Statele Unite le cere aliaţilor să repatrieze combatanţii Statului Islamic reţinuţi în Siria

G.B
Internaţional / 28 iunie 2021

Statele Unite le cere aliaţilor să repatrieze combatanţii Statului Islamic reţinuţi în Siria

Secretarul de stat american Antony Blinken le-a cerut astăzi aliaţilor SUA să repatrieze cetăţenii lor arestaţi în străinătate după ce au luptat alături de gruparea Statul Islamic (SI), spunând că nu pot fi reţinuţi pe termen nelimitat în Siria, relatează AFP, citată de Agerpres.

Antony Blinken a făcut acest apel la Roma, în timpul unei reuniuni a coaliţiei conduse de SUA împotriva grupării teroriste Statul Islamic.

Miniştrii ai coaliţiei împotriva SI, formată din 83 de membri, majoritatea state, s-au reunit astăzi pentru prima dată în format fizic, din februarie 2019.

Circa 10.000 de presupuşi combatanţi ai SI sunt reţinuţi în nordul Siriei de către luptătorii kurzi aliaţi ai forţelor occidentale, potrivit estimărilor SUA.

"Această situaţie este pur şi simplu de nesuportat. Pur şi simplu nu poate dura la nesfârşit", a declarat Blinken.

"Statele Unite continuă să le ceară ţărilor - inclusiv partenerilor de coaliţie - să repatrieze, să reabiliteze şi, după caz, să-i aducă în faţa justiţiei pe cetăţenii lor", a adăugat Blinken.

Franţa şi Marea Britanie, doi dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite, au fost principale ţări care s-au opus apelurilor de revenire în ţară a cetăţenilor lor, arestaţi în străinătate pentru apartenenţă la SI, apeluri lansate şi de administraţia fostului preşedinte Donald Trump.

Franţa şi Marea Britanie, marcate de atacuri teroriste sângeroase, s-au arătat foarte reticente în a aduce înapoi în ţară cetăţeni radicalizaţi.

Secretarul de stat american a lăudat Italia, una dintre puţinele ţări din Europa de Vest care a repatriat aceşti combatanţi. El a lăudat, de asemenea, eforturile naţiunilor din Asia Centrală, precum Kazahstanul, despre care a spus că au readus în ţară 600 de luptători şi membrii familiei lor, plasându-i în programe de reabilitare.

Potrivit unui raport al organizaţiei Human Rights Watch, publicat în martie, Forţele Democratice Siriene conduse de kurzi reţin peste 63.000 de femei şi copii ai presupuşilor combatanţi ai Statului Islamic, proveniţi din peste 60 de ţări, în două tabere înconjurate de sârmă ghimpată.

La rândul său, ministrul de externe italian Luigi Di Maio, a cerut formarea unui nou grup de lucru pentru a face faţă "ameninţării tot mai mari a SI în Africa".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb