Statul polonez, în aşteptarea deciziei CJUE într-un proces pe clauze abuzive

M.C.
Bănci-Asigurări / 2 august 2019

Statul polonez, în aşteptarea deciziei CJUE într-un proces pe clauze abuzive

Polonia ia în considerare modalităţi de a ajuta băncile dacă instanţa de judecată a Uniunii Europene se pronunţă împotriva sa, într-un caz referitor la potenţiale clauze abuzive în acordurile statului polonez de credit ipotecar în valută.

Este posibil ca Tribunalul UE să se pronunţe asupra acestei probleme începând de luna viitoare, ceea ce îi sperie pe investitori, care se tem că ar putea fi declanşată o serie de procese interne de către deţinătorii de ipotecă şi, potrivit analiştilor ING Bank Slaski SA, acest fapt ar putea duce chiar la depriecerea zlotului polonez.

Comitetul pentru Stabilitate Financiară al ţării, un organism care include ministrul Finanţelor, guvernatorul băncii centrale, autoritatea de reglementare financiară, precum şi fondul de garanţii bancare, analizează dacă este nevoie de noi reglementări, potrivit unui raport al cotidianului Parkiet.

Organismele monitorizează în permanenţă situaţia băncilor poloneze, a declarat Jacek Barszczewski, purtătorul de cuvânt al Autorităţii de

Reglementare Financiară, într-un e-mail trimis către Bloomberg, astăzi. "Dacă este necesar, autoritatea de reglementare are posibilitatea de a schimba politica sa de supraveghere. Nu a fost luată nicio decizie", a scris el.

În prezent, băncile se luptă pentru a afla cum să se pregătească în faţa unui verdict al tribunalului UE ce le-ar putea vulnerabiliza.

Directorul executiv al ING Bank Slaski, Brunon Bartkiewicz, a afirmat, ieri, că un verdict negativ din partea instanţei UE ar putea duce la ştergerea a trei luni de profit pe burse.

Polish Banking Association (ZBP) a estimat o pierde de 60 miliarde de zloţi (16 miliarde de dolari) în cazul unei eventuale hotărâri negative a instanţei UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb