Stere Farmache: CNVM ar trebui să verifice unele tranzacţii cu derivate Teodor Ancuţa: BVB încearcă să găsească un vinovat pentru criză

Maria Manta
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 septembrie 2008

Stere Farmache: CNVM ar trebui să verifice unele tranzacţii cu derivate Teodor Ancuţa: BVB încearcă să găsească un vinovat pentru criză

Reacţia domnului Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei din Sibiu

Reporter: Domnule preşedinte, cum comentaţi declaraţiile domnului Farmache, potrivit cărora CNVM ar trebui să verifice unele tranzacţii cu derivate?

Teodor Ancuţa: Sunt mai mult decât uimit de o asemenea acuzaţie care frizează ridicolul şi cred că reprezintă o încercare disperată a BVB de a găsi un vinovat pentru criza în care se află şi de a muta atenţia investitorilor de la dezastrul care i-a afectat ireversibil.

Afirmaţia că tranzacţiile cu derivate s-ar afla printre cauzele scăderilor dovedeşte o lipsă de profesionalism în tratarea chestiunilor financiare. Ştim cu toţii că ceea ce se petrece acum pe plan bursier este o urmare firească a influenţei crizei din America. Tranzacţiile cu derivate şi speculaţia pe trend descendent nu au absolut nicio legătură cu prăbuşirea Bursei. Din contră, faptul că investitorii autohtoni au avut la dispoziţie tranzacţiile short a reprezentat un mare avantaj fiind singura modalitate a acestora de a obţine un câştig sau a diminua pierderile. De altfel participanţii în piaţa de capital ştiu asta şi au reacţionat ca atare fiind foarte prezenţi pe piaţa Sibex, situaţia observându-se din predominanţa tranzacţiilor cu derivate la Sibiu faţă de tranzacţiile spot de la Bucureşti.

Reporter: Dar şi BVB a lansat astfel de instrumente ...

Teodor Ancuţa: Mă întreb de ce nu s-a scandalizat domnul Farmache când preţurile tuturor acţiunilor tranzacţionate la BVB s-au umflat artificial în prima jumătate a anului trecut când s-a ajuns la creşteri spectaculoase, nesusţinute de rezultalele emitenţilor? De ce nu a tras un semnal de alarmă atunci, spunând că preţurile sunt prea mari? De ce nu spune că prăbuşirea acţiunilor care a avut loc în acest an este atât de puternică pentru că a avut loc de la un nivel foarte ridicat, un nivel artificial, la care s-a ajuns anul trecut? Atunci Sibiul oferea cotaţii sub piaţa spot şi era, de asemenea, acuzat dar s-a dovedit că investitorii de pe piaţa noastră au fost profesionişti şi au anticipat corect.

Sigur, atunci nu exista interesul factorilor de răspundere de pe spot să se tragă un semnal de alarmă...

De altfel, BVB nu s-a sesizat nici măcar în cazul creşterii Amonil şi al manipulărilor care au avut loc în urma acesteia, tot Sibiul fiind cel care a sesizat CNVM, situaţie care dovedeşte că cei de acolo acţionează doar în funcţie de interes şi că acuzaţiile asupra noastră sunt dictate de aceleaşi raţiuni.

Reporter: S-a vorbit şi de interzicerea tranzacţiilor short la americani...

Teodor Ancuţa: Domnul Farmache a făcut o confuzie, pentru că americanii au vorbit ipotetic de interzicerea tranzacţiilor short selling cu acţiuni şi nu cu derivate. Derivatele nu au nicio legătură.

Reporter: Spuneţi că este o contradicţie între ceea ce se spune şi acţiunile concrete ale BVB ?

Teodor Ancuţa: Bineînţeles. Dacă BVB considera că derivatele sunt un astfel de "paria" al pieţei de capital, nu ar mai fi încercat fuziunea cu Sibiul şi, după eşuarea acesteia, nu s-ar mai fi orientat către implementarea unei pieţe futures cheltuind sute de mii de euro pentru asta. Însă, din câte se observă, ei încearcă cu disperare să o promoveze prin tot felul de măsuri, facilităţi...

Mai mult, dacă BVB consideră derivatele şi tranzacţiile short o cauză a deprecierilor ar fi trebuit să ia măsura suspendării acestor tranzacţii pe propria piaţă, pentru a da un exemplu. Din câte ştiu însă nu au făcut acest lucru acuzând însă nefondat Sibiul ...

Probabil că dacă lichiditatea derivatelor la Bucureşti ar fi fost una măcar jumătate din cât a Sibiului, nu ar fi apărut astfel de afirmaţii.

Reporter: Domnul Farmache a sugerat de asemenea şi CNVM să se implice în această problemă, să investigheze ceea ce se întâmplă în piaţa futures...

Teodor Ancuţa: Nu cred că CNVM este o instituţie care să acţioneze după bunul plac al nimănui. Noi însă nu ne ferim, nu avem nimic de ascuns.

Reporter: Pe piaţa Sibex există două produse care asigură cea mai mare parte a lichidităţii, anume DESIF 2 şi DESIF 5. Cum puteau tranzacţiile de pe aceste doar două simboluri să reprezinte cauza prăbuşirii unei pieţe spot care are numeroase alte acţiuni în aceeaşi situaţie şi care la Sibiu nu se tranzacţionează la nivel ridicat ?

Teodor Ancuţa: Din câte ştiu, pe lângă SIF 2 şi SIF 5 s-au prăbuşit acţiuni cum ar fi Biofarm, BRD, Broker Cluj sau SIF3. Acţiunea Broker Cluj s-a depreciat de la începutul anului cu aproape 92 % , Biofarm cu peste 76% iar SIF3 şi TLV cu cate 71 şi 70,5 %, ca să vă enumăr doar câteva exemple. La Sibiu, derivatele pe aceste acţiuni nu sunt foarte lichide, deci cum ar putea fi tranzacţiile short de pe DESIF 2 şi 5 cauza tuturor deprecierilor de pe spot? Este ridicol doar să gândeşti asta dar să mai şi afirmi...Din contră, tranzacţiile cu derivate SIF 2 şi SIF 5 au ajutat aceste titluri să se deprecieze mai puţin în comparaţie cu alte acţiuni, pentru că SIF 2 au pierdut în acest an pe spot 63 %, iar SIF 5 69 %,

Cât priveşte brokerii care au poziţii pe ambele pieţe şi la care a făcut aluzie domnul Farmache, eu cred că aceştia au tot dreptul respectiv obligaţia să servească interesele clienţilor lor care le solicită operaţiuni diverse cum ar fi arbitrajul sau hedgingul şi de ce nu, chiar şi speculaţia.

Reporter: Care credeţi că totuşi că sunt motivele cestor afirmaţii ?

Teodor Ancuţa:Totul porneşte din interes. Iar interesul BVB este ca Sibiul să nu meargă bine. Evoluţia constant ascendentă a Sibex, orientarea investitorilor către noi, faptul că am ajuns la o valoare egală cu cea a BVB, faptul că rezultatele financiare şi cele statistice sunt peste cele spot deranjează, provoacă invidie. Cei de la BVB nu au fost capabili să implementeze o piaţă futures performantă, au pierdut această bătălie şi acum aruncă cu noroi în Sibex. Îi rugăm să aibă răbdare, pentru că vom implementa cu succes şi spotul. Cred că mai bine ar fi spus ce nu au făcut şi de ce au una din cele mai slabe lichidităţi din UE, de 50 de ori sub Varşovia şi de 20 ori sub Budapesta, şi nu vorbim de cei mai mari,

Concluzionând, eu am o vorba, câinii latră, caravana trece. Lichiditatea demonstrează că Sibex este o bursă atractivă şi folositoare investitorilor si aceştia nu pot fi influenţaţi după bunul plac al unora, deşi se încearcă din răsputeri asta.

Investitorii ar trebui să se orienteze după datele fundamentale, după analize, iar nu după emoţiile cauzate de ştirile ce se succed de la o oră la alta, a declarat ieri domnul Stere Farmache, preşedintele BVB. Domnia sa consideră că Bursa va reveni pe creştere după ce panica de pe pieţele internaţionale se va domoli.

Pe de altă parte, domnul Stere Farmache a precizat că CNVM ar trebui să verifice unele tranzacţii cu derivate: "În astfel de momente, când fluctuaţiile sunt atât de mari iar brokerii şi clienţii au poziţii şi pe alte instrumente financiare derivate, ar fi de dorit ca CNVM să se aplece şi asupra acestor tranzacţii. La Bursa de la Bucureşti nu am identificat până acum elemente care să ducă la vreo concluzie, dar nu controlăm tranzacţiile de pe Bursa de la Sibiu, unde se fac instrumente financiare derivate, care sunt mai puţin cunoscute, sunt cunoscute unui număr restrâns de investitori şi de brokeri".

Reacţia preşedintelui BVB

"Din păcate mă văd nevoit să spun că domnul Ancuţa fabulează, aşa cum de altfel s-a întâmplat destul de des de-a lungul timpului. Este cel puţin nefirească vehemenţa domniei sale atunci când comentează afirmaţii despre care singur admite că nu cunoaşte exact contextul în care au fost făcute. Chiar şi dacă acesta context i-ar fi fost cunoscut încep să am îndoieli că ar fi înţeles exact despre ce este vorba atât timp cât face comparaţii între statistici ale pieţei spot cu statistici referitoare la piaţa futures. Adică între pieţe în cadrul cărora se tranzacţionează acţiuni, ca părţi ale capitalului social al unor companii (aşa cum se întâmplă în cazul burselor de valori) şi pieţe în care se tranzacţionează riscul asociat unor active financiare (cum este cazul pieţelor de derivate). Oricum, vă asigur că nu BMFMS este preocuparea noastră, ci modul în care sunt legate între ele evoluţiile din cele două tipuri de pieţe. A nega aceste legături presupune mai mult decât ignoranţă: cred ca este vorba de rea-credinţă".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Disperat ca nu-i mai intra comisioane in BVb-ul de carton, cu Rasdaqul nereglementat, domnul Farmache se jeleste......

    Domnul Farmache mai dadu odata cu stangu-n dreptu.

    Ati vazut efectul interzicerii shorturilor la americani si englezi? Care, intre noi fie vorba, oricum erau mult mai verificati si onesti decat ai nostri.

    Efectul a fost vineri, a constat in cresteri uriase pe toate bursele. Ceea ce dovedeste ca daca inlaturi presiunea speculativa, actiunea creste ca un arc puternic comprimat. 

    1. Dar e vorba de short selling nu derivate. Documentati-va inainte sa aruncati opinii...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb