Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI), prezent şi pe piaţa din România, nu intenţionează să-şi majoreze din nou capitalul, ţinând cont de condiţiile adverse de pe pieţe, a declarat vineri directorul general Herbert Stepic, într-un interviu acordat publicaţiei "Wirtschaftsblatt", transmite Reuters, potrivit Agerpres.
"Trebuie să spun cinstit că nu cred că ar avea sens, în special într-un moment în care condiţiile de pe pieţe nu sunt favorabile majorării capitalului", a răspuns Stepic când a fost întrebat dacă RBI va reacţiona la solicitările Băncii Centrale a Austriei. Recent, Banca Austriei (OeNB) a apreciat că principalele bănci comerciale austriece ar trebui să strângă mai mult capital pentru a putea rambursa ajutoarele de stat, a satisface noile norme Basel III şi a recupera decalajul care le separă de rivalele mai bine capitalizate.
"Având în vedere riscul crescut în estul şi sud-estul Europei, decalajul care separă băncile austriece de băncile internaţionale trebuie redus", a declarat directorul OeNB, Andreas Ittner. Potrivit datelor băncii centrale, diferenţa dintre indicatorii de capitalizare ai băncilor austriece şi cei ai unui grup de 12 alte bănci active în regiune a crescut la 1,4 puncte procentuale la finele anului trecut, de la 0,9 puncte procentuale la finele lui 2009, din cauză că băncile austriece au fost mai lente în a strânge capital.
Raiffeisen Group a anunţat că îndeplineşte cerinţele impuse de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) ca până la sfârşitul lunii iunie indicele de adecvare a capitalului Core Tier 1 să ajungă la 9%, într-o încercare de a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro.
Herbert Stepic a dat asigurări că o majorare a capitalului băncii este o potenţială opţiune, dacă vor permite condiţiile de pe pieţe această evoluţie.
Întrebat de situaţia din Ungaria, Herbert Stepic a declarat că este în continuare o situaţie tensionată şi a reafirmat că se aşteaptă ca divizia Raiffeisen din această ţară să înregistreze pierderi în acest an deşi nu va avea nevoie de încă o injecţie de capital în 2012.
De asemenea, şeful Raiffeisen a citat estimările iniţiale privind noua taxă pe tranzacţiile financiare ce ar urma să fie adoptată de guvernul de la Budapesta şi care va costa RBI "ceva peste 30 milioane de euro".
Raiffeisen, care se luptă cu rivalalul Erste Group Bank pentru poziţia a doua pe piaţa bancară din CEE după liderul UniCredit Bank Austria, şi-a consolidat poziţia în acest an după preluarea băncii poloneze Polbank.
Luna trecută Herbert Stepic a declarat că RBI nu are o expunere suverană pe Grecia, Irlanda, Spania şi Portugalia, iar în cazul Italiei o expunere de aproximativ 25 milioane de euro nu poate fi considerată una semnificativă. De asemenea, Stepic a informat că RBI dispune de o rezervă de lichiditate de 25 miliarde de euro, cu care poate face faţă eventualelor crize şi şocuri.
Raiffeisen Bank International (RBI) are 59.000 de angajaţi, iar subsidiarele sale deservesc 13,8 milioane de clienţi.