Guvernul britanic şi-a redus treptat participaţia la "Lloyds Banking Group" Plc, cel mai mare creditor din ţară, având în proprietate acum, în urma tranzacţiilor, o cotă de 2%. Astfel, banca urmează să revină în totalitate, săptămânile viitoare, în sectorul privat.
Guvernul de la Londra a recuperat, până acum, peste 20 de miliarde de lire sterline din cele 20,3 de miliarde de lire (25,5 miliarde de dolari) pe care statul le-a injectat în salvarea "Lloyds", în perioada crizei financiare, conform anunţului făcut ieri de Ministerul de Finanţe al Regatului Unit.
UK Financial Investments Limited (UKFI), entitatea care gestionează participaţia guvernului, a reluat vânzarea de acţiuni "Lloyds" în octombrie anul trecut, după ce oprise înstrăinările timp de aproape un an, din cauza turbulenţelor de pe pieţe.
După anunţul privind reluarea vânzărilor, Guvernul, care mai avea în proprietate 9% din bancă, a oferit acţiuni "Lloyds" în tranşe către investitorii instituţionali.
Atunci, ministrul britanic al finanţelor, Philip Hammond, declara: "Revenirea Lloyds în sectorul privat este în interesul băncii, al contribuabililor şi al ţării. De aceea, ieşirea din acţionariatul Lloyds într-un mod sistematic, la un preţ cât mai bun cu putinţă, este una dintre priorităţile mele".
Ieri, UKFI a informat că participaţia sa la "Lloyds" este de 1,97%, faţă de 2,95% în 15 martie.
Guvernul britanic a cheltuit peste 136,6 de miliarde de lire cu salvarea celor mai mari creditori din ţară, în perioada de vârf a crizei financiare. Printre aceştia s-au aflat "Royal Bank of Scotland Group" Pls (RBS) şi "Lloyds", dar până în prezent nu a recuperat decât jumătate din banii alocaţi societăţilor bancare.
"Lloyds" a anunţat, în 2014, că îşi va diminua costurile cu un miliard de lire sterline (1,2 miliarde de dolari) până la finele lui 2016 şi va elimina 9.000 de posturi.