe anormale, platita de toate firmele si de toti cetatenii ca un impozit obligatoriu fie ca utilizeaza sau nu serviciile Radiodifuziunii si televiziunii nationale este o initiativa binevenita.
Taxa nu este mare, doar 4 lei pentru televiziune si 2.5 lei pentru radio, insa principiul nu este bun.
Tocmai din cauza acelei taxe radioul functioneaza prost si este falimentar. Asta fiindca daca cetatenii sunt obligati oricum sa plateasca, de ce sa isi mai bata capul conducerea radioului sa eficientizeze activitatea?
O masura binevenita ar trebui sa fie in primul rand reducerea *substantiala* a numarului de frecatori de menta pe bani publici din radiodifuziune si televiziune.
De fapt asta nu le place sindicatelor.