Stabilitatea băncilor japoneze, ameninţată de expunerile externe

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iulie 2018

Stabilitatea băncilor japoneze, ameninţată de expunerile externe

BIS: Activele denominate în dolari ale băncilor japoneze au depăşit 3,5 trilioane dolari la sfârşitul lui 2016, ceea ce le face vulnerabile la fluctuaţiile valutare şi la şocurile externe

Turbulenţele care au lovit pieţele financiare globale în urmă cu un deceniu sunt cunoscute în Japonia ca "şocul Lehman", după falimentul băncii americane de investiţii care l-a provocat, însă băncile nipone au scăpat "aproape neatinse" datorită sis­temului de apărare pe care şi l-au construit în anii 1990, când ţara a luptat cu deflaţia şi datoria excesivă, scrie economist.com, menţionând că, acum, pare că Japonia a uitat această lecţie, iar riscurile apar din nou în ţara asiatică.

"Stoarse" de marjele mici de pe plan intern şi de ratele negative ale dobânzii, atât băncile mari, cât şi cele regionale din Japonia şi-au crescut expunerea în exterior, arată sursa citată, notând că acestea şi-au dublat împrumuturile contractate şi creditele acordate peste graniţe, în dolari, de peste două ori, începând din 2007.

Activele denominate în dolari americani ale băncilor japoneze au depăşit 3,5 trilioane de do­lari la sfârşitul anului 2016, potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS) din Basel, care avertizează că asta le face vulnerabile la fluctuaţiile valutare şi la şocurile externe.

Compania de consultanţă Pantheon compară modul în care a evoluat bilanţul în valută al sistemului bancar japonez cu cel al altor cinci ţări bogate, care au bănci active pe plan internaţional: Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania şi Elveţia. Analiza arată că Franţa şi Germania au o marjă mai mică de siguranţă faţă de celelalte state, însă rata lichidităţii din Japonia, mai precis capacitatea de a acoperi ieşirile de fonduri într-o perioadă scurtă de stres, s-a înrăutăţit după 2006.

"Japonia a nesocotit tendinţa mondială din sectorul bancar de a acorda mai multă atenţie activităţilor străine", subliniază analiza.

Autorităţile nipone de reglementare sunt îngrijorate, scrie sursa citată, adăugând că Agenţia pentru Servicii Financiare a emis în repetate rânduri avertismente cu privire la expunerea băncilor pe deţinerile în monedă americană, întrucât se teme că un dolar întărit va face povara datoriei către exterior mai greu de acoperit şi de rostogolit.

Banca Japoniei (BoJ) a îndemnat instituţiile financiare din ţară să se pregătească pentru şocurile "din import", cum ar fi o mişcare bruscă a cursului de schimb sau o criză financiară. Asta, în condiţiile în care problemele interne sunt mai puţin îngrijorătoare.

Specialiştii BoJ atrag atenţia că "finanţarea în dolari continuă să fie principala îngrijorare".

În acest context, BoJ a introdus, în urmă cu doi ani, "controlul randamentelor", o politică ce vizează menţinerea dobânzilor pe termen lung mai mari decât cele pe termen scurt, relaxând presiunea asupra băncilor în privinţa căutării de venituri mai mari în străinătate.

Măsura părea să funcţioneze la început, însă ulterior băncile şi asigurătorii au început să acumuleze din nou expuneri străine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb