Actualizare 17:57 ENEL: Decizia Curţii demonstrează că societatea şi-a îndeplinit obligaţiile din contractul de privatizare
Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris a decis în favoarea ENEL în dosarul de arbitraj susţinut de SAPE, a confirmat compania într-un comunicat trimis redacţiei. Enel consideră că decizia Curţii demonstrează că societatea şi-a îndeplinit obligaţiile din contractul de privatizare, inclusiv pe cele legate de investiţiile realizate în companiile ce au rezultat - Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia.
"Enel consideră că rezultatul arbitrajului pune capăt unei serii de opinii şi speculaţii ce au fost iniţiate de raportul Curţii de Conturi din 2012. Decizia demonstrează că Enel şi-a îndeplinit obligaţiile din contractul de privatizare, inclusiv pe cele legate de investiţiile realizate în companiile ce au rezultat - Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia", se arată în comunicat.
Georgios Stassis, country manager Enel Romania, a declarat: "Misiunea noastră, în acest moment, este să ne concentrăm pe dezvoltarea companiilor pe care le avem în România. Angajamentul nostru în România rămâne consistent. Astăzi, avem cele mai bune companii de distribuţie din ţară în ceea ce priveşte calitatea serviciului şi una dintre cele mai inovative companii de furnizare şi suntem încrezători în perspectivele de creştere ale afacerilor locale.
Arbitrajul a fost declanşat în 2013 de către Electrica (ulterior înlocuită de SAPE), ca urmare a unui raport făcut de Curtea de Conturi cu privire la activitatea Electrica şi peste 900 milioane de euro au fost solicitaţi de partea română drept despagubiri. Curtea de la Paris a respins toate acuzaţiile împotriva Enel, precizează compania.
(S.A.)
-----------
Statul român, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), a pierdut procesul cu ENEL de la Curtea de Arbitraj de la Paris, potrivit unor surse din domeniu, informează HotNews.
Statul român se judecă, la Curtea de Arbitraj de la Paris, cu ENEL, pentru a recupera prejudicii produse în urma privatizării Electrica Muntenia Sud de circa 1,3 miliarde de euro (800 de milioane de euro plus dobânzi de peste 400 de milioane de euro). Şi nu doar că a pierdut şi nu a obţinut niciun euro din miliardul cerut, dar statul român a fost obligat în instanţă să plătească şi cheltuieli de judecată de 1,5 milioane de euro, precizează sursa citată.
Suma pretinsă în instanţă reprezenta prejudicii constatate de Curtea de Conturi în urma unor controale realizate în 2012 şi 2013. Au mai fost procese şi cu ceilalţi investitori de la companiile de distribuţie, însă statul român nu a fost capabil să le câştige. A mai rămas doar un proces pe rol, cel mai important, de altfel: cel cu Enel în cazul privatizării Electrica Muntenia Sud. Iniţial, statul român a fost reprezentat în acest proces început în 2013 de Electrica. În 2014, Electrica s-a privatizat pe bursele de la Bucureşti şi de la Londra, statul român ajungând să mai aibă o participaţie de doar 48,78%. Înainte de listare s-a desprins din Electrica o societate numită Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) care a preluat toate participaţiile minoritare ale statului la companiile de distribuţie vândute către ENEL, CEZ şi E.ON. Automat, SAPE a preluat şi litigiile dintre Electrica cu investitorii de la companiile de distribuţie.
Statul român atât în perioada în care era reprezentat de Electrica, cât şi în perioada în care a fost reprezentat de SAPE, a părut depăşit de problema litigiilor de la Paris. În noiembrie 2013, statul român reprezentat atunci de Electrica a pierdut la Curtea de Arbitraj două procese cu Enel în cazul neîndeplinirii contractelor de privatizare ale Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. Apoi, a fost procesul cu CEZ în care statul român solicita despăgubiri de peste 81 milioane de euro. Curtea de Arbitraj de la Paris a admis doar plata unor despăgubiri de 5,7 milioane euro. Un alt proces a fost cel cu E.ON, în care cerea despăgubiri de 33 milioane de euro pentru neîndeplinirea obligaţiilor de investiţii post-privatizare. Şi nu doar că a pierdut, dar statul român a fost obligat să plătească şi cheltuieli de judecată de 2 milioane de euro.
Potrivit sursei citate, statul român mai are un proces cu ENEL, unul prin care solicită 500 milioane de euro, acuzând nerespectarea clauzelor contractuale care prevăd obligaţia ENEL de a cumpăra un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud.
1. 1,5 mil euro
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2016, 18:00)
Ceausescu le-a construit, le-a platit in democratie am fost obligati sa le vindem acum primim si amenda ca le-am vandut.
Acestia baieti destepti.
Curtea care a judecat e aiurea.
2. fără titlu
(mesaj trimis de marius în data de 27.07.2016, 18:09)
statul roman prin reprezentantii sai nu si-au indeplinit obligatiile de urmarire a investitiilor post privatizare promise; DNA ar trebui sa verifice cine se face vinovat, deoarece aceste curti de arbitraj sunt partinitoare, companiile din occident castigand intotdeauna importiva fraierilor din est sau de altundeva
2.1. avocatii "alesi" (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de baroul bucuresti în data de 27.07.2016, 22:00)
ati uitat avocatii.ei pot pierde sau cistiga.
o statistica utila ar fi cat au primit avocatii" de serviciu" si ce au facut de banii astia.
a castigat vre o data statul roman?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de marius în data de 27.07.2016, 23:21)
corect
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2016, 20:31)
Mereu vom pierde noi,deoarece am avut in fruntea tarii mai mult oameni care sa lucreze pentru ei nu pentru oamenii acestei tari.Vezi legea restituirilor,buna pentru furturi si excrocherii.