STENOGRAMELE DIN PNL Gorghiu: "Orice derapaj pe viitor va fi sancţionat, învăţăm din greşeli"

Elena Deacu
Politică / 11 mai 2015

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, după şedinţa de unificare a PNL, comentând stenogramele apărute în presă, că orice derapaj pe viitor va fi sancţionat şi că au fost discuţii, care s-au rezolvat în interior, iar situaţia a fost depăşită, urmând a învăţa cu toţii din greşeli.

Stenograme ale unor discuţii între lideri ai vechiului PNL, care au avut loc la Bistriţa şi în care sunt exprimate critici la adresa partenerilor din fostul PDL au fost publicate la sfârşitul săptămânii de un site.

"Noi fără PD nu câştigam preşedintele. Ne-am ţinut de nas şi am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Vă mai spun un lucru. Am făcut un lucru, eu zic deştept, chiar dacă în Bistriţa e puţin altfel. Un lucru deştept de ce? Noi am făcut o fuziune paritară, în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la Preşedinţie al partidului şi ei ne-au dat sediul, locaţia în care să funcţionăm. Gândiţi-vă că avem 28 de judeţe în care noi conducem în fuziunea asta paritară. Mai mult de atât nu puteam obţine. Eu vă spun că le-am dat şi iluzia că o să aibă prim-ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă!", spune în discuţii , conform stiripesurse.ro, prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu.

La discuţiile redate în stenograme au participat şi co-preşedintele PNL Alina Gorghiu, precum şi secretarul general al PNL Marian Petrache.

Gorghiu, a spus, după şedinţa conducerii restrânse a noului PNL că regretă "că spaţiul public a fost contaminat de mesajul că în PNL există neînţelegeri. Îmi cer eu scuze ca şi copreşedinte al PNL, dacă cineva s-a simţit din partea cetăţenilor care au urmărit discuţiile, din partea membrilor noştri de partid, indiferent că sunt din fostul PNL, fostul PD, vexaţi sau lezaţi de cele auzite".

Ea a precizat că "mesajul său foarte ferm pentru cei din PNL este că orice derapaj şi orice declaraţie care afectează ideea de fuziune şi de unitate a PNL va fi în mod clar sancţionată".

"Vă asigur că relaţia dintre mine şi Vasile Blaga este una nu doar politic bună ci şi personală. Avem o relaţie foarte bună. Colaborarea dintre mine şi Cătălin Predoiu este la fel de bună. Vreau să vă asigur de un lucru şi vă spun cu toată sinceritatea, PNL, întotdeauna şi-a respectat toate angajamentele şi toate promisiunile. Avem un protocol al fuziunii care spune foarte ferm şi clar că Predoiu este candidatul nostru pentru funcţia de premier. Avem un protocol care spune foarte clar că ne bazăm pe respect şi acest lucru este regulă pe viitor", a mai susţinut Alina Gorghiu.

Gorghiu a afirmat că s-a discutat situaţia acelor declaraţii apărute în stenograme iar reacţia sa şi a copreşedintelui Vasile Blaga a fost foarte clară.

"Mai mult de atât nu avem ce să comentăm. O să învăţăm cu toţii din greşelile pe care le-am făcut. O să încercăm să nu le repetăm şi cred că mesajul pe care eu şi Vasile Blaga, Cătălin Predoiu şi toţi cei din conducerea partidului l-am dat astăzi, că proiectul fuziunii este foarte important, că orice derapaj pe viitor va fi sancţionat şi că respectul reciproc este esenţial pentru a fi credibili în faţa electoratului, este tot ce contează", a menţionat copreşedintele PNL.

Întrebată dacă Teodor Atanasiu va fi sancţionat, în urma declaraţiilor făcute, conform stenogramelor, Alina Gorghiu a răspuns: "Eu ştiu că există o dorinţă foarte mare de a vedea scandal în PNL, eu ca şi copreşedinte am obligaţia să încerc să transmit publicului, electoratului, membrilor de partid, o situaţie existentă. Da, au fost discuţii, da, le-am rezolvat în interior, ne-am lămurit care a fost situaţia atunci. O depăşim, nu o băgăm sub preş, dar discuţiile nu se vor purta în spaţiul public, motiv pentru care nu o să mai vedeţi, din acesastă secundă, niciun fel de coleg din PNL, indiferent că este de la fostul PNL, fostul PDL, comentând acest lucru, pentru că aş vrea să înţelegem cu toţii că proiectul fuziunii şi bunul mers acestuia este esenţial".

Ea a menţionat că, "din câte ştie, nu i-a cerut nimeni demisia lui Atanasiu, dar că nu a stat tot timpul în interiorul şedinţei.

Întrebată de ce nu a luat atitudine faţă de declaraţiile lui Atanasiu, la acel moment, Gorghiu a replicat: "Nu am să stau să expun în spaţiul public toate discuţiile private pe care le am cu colegii de partid. Ceea ce v-am spus este ceea ce cred, că este foarte important ca toţi să fim în acest proiect cu respect şi încredere".

Atanasiu: "Îmi pare rău dacă din frânturile de stenograme s-a dedus că aş dori o scindare a PNL"

Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, luni, înainte de şedinţa noului PNL, că stenogramele apărute în presă "nu au legătură cu realitatea, şi că frânturi din aceste discuţii sunt veridice, dar scoase din context", adăugând că îi pare rău că s-a dedus că doreşte scindarea partidului.

''Îmi pare rău dacă din frânturile respective s-a dedus că aş dori o scindare a partidului sau vreunul dintre membri nu ar fi egal cu ceilalţi membri ai partidului. Nu acesta a fost contextul în care au fost spuse aceste lucruri. Ceea ce am spus acolo îmi asum, a fost într-un anumit context, nu în cel spus de dvs şi îmi cer scuze cetăţenilor dacă au înţeles altceva. Îmi menţin afirmaţiile că toate deciziile PNL vor fi susţinute de către mine, iar decizia PNL este că dacă vom face un guvern al PNL prim-ministru va fi Cătălin Predoiu", a declarat Atanasiu.

Vicepreşedintele liberal a menţionat că discuţiile publicate de presă nu au legătură cu realitatea. "Frânturi din acele stenograme eu le recunosc ca veridice, nu recunosc contextul în care ele au fost puse. Nu trebuie să dau nicio explicaţie despre contextul în care am avut o discuţie privată în spaţiul public. (...) Colegii mei ştiu din ce context a fost scoasă", aapreciat liderul PNL.

Atanasiu a mai arătat că adversarii PNL nu sunt în interiorul partidului, ci la PSD şi că liberalii au înţeles explicaţiile pe care le-a dat pe acest subiect al stenogramelor.

Blaga: "M-au deranjat discuţiile din stenograme, e un moment peste care va trebui să trecem"

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, luni, înaintea şedinţei de unificare a noului PNL, că l-au deranjat discuţiile apărute în stenogramele care au apărut în presă, precizând că "este un moment peste care va trebui să treacă şi să înveţe cu toţii din el".

Întrebat dacă l-au deranjat discuţiile de la Bistriţa, Blaga a răspuns afirmativ.

"Eu am pus foarte mult suflet şi domnul Iohannis, Crin Antonescu, în care cred foarte mult, PNL nou, şi nu mi-a făcut nicio plăcere să citesc, pentru că de auzit nu am auzit stenogramele respective. Mă bucură că, chiar şi în acel context, au apreciat aportul PDL", a declarat Blaga.

El a adăugat că "este un moment peste care va trebui să trecem şi să învăţăm cu toţii din el pentru că acest proiect este extrem de important - noul PNL.

Copreşedintele PNL nu a dorit să precizeze ce anume s-a discutat cu liberalul Teodor Atanasiu, care apare în stenogramele de la Bistriţa, adăugând că "rolul unui copreşedinte este să fie mult mai înţelept decât alţii".

Întrebat dacă a cerut sancţionarea lui Atanasiu, Blaga a spus că acesta s-a sancţionat singur, prin faptul că a trebuit să dea explicaţii în partid.

Predoiu: "O criză minoră, care a dat ocazia unor clarificări benefice"

Apariţia stenogramelor unor discuţii în care lideri ai vechiului PNL îi critică pe partenerii din PDL " a fost un moment dificil depăşit cu bine", a declarat prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, adăugând că "această criză minoră a dat ocazia unor clarificări benefice".

"A fost un moment dificil pe care conducerea PNL l-a depăşit cu bine. Această criză minoră a dat ocazia umor clarificări benefice. Electoratul vrea eficienţă. Noi suntem în continuare concentraţi pe soluţii concrete pentru oameni, care sunt cuprinse în programul de guvernare, care va fi adoptat de PNL pe 23 mai", a spus Predoiu, care este şi premier al guvernului alternativ al PNL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb