Stolojan: Adoptarea monedei euro va disciplina România

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 22 mai 2009

Prim-vicepreşe-dintelePD-L, Theodor Stolojan, consideră că guvernarea PSD-PD-L funcţionează admirabil

Prim-vicepreşe-dintelePD-L, Theodor Stolojan, consideră că guvernarea PSD-PD-L funcţionează admirabil

Prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, primul candidat de pe lista partidului pentru alegerile europarlamentare, consideră că adoptarea monedei unice europene în ţara noastră (preconizată pentru 2014) va genera productivitate şi competitivitate şi nu "şmecherii", cum se întâmplă în prezent.

Domnia sa a explicat: "După unii, România nu este pregătită niciodată pentru nimic. Şi atunci când România dorea să intre în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, Patriciu, Ţiriac şi alţii spuneau că România nu este pregătită. Noi nu suntem pregătiţi nici să respectăm valorile europene, nici să mărim productivitatea, de nimic, după acest gen de oameni. Viaţa a demonstrat că, cei care sunt în trec mai uşor peste crize, nu sunt îngrijoraţi că se depreciază euro, pot face investiţii cu dobânzi foarte mici. Noi avem cele mai mari dobânzi, cea mai mare inflaţie dintre statele membre UE. După unii nu suntem pregătiţi niciodată pentru că bănuiesc că le strică ceva în afacerile pe care le desfăşoară".

Prim-vicepreşedintele PD-L consideră că ţara noastră nu va fi niciodată pregătită să intre în zona euro "pentru cei care sunt obişnuiţi să speculeze pe cursul de schimb, pentru cei care câştigă foarte mult din comerţul cu bani, care se împrumută din străinătate cu 3% şi dau aici credite sau leasing cu 17-18%".

Domnia sa a declarat: "Argumentul cel mai des întâlnit este că, vezi Doamne, România nu face faţă competiţiei de pe piaţa europeană, că ar fi un efect prea mare de restructurare, cu costuri sociale prea mari. Nu. Vă spun foarte clar. După 20 de ani de tranziţie, cine nu s-a restructurat, nu s-a restructurat. Nu mai are ce să se restructureze".

Stolojan a menţionat că Guvernul trebuie să facă toate reformele pentru a intra în zona euro, obligaţie avută prin tratatul de aderare la UE, fără a se impune un termen, ci doar condiţia să fie îndeplinite criteriile de convergenţă.

Prim-vicepreşedintele PD-L a declarat că Guvernul şi-a propus ca până în 2014 să fie parcurse etapele necesare adoptării monedei euro în ţara noastră, zona euro însemnând "disciplinarea" pentru România.

Iese PSD de la guvernare după europarlamentare?

Pe de altă parte, Theodor Stolojan, a estimat că, după rezultatele bune pe care democrat-liberalii le va obţine la europarlamentare, PSD îşi va regândi strategia şi că, poate, va dori să iasă de la guvernare.

Domnia sa a explicat: "Noi o să-i batem bine la aceste alegeri şi atunci bănuiesc că ei îşi vor regândi strategia, vor trage nişte concluzii şi poate vor dori ei să iasă de la guvernare. Pentru noi este important parteneriatul şi, dacă respectă ceea ce scrie în parteneriat, nimeni nu are nimic cu dânşii".

Prim-vicepreşedintele PD-L a afirmat că, în prezent, coaliţia PD-L - PSD funcţionează "admirabil", ambele partide dorind să fie la guvernare, şi că, deocamdată, nu există niciun motiv de a se crede că ea nu ar funcţiona, informează Agerpres.

Theodor Stolojan a declarat: "Se mai împung, este campanie electorală. Este o situaţie inedită pentru România, în care două partide se află la guvernare, dar ele sunt în competiţie nu doar pentru Parlamentul European,ci şi pentru preşedinţia ţării. Deci, este inevitabil să avem împunsături, fricţiuni. Un singur lucru însă este de neclintit, şi anume, deciziile guvernului".

Referitor la afirmaţiile liderului PSD, Mircea Geoană, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale va desemna premierul, Theodor Stolojan a afirmat că social-democratul are trebui mai întâi să-şi facă datoria să spijine Guvernul să facă tot ceea ce trebuie pentru ca România să iasă din criză.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu ma refer la mesajul politic din ultima parte, vreau sa apreciez simtul PRACTIC al acestui mare mentor pentru economia oricarei tari in general si-n special a Romaniei. Ramine un fin practician si SINGURUL OM care poate sa repuna economia Romaniei in max. 6 luni. Observati ca are frica NUMAI de D-zeu si da exemple tari de oameni...Patriciu etc...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb