Realizările oamenilor de ştiinţă reuşesc uneori să-i şocheze chiar şi pe cei care urmăresc atent domeniul. Cercetătorii unui startup american au reuşit să genereze ţesut cardiac uman prin bioprintare.
Biolife 4D, o companie cu sediu în Chicago, a anunţat că a reuşit să printeze pentru prima oară ţesutul care înconjoară inima umană, informează news.ro. Reuşita este considerată un pas important înainte în domeniul bioprintării. Acest domeniu are ca scop final crearea organelor umane prin printare 3D, organe care să poată fi folosite pentru transplant. Crearea ţesutului cardiac a fost posibilă după ce aceeaşi companie a reuşit să printeze patch-uri cardiace care conţineau celulele din care este compusă inima umană.
Această procedură are potenţialul de a ajuta pe viitor în restabilirea capacităţii de contractare a miocardului care şi-a pierdut capacitatea de a pompa sânge în corp, venind în ajutorul pacienţilor care suferă de insuficienţă cardiacă acută. Primul pas în acest proces a fost reprogramarea celulelor de sânge recoltate de la pacienţi în celule stem. Din acestea, au fost produse celulele necesare creării unei inimi umane apte pentru transplant, celule pe baza cărora a fost printat ţesutul cardiac.
Deşi nu este prima companie care încearcă să creeze o inimă umană prin bioprintare, Biolife 4D este prima care a reuşit să creeze patch-uri cardiace care includ fiecare tip de celulă care se regăseşte în miocard şi care pot produce vascularizarea necesară corpului uman. Primele teste preclinice vor începe peste 6 luni, după care startup-ul american va continua să experimenteze printarea altor componente cardiace, precum valve şi vase de sânge, până când va ajunge să creeze o inimă umană complet funcţională.