ŞTEFAN JICOL, SGG: "Pandemia de COVID-19 a influenţat substanţial şi sectorul energetic din ţara noastră"

Miscellanea #Energie / 15 aprilie 2020



Actualizare - Daniel Burlan, Complexul Energetic Oltenia: "Trebuie să avem o politică energetică de reducere a dependenţei faţă de energia importată "

Cu toţii am ajuns la concluzia că trebuie să avem o politică energetică de reducere a dependenţei faţă de energia importată şi aici aş vrea să atrag atenţia asupra energiei care vine din zona non-euro, ce este produsă în termocentrale pe cărbune, care la intrarea în ţară nu este purtătoare de plăţi de certificate de emisii CO2, a spus Daniel Burlan, Preşedinte al Directoratului Complexului Energetic Oltenia.

Domnia sa a mai spus că, începând de luni, 6.532 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia sunt în şomaj tehnic.

"Avem termocentrala Turceni retrasă din funcţiune până în data de 8 mai. Chiar dacă avem ca rezerve de capacitate încă un bloc la Rovinari, două blocuri la Işalniţa, nu avem solicitare de punere în funcţiune", a precizat Daniel Burlan.

Preşedinte Directoratului Complexului Energetic Olteniaa adăugat că, programul va continua până în data de 7 iunie când, alternativ, vor intra şi ceilalţi salariaţi ai CE Oltenia în şomaj tehnic.

A.I.

---

Actualizare - Ştefan Jicol, SGG: "Pandemia de COVID-19 a influenţat substanţial şi sectorul energetic din ţara noastră"

Pandemia de COVID-19 a influenţat substanţial şi sectorul energetic din ţara noastră, a subliniat Ştefan Jicol, consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Conform domniei sale, măsurile luate de guvernele lumii pentru distanţarea socială, în vederea evitarea răspândirii virusului COVID-19, au avut un impact asupra comportamentului de consum în România: "Consumul de energie electrică a scăzut spectaculos, cu mai mult de 4,5% faţă de perioada similară din 2019, estimările arătând o reducere de 10% în perioada următoare, din cauza măsurilor integrate de distanţare socială pe durata pandemiei.

Activitatea industrială s-a redus semnificativ, de la jumătatea lunii martie, iar situaţia energetică este inedită. Nu a existat un scenariu de referintă care să permită cu precizie reducerea rapidă a consumului în aşa maăură.

Profilul curbei de consum s-a modificat, în sensul aplatizării, consumul rezidenţial având o valoare aproape constantă, vârfurile de dimineaţa şi de seara clasice fiind destul de mult reduse.

Operatorii de Transport şi Sistem se asigură de disponibilitatea surselor necesare acoperirii consumului, dar şi de disponibilitatea reţelelor de transport pe teritoriul naşional, inclusiv cele de interconexiune cu statele vecine".

În opinia reprezentantului SGG, important este că, în această situaţie specială, cei doi operatori de transport şi sistem asigură o funcţionare normală a reţelelor de transport, asigurând conducerea sistemului energetic la parametrii de calitate.

E.O.

---

Actualizare - Ovidiu Demetrescu: "Avem nevoie de soluţii tehnologice. Veriga lipsă din sistemul energetic este piesa de stocaj"

CE Olteania nu îşi poate cumpără ieftin certificatele de CO2 pentru că funcţionează la circa 600 MW

Sistemul energetic românesc are nevoie de soluţii tehnologice în condiţiile în care veriga lipsă din sistemul nostru este piesa de stocaj, este de părere Ovidiu Dumitrescu, partener London Brokers şi OCD Capital & Resource şi specialist în energie.

Acesta a precizat: "Veriga lipsă din sistemul energetic este piesa de stocaj. Proiectul Tarniţa nu era o soluţie ideală de stocaj, dar era o soluţie bună, încă cred asta, ar putea asigura rezilienţa sectorului energetic şi o funcţionare corectă astfel încât un grup de la Turceni să poată funcţiona în bandă şi când nu ai cerere să poti stoca energia, ca apoi să poţi pe vârful de sarcină să dai energia înapoi în sistem".

Dumitrescu adăugat: "Un aspect legat de activitatea carbunarilor şi a Complexului Energetic Oltenia este faptul că au evoluat tehnologiile, a fost un proiect GETICA pentru captarea şi stocarea emisiilor de CO2, acum există niste discuţii pornite iarăşi pentru partea de captare de CO2. Asta ar rezolva o bună parte din problema de cost a CEO care e o piesă de rezistenţă în sistemul energetic al României. (...) Una din oportunităţi este scăderea preţurilor la certificatele de emisii de CO2".

Prezent şi el la conferinţă, Daniel Burlan, directorul CE Oltenia, întrebat dacă ia în considerare să achiziţioneze acum certificatele obligatorii de emisii de CO2 când preţul este foarte jos din cauza pandemiei de Covid-19, a spus că în prezent sunt bani doar pentru achiziţia certificatelor pe 2019 şi că CEO funcţionează în prezent la circa 600 MW ceea ce nu poate asigura companiei resurse să cumpere certificatele pe anul ăsta.

M.G.

Actualizare - Silvia Vlăsceanu, ACUE: "Avem o criză sanitară, nu o criză socială care să împiedice o minimă consultare cu toţi partenerii"

Printr-o ordonanţă de acum două săptămâni s-a sistat dialogul social astfel încât toate actele normative pe care le adoptă Guvernul şi probabil că Parlamentul interpretează la fel, pot să treacă fără un minim de consultare, a spus Silvia Vlăsceanu, director general al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

"Avem o criză sanitară, nu o criză socială care să împiedice o minimă consultare, un dialog cu toţi partenerii fie că vorbim de patronate, sindicate sau societatea civilă. Înţelegem că, în momentul de faţă,nu putem avea o legislaţie complet predictibilă, pentru că situaţia se schimbă de la zi la zi. Dar avem nevoie de un minim de stabilitate, astfel încât un act normativ adoptat pe perioada acestei situaţii de criză, să fie valabil şi să nu fie modificat ulterior de către clasa politică sau de alte autorităţi. Un minim de stabilitate legislativă poate fi asigurat chiar şi în această perioadă dificilă".

A.I.

---

Actualizare - Petre Stroe, MET: "După Paşti, criza economică va trebui decuplată de criza de sănătate"

"Sunt îngrijorat că nu avem o perspectivă asupra managementului finalizării acestei perioade de criză"

După sărbătorile pascale trebuie să vină o decizie clară privind redeschiderea economiei pentru că este nevoie de decuplarea crizei economice de cea de sănătate, consideră Petre Stroe, director general MET România Energy.

Domnia sa a precizat: "Lucrurile se văd nu destul de bine din punctul de vedere al acţionarilor. Orice nou act legislativ care apare nu face decât să mărească îngrijorarea. Este adevărat că sunt situaţii mult mai serioase în filialele noastre din Italia, Spania, faţă de ceea ce e în România, dar îngrijorarea persistă. Din punctul nostru de vedere, la momentul actual şi având o perspectivă real optimistă, ca şi furnizor începe să nu mă îngrijoreze decât într-o măsura rezonabilă modul în care evoluează situaţia economică. Suntem îngrijoraţi de eventualele decizii politice, şi realmente sunt îngrijorat de faptul că nu avem o perspectivă asupra managementului finalizării acestei perioade pentru că este greu de crezut că oamenii vor putea lucra de acasă 2-3 luni, că economia nu trebuie să pornească. Dupa părerea mea avem nevoie de o decizie clară în acest sens, cred că după sărbătorile pascale o asemenea decizie va veni, va trebui decuplată criza economică de cea din sănătate".

Stroe a mai spus că luna mai va fi definitorie şi că speră treptat ne vom întoarce la muncă, cu măsurile sanitare de rigoare. El a mai notat că trebuie să începem perioada de recuperare a economiei până la nivelul pre-criză, perioadă care ii se pare acestuia la fel de grea precum cea în care ne află.

Totodată, directorul general al MET a mai spus că firma sa nu a anulat niciun contract în perioada de criză.

M.G.

---

Actualizare - Corneliu Bodea, Preşedintele Centrului Român al Energiei: "Sistemul energetic are capacitatea de a depăşi această perioadă"

Sistemul energetic are capacitatea de a depăşi această perioadă, cu toate inconsecvenţele create de măsurile legislative care par să nu aibă legătură cu problema adevărată, consideră Corneliu Bodea, Preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE).

Domnia sa a subliniat că în această perioadă există scăderi abrupte ale consumului de energie, de aproximativ 17%, faţă de perioada similară a anului trecut.

Corneliu Bodea a declarat: "Criza actuală, din punct de vedere al sistemului energetic, criza sanitară prin care trecem şi care a impus deja distanţarea socială şi astfel o scădere generală a consumului, va fi depăşită, dar trebuie să ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă în relaţia furinzori-producători. Cred că este punctul cel mai sensibil, deoarece furnizorii asistă la o scădere a cantităţilor, dar tot odată ştim foarte bine că legislaţia din România este inflexibilă în ceea ce priveşte contractele de achiziţie şi crează această tensiune între furnizori şi producători".

Legat de măsurile luate de autorităţi în această perioadă pe fondul pandemiei de coronavirus, Preşedintele CRE a mărturisit că a fost contrariat de unele dintre acestea.

"Nu am înţeles măsura prin care s-au blocat tranzacţiile şi putem înţelege că într-o perioadă de situaţie de urgenţă ar fi putut să apară aberaţii de preţ, dar sunt sigur că actorii care ar fi fost implicaţi ar fi ştiut să corecteze sau sunt responsabili în legătură cu ceea ce oferă sau acceptă. De asemenea, blocarea preţului a fost o măsură pe care nu am înţeles-o. Această măsură populistă care vizează amânarea la plată pe perioadă lungă a consumatorilor iar cred că este de natură a adăuga probleme unui sistem care şi aşa constată că tot lanţul valori este afectat de această dispariţie de valoare, pentru că vorbim de bani, de o sumă enormă care dispare prin această scădere de consum şi care va trebui cumva absorbită în întreg lanţul", a spus Corneliu Bodea.

Domnia sa a mai afirmat că în ultimul decret care prelungeşte starea de urgenţă apare iarăşi o menţiune pe care nu o înţelege şi care se referă la faptul că scăderile de preţ care se constată pe piaţă, pe OPCOM să aibă reflectare în preţul final.

"Sper că nu înţeleg eu şi îmi scapă ceva. Mă întreb oare care a fost utilitatea acestei prevederi pentru că mai avem 30 de zile, cantitatea aceasta de energie a fost probabil contractată de mult timp la anumite preţuri, de mult timp, nu ştiu cum ar urma să se corecteze, poate în viitor...", a adăugat Corneliu Bodea.

Domnia sa a mai spus că CRE a lansat o iniţiativă prin care împreună cu 12 asociaţii care acoperă întreg spectrul - producători, transportatori, distributori, furnizori de soluţii, gaz, electricitate - va alcătui o listă de măsuri pe care le propune pentru perioada care urmează.

"Până la sfârşitul săptămânii sperăm să ajungem la un document pe care să îl punem pe masa Guvernului, domnul Ministru Virgil Popescu deja aşteaptă cu interes acest document", a completat Corneliu Bodea.

A.T.

---

Actualizare - Anca Dragu, E.ON România: "Simpla stopare a plăţii facturilor este o soluţie nefericită pentru că ea creează un gol de lichiditate pe lanţ"

România trebuie să vină cu scheme de sprijin pentru a atrage producţia din afara Europei

Există persoane fizice şi consumatori care pot avea dificultăţi cu plata facturilor zilele acestea, din cauza pandemiei de coronavirus, dar simpla stopare a plăţii facturilor este o soluţie nefericită pentru că ea creează un gol de lichiditate pentru firmele de furnizare şi implicit pe tot lanţul, spune Anca Dragu, director general E.ON România.

Domnia sa a declarat: "S-a tot discutat despre amânarea la plată a facturilor cu 3 luni. Sunt persoane fizice şi consumatori care pot avea dificultăţi cu plata facturilor. Dar simpla stopare a plăţii facturilor este o soluţie nefericită pentru că ea creează un gol de lichiditate pentru firmele de furnizare. Este un lanţ logic, furnizorii încasează aceste facturi şi mai departe plătesc distributia, (...) producătorii şi asigură continuitatea procesului. Pur şi simplu să tai o bucată din acest lanţ este o solutie parţială care denaturează întregul proces. Ceea ce ar trebui implementat e un mecanism de injectare de lichiditate în sistem. Faptul ca aici şi acolo taiem lichidăţi înseamnă că, printre altele, punem în pericol planurile de investiţii. Acestea sunt foarte importante pentru relansare, când lockdown-un se va termina".

Anca Dragu a mai spus că Uniunea Europeană şi în special România ar trebui să vină cu scheme de ajutor care să atragă producţia din afara Europei, mai exact din Asia.

"Cred că statele membre ale UE şi mai ales România ar trebui să se uite cu atenţie în acest context la scheme de ajutor de stat care să asigure relocarea unor parţi de producţie din afara Europei, nu doar din China, către Europa. Scheme de ajuutor de stat care să facă aceste relocări să pară tentante. Regulile de ajutor de stat la ue ar trebui flexibilizate ca să permită scurtarea lanţurilor şi să fim mai puţini vulnerabili în faţa unei posibile pandemii", a declarat directorul general al E.ON.

M.G.

---

Actualizare - Ion Lungu, AFEER: "Consumul de electricitate va scădea cu circa 12%, în 2020"

Criza prin care trecem s-a suprapus peste problemele pe care deja le aveam în sistemul energetic, susţine Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER)

Domnia sa menţionează că, odată cu criza, au apărut schimbările legislative, marcate atât de necesitatea ca economia să funcţioneze, cât şi de unele aspecte legate de impactul viitoarelor alegeri asupra decidenţilor şi asupra celor care se opun. Ion Lungu a precizat: "Primul element legislativ a fost Ordonanţa de Urgenţă 29, prin care unor IMM-uri li se acordă posibilitatea să îşi amâne la plată facturile de utilităţi pe timpul perioadei de urgenţă, fără a avea nicio prevedere legată de un eventual suport pentru furnizori. Aceştia sunt cei care asigură relaţia cu clienţii şi cei care colectează banii. Opinia noastră, a organizaţiei furnizorilor de energie electrică, a fost că, atât timp cât există o perturbare cât mai mică în cash flow-ul furnizorilor, aceasta se va reflecta în perturbări foarte mici în restul lanţului, astfel încât să nu fie create disfuncţionalităţi la transportul, distribuţia sau produsele de energie electrică".

Ion Lungu a mai spus, printre altele, că, în perioada 15 martie-10 aprilie, scăderea în piaţă a fost de aproximat 7% şi a anticipat că, la sfârşitul lunii aprilie, va fi înregistrată o scădere de circa 10%: "Sperăm că la finalul anului, după ce va reporni şi economia, scăderea consumului, la nivel de ţară, să fie la circa 10-12%".

În acest context, preşedintele AFEER este de părere că furnizorii ar trebui să fie sprijiniţi prin posibilitatea de a se putea finanţa pe termen scurt, cu dobânzi cât mai mici sau chiar fără dobânzi, garantarea plăţilor fiind un element esenţial.

E.O.

---

Actualizare - Claudiu Dumbrăveanu, ANRE: "De la 1 iulie, preţurile electricităţii pentru clienţii finali vor depinde exclusiv de piaţa concurenţială"

"Statul nu a elaborat vreun mecanism pentru susţinerea clienţilor vulnerabili"

De la 1 iulie, furnizarea energiei electrice către clienţii casnici se va baza exclusiv pe piaţa concurenţială, în condiţiile în care autorităţile de stat nu vor modifica legislaţia, spune Claudiu Dumbrăveanu, director general al Direcţiei Generale Piaţă Energie şi Preţuri din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Domnia sa explică: "Deşi ANRE şi-a asumat un calendar de dereglementare de un an de zile, între timp ordinul prin care noi am impus contractele reglementate producătorilor a fost suspendat în justiţie, iar ca urmare ANRE este în imposibilitatea elaborării altui ordin cu acelaşi subiect. Rezultatul este că, de la 1 iulie, furnizarea energiei electrice către clienţii casnici va trebui să fie bazată exclusiv pe piaţa concurenţială, în condiţiile în care autorităţile de stat nu vor modifica legislaţia cu alte prevederi. În condiţiile actuale, potrivit contractelor valabile între producători şi furnizorii de ultimă instanţă, tarifele practicate de aceştia din urmă către clienţii casnici sunt în vigoare până la 30 iunie.

Chiar dacă noi am imaginat un proces de dereglementare de un an, probabil că data de 1 iulie va fi startul unei dereglementări. Din păcate, statul nu a elaborat până la ora actuală vreun mecanism pentru susţinerea clienţilor vulnerabili, astfel că preţurile la clienţii finali vor depinde exclusiv de preţurile practicate pe piaţa concurenţială".

Oficialul ANRE atrage atenţia că în prezent asistăm la o scădere drastică a preţurilor energiei pe piaţa spot, dar acest lucru poate fi o capcană. Domnia sa precizează: "Nu ar trebui să cădem în capcana de a crede că preţurile de acum vor fi şi după trecerea crizei. Aceste preţuri sunt conjucturale în opinia noastră, provocate de căderea drastică a consumului în zona industrială şi în general în zona non-casnică. Desigur, dacă aceste preţuri vor fi practicate pe pieţele forward, de unde furnizorii de ultimă instanţă îşi achiziţionează energia electrică, ar fi nemaipomenit, ar fi un factor care ar putea să asigure pe parcursul anului confortul clienţilor casnici de a avea o stabilitate de preţ. Însă, niciun furnizor de ultimă instanţă nu cred că ar face greşeala să se bazeze pe piaţa spot în activitatea de furnizare pentru că un astfel de fapt ar fi o catastrofă. Ştim cu toţii ce s-a întâmplat în 2017, când din cauza unor furnizori care s-au bazat pe tranzacţii pe piaţa spot - care avea la un moment dat un preţ foarte atractiv - au provocat un lanţ de falimente şi de pierderi de sute de milioane furnizorilor de ultimă instanţă. Eu cred că nu ar trebui să mai cădem în capcana anului 2017 şi să ne gândim foarte bine când facem analiza preţurilor actuale şi a celor viitoare".

A.V.

---

Ziarul BURSA organizează videoconferinţa cu tema "Managementul situaţiei de criză pentru industria energetică şi operatorii de infrastructură critică", în data de 15 aprilie 2020, începând cu ora 10:00.

Organizarea de acum este adaptată împrejurării stării de necesitate, astfel că reuniunea va avea loc în spaţiul virtual, în care nu ne putem contamina cu nimic altceva decât de folosul întâlnirii şi plăcerea ei.

Evenimentul va putea fi urmărit, în direct, pe site-ul www.bursa.ro şi pe contul de Facebook al ziarului BURSA.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Foarte buna conferinta! Si frumos organizata, multumim BURSA!

    1. mergea si un piscot, dar acum asta e...

    Nu cred ca va mai fi vorba de vreo "piata concurentiala" de la 1 iulie 2020, intrucat toti clientii sunt vulnerabili dupa aceasta criza. Firmele din sectorul energetic vor fi nationalizate de stat si vor practica preturi fixe, mici, reglementate. ENEL trebuie pusa cu botul pe labe ca si-a luat-o in cap de cand cu liberalizarea si a practicat preturi speculative in raport cu clientii finali casnici.

    OUG 114/2018 trebuie permanentizata la toate sectoarele de activitate.  

    Repet, dupa aceasta criza, intreaga tara va fi alcatuita din clienti vulnerabili, adica oameni care nu-si vor putea plati facturile.  

    1. ... cu povestea asta, a oamenilor care nu-si pot plati facturile!!! De unde naiba tot scoateti basmele astea?!?

      Ce consum aveti dvs. acasa si cat platiti lunar??? Mai mult decat dati pe tigari intr-o saptamana (sau ati da, dac-ati fi fumator macar moderat)? 

      Practic niciun consumator casnic - decat, poate, da, dl. Rosca Stanescu la resedinta domniei sale de la Snagov, dl. Videanu in cosmelia lui de 1000 m2, dl. Dragnea la casele pe care nu le are si altii asemenea - nu consuma mai mult de jumatate de MWh pe luna. Asta poate insemna cel mult 300-400 de lei/luna, indiferent care-i furnizorul. 

      Un cetatean care locuieste "normal" - adica intr-un apartament de bloc mai mult sau mai putin obisnuit - plateste maximum 200 lei/luna pentru energie electrica, foarte probabil semnificativ mai putin. 

      Dati-i inainte cu pesedeaua, si cu geniile Carpatilor, Valcov & Teodorovici, si cu imbecilitati precum OUG 114 si-o sa capatati exact energia electrica pe care o doriti si de altfel o si meritati. Foarte, foarte ieftina - si oprita sase ore pe zi, preferabil seara, cand aveti de fapt mai mare nevoie de ea... 

      Multa dreptate avea Ceausescu, sau ce propagandist a nascocit-o pe-aia cu "comunismul, visul de aur al intregii omeniri." Oricat de rau ar fi - si chiar a fost!!! - oamenii tot la aia viseaza...

      Ma rog, unii oameni. 

      Pai si 200 lei pe lună la curent ți se pare puțin? Doamne ferește, tu nu știi ce salarii mici se dau în România și cât de mult costa mâncarea. Acum că a venit și criza, de unde crezi tu că are omul bani sa achite preturi liberalizate la corporații?

      ... ca doar toata lumea stie ca eu traiesc numai cu aer.

      Am spus foarte clar, dar repet special pentru dvs. - MAXIMUM 200 lei/luna. Fiica-mea (familie cu doi copii mici intr-o casa individuala de cca 175 mp) plateste intre 120-150 lei/luna. Sotia si cu mine n-am depasit niciodata 100 lei/luna. Fi-miu si sotia lui, la fel, desi au apartamentul plin de tot felul de gadget-uri, ca mai toti din generatia lor. 

      Sa va dau si niste cifre oficiale (cu toate ca vad ca dvs. insiva ocoliti "strategic" raspunsul la intrebarea pe care v-am pus-o - dvs. cat platiti pentru energia electrica?) din raportul ANRE pentru luna ianuarie, 2020, luna cu cel mai mare consum casnic din an. 

      Consumul mediu casnic de energie electrica in ianuarie 2020, 177 kWh, deci o factura de cca 110-120 lei, de la furnizor la furnizor. 

      Mai mult, exact jumatate din numarul total de consumatori casnici din Romania consuma mai putin de 100kWh/luna, deci primesc facturi lunare care nu depasesc 50-60 lei. 

      Continua sa fie extrem, de mult, nu, enorm, urias, scandalos, teribil, nu-i asa?!? Aproape un pachet de tigari pe saptamana, colosal, coplesitor, insuportabil... 

      Pai, sa vina atunci, dom'le, pesedeu' si NU sa ieftineasca corentul - ce sa ne mai complicam atata - sa-l faca, dom'le, gratuit. Si sa ne deie gratuit si corentu', si gazu', si apa si telefonu', ca toate e enorm de scumpe si nu ne-ajunge banii de tigari si bere la pet. 

      Nu-i asa c-ar fi minunat? Si stiti si cine-o sa profite cel mai mult din asta, nu? Pai, sigur - cine consuma mai mult, stimate domn. De exemplu domnii pe care-i pomeneam mai sus, cu viloace cat un hangar sau/si cu case fara numar, cu acoperisuri incalzite si instalatie de topit gheata incorporata in alei, cu piscine care trebuie incalzite etc. Saracii de ei, sa-i ajutam, dom'le, si pe ei, ca e si ei oameni, uite, e Pastele si se cuvine sa fim buni crestini si s-avem mila de aproapele nostru... 

      Revenind, pentru unii tot e mult si 50-60 de lei? Asa este, sunt intr-adevar oameni - si din pacate nu putini - pentru care 50-60 lei/luna e o suma care conteaza. Ei, tocmai ati descoperit de ce e importanta definirea consumatorului vulnerabil, chestiune pe care puterea pesedisto-aldista - care de cativa ani s-a labartat si in ANRE - o amana de ani si ani si ani de zile (ce-i drept, aici nu-i suspectez de rea-vointa, ci doar de prostie si incompetenta). 

      Pentru ca, nu stiu altii cum sunt, eu sunt dispus ca statul sa subventioneze din banii mei plata utilitatilor vecinilor mei pensionari, cu pensii NE-SPECIALE de cateva sute de lei pe luna, dar, cu scuzele de rigoare pentru aceste inalte personalitati, n-am chef absolut deloc sa subventionez cheltuielile personale ale domnului Rosca Stanescu, ale d-lui Nastase, ale amantei d-lui Dragnea s.a.m.d. Destul ca dl. Dragnea e la odihna pe banii mei. 

      Ca sa inchei, ceea ce unii chiar nu pricep, iar etatisti inraiti ca dvs. doar se prefac ca nu pricep, sunt doua lucruri. 

      Unu, nimic nu e cu adevarat gratuit pe lumea asta; there's no free lunch, zic americanii, parca. Ce e gratuit pentru dvs., este de fapt platit cumva, candva, undeva, de altcineva. Iar daca acel ceva vine de la stat, cel mai probabil costurile sunt socializate, adica le platim toti. Or eu, asa cum v-am spus, nu vreau sa platesc iluminatia feerica de la vila nu stiu carui potentat. Daca dvs. vreti, n-aveti decat sa-i trimiteti o suma lunara din prea-plinul dvs., dar nu ma obligati sa fac acelasi lucru. 

      Doi, intotdeauna si peste tot in lume (si in Romania din plin), controlul preturilor in dispret total fata de piata si de costuri a condus la penurie, la piata neagra, la specula, la rationalizare. Probabil duceti dorul vremurilor bune de altadata, cand si apa, si energia electrica erau "cu program", iar daca-ti depaseai portia, factura de gaze venea cu notita amenintatoare "Atentie, intrerup!" 

      Multa sanatate si Paste fericit va doresc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb