Statul va garanta în proporţie de 80% creditele accesate de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) şi va subvenţiona cu până la 50% dobânzile aferente împrumuturilor contractate de aceste firme pentru a le ajuta să depăşească dificultăţile financiare cauzate de criză. "Criza economico-financiară mondială constituie cauza principală care a condus la creşterea semnificativă, în ultimul an, a ratei falimentelor în rândul afacerilor mici şi mijlocii în lume, iar România desigur că nu putea face excepţie", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă denumit "Cardul Kogălniceanu pentru IMM", elaborat de Ministerul Economiei şi citat de Mediafax.
Astfel, se instituie o schemă de garantare în baza căreia Fondul Naţional de Garantare a Creditelor IMM-uri va garanta, în numele şi în contul statului, creditele ce urmează să fie contractate de IMM-uri.
Garanţia statului va acoperi maximum 80% din valoarea creditului solicitat, exclusiv dobânzi, comisioane şi alte speze datorate de beneficiar instituţiei de credit, însă nu va trece de 100.000 de lei. Dobânda va fi subvenţionată în proporţie de 50% şi nu va depăşi 125.000 de lei/an/beneficiar.
Potrivit notei de fundamentare, aproximativ 12.000 de întreprinderi mici şi mijlocii vor benecia de acest program, iar bugetul total pentru subvenţii este de 165 milioane de lei pentru perioada 2011-2013.
Schema de ajutor se va aplica doar în cazul firmelor care au până la 250 de angajaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane de euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.
Măsurile de subvenţionare a dobânzii fac parte dintr-o schemă de minimis, care se va derula cu respectarea criteriilor stabilite de normele comunitare şi de legislaţia naţională în domeniu.
Pentru a putea aplica la acest program, beneficiarul trebuie să constituie în favoarea finanţatorului şi a statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, proporţional cu procentul de garantare, o garanţie reală mobiliară - gaj fără deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor curente deschise la instituţia de credit finanţatoare, valabilă până la stingerea creanţelor datorate de beneficiar în baza contractelor de credit şi de garantare.
"Prin aplicarea prevederilor aces-tui proiect de ordonanţă de urgenţă se urmăreşte, totodată, ca, valorificând oportunităţile apărute pe piaţă, IMM-urile să poată evolua sănătos, astfel încât să crească durata vieţii lor active", se mai arată în nota de fundamentare.
Ministerul Economiei arată că printre dificultăţile cu care se confruntă IMM se regăseşte accesul dificil la creditare, 30,51% din firme confruntându-se cu această dificultate. În ceea ce priveşte intensitatea dificultăţilor legate de creditare pe o scară de la 1 la 5 costurile mari ale creditelor au o medie de 3,13, iar accesul la creditare o medie de 2,89.
Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, un număr de 7.192 de firme au intrat în insolvenţă în primele patru luni, în scădere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, iar în acelaşi interval 8.627 de societăţi şi-au suspendat activitatea, cu 68% mai puţine.
Anul trecut, 21.692 de firme au intrat în insolvenţă, puţin peste nivelul înregistrat în 2009, când 19.894 de societăţi au intrat în incapacitate de plată.