Statul de drept din ţara noastră, din nou în atenţia Parlamentului European

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 12 aprilie 2019

Statul de drept din ţara noastră, din nou în atenţia Parlamentului European

Situaţia statului de drept din ţara noastră va fi dezbătută din nou de către parlamentarii europeni. După ce, în 13 noiembrie 2018, deputaţii europeni au adoptat o rezoluţie extrem de critică la adresa autorităţilor de la Bucureşti în care au indicat măsurile de urmat pentru a reintra în criteriile care definesc un stat de drept conform Tratatului Uniunii Europene, ei vor relua această temă, în urma asalturilor din ultima vreme pe care puterea politică din ţara noastră le-a avut la adresa sistemului judiciar şi la independenţa justiţiei.

Astfel, pe ordinea de zi a ultimei sesiuni plenare a actualei componenţe a Parlamentului European (P.E.) este trecută dezbaterea cu privire la situaţia statului de drept din România. Dezbaterea se va desfăşura luni, 15 aprilie, iar decizia a fost luată, ieri, în cadrul Conferinţei preşedinţilor, la solicitarea Partidului Popular European.

La dezbatere va participa şi un reprezentant al Comisei Europene, posibil chiar prim-vicepreşedintele Frans Timmermans. Reprezentantul Comisiei va face o expunere a situaţiei statului de drept din România, care va fi urmată de dezbaterea în plenul Parlamentului European.

Deputatul european Cristian Preda a anunţat, la începutul acestei săptămâ-ni, că a solicitat grupului PPE, din care face parte, să ceară discutarea în plenul Parlamentului European a situaţiei statului de drept din România.

Cristian Preda a spus: "Date fiind evoluţiile recente, grupul PPE cere dis-cutarea situaţiei statului de drept în România şi adoptarea unei noi rezoluţii despre derapajele guvernării Dăncilă. Am solicitat acest lucru săptămâna trecută la Bruxelles, în şedinţa fracţiunii parlamentare la care sunt afiliat din 2009 încoace. Dezbaterea şi votul vor avea loc în cadrul ultimei sesiuni din actuala legislatură, care va avea loc la Strasbourg intre 15 şi 18 aprilie".

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a anunţat în 29 martie, ziua în care Laura Codruţa Kovesi a fost pusă sub control judiciar de Secţia specială de investigare a magistraţilor, că ar putea solicita o dezbatere privind situaţia din România. Candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene a spus: "Dacă ancheta împotriva doamnei Kovesi nu va fi oprită, vom cere o dezbatere în viitoarea sesiune plenară a Parlamentului European. De asemenea, facem apel la PES şi la ALDE Europa să ia atitudine împotriva celor două partide surori din Guvernul României".

Parlamentul European a dezbătut şi anul trecut situaţia statului de drept din România, în contextul ofensivei PSD-ALDE împotriva independenţei justiţiei şi a luptei anticorupţie. Ulterior dezbaterii, Legislativul european a adoptat şi o rezoluţie prin care şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" faţă de subminarea independenţei justiţiei, a condamnat intervenţia violentă a jandarmilor la mitingul din 10 august, precum şi restricţiile politice ale libertăţii mass-media, cerând refacerea legislaţiei privind ONG-urile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Lipsă NOD GORDIAN : LEGEA RĂSPUNDERII MAGISTRAŢILOR !!!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb