Stoltenberg: "În acest an 18 ţări membre NATO vor aloca cel puţin 2% din PIB pentru apărare"

F.D.
Internaţional / 14 februarie

Stoltenberg: "În acest an 18 ţări membre NATO vor aloca cel puţin 2% din PIB pentru apărare"

Optsprezece state membre ale NATO vor atinge în 2024 ţinta alocării a cel puţin 2% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

''Mă aştept ca în acest an 18 aliaţi să cheltuiască 2% din PIB-ul lor pentru apărare'', a declarat Jens Stoltenberg înaintea reuniunii miniştrilor apărării din ţările NATO. El a remarcat că în 2014 bugetul apărării era de 2% din PIB doar în trei state din NATO.

Înaltul oficial aliat a adăugat că statele europene membre NATO vor investi în total 380 de miliarde de dolari în apărare în acest an.

De asemenea, Stoltenberg a subliniat că anul trecut s-a înregistrat o creştere ''fără precedent'', de 11%, a cheltuielilor pentru apărare în Canada şi ţările europene din NATO.

Statele membre ale NATO au convenit începând din 2006 să cheltuiască pentru apărare cel puţin 2% din PIB-ul lor, însă numai câteva dintre ele au atins acest obiectiv.

După ce în februarie 2022 Rusia şi-a extins invazia din Crimeea şi Donbas şi asupra restului teritoriului ucrainean, ţările membre NATO - în special Germania - şi-au reafirmat acest angajament.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. “Înaltul oficial aliat a adăugat că statele europene membre NATO vor investi în total 380 de miliarde de dolari în apărare în acest an”…iarasi raman mujicii fara calorifere:-)

    Bani aruncati pe fereastra avand in vedere ca in situatia unui razboi rusii au spus clar ca declanseaza nucleara. Adica vine apocalipsa!

    In rest e jaf si prosteala pe fata. Ca la escrocheria covid! 

    1. nu reclanseaza nici o nucleara; e afirmatie ca sa iti mentina pozitia pe teritoriul furat de la ucraina!

      daca vine nucleara de la "ei" vine la toti! si la ei si la chinezi; ca putem foarte simplu in razboi sa le lovim piata lor de desfacere -china - si deci lovim in toti cu haos economic pe glob! 

      s c c r e t 

    Ce facem cand ciclul de cheltuiala militara intra in crash in fata?

    Ca de fel, fiecare ciclu cheltuiala militar intra in crash pe ro si reflecta in slump. 

    s c c r e t 

    Planul bine stabilit se executa cu mare precizie .UE si intreaga Europa se inarmeaza ,toate natiunile europene se unesc sub stagul UE si intra rapid in structurile din NATO-European .Realizarea planului, ca perspectiva temporala s-a scurtat considerabil .

    Deci Trump,a avut dreptate cand a spus,

    "cine nu plateste conform intelegerii cu USA,NU va fi aparat de NATO,la nevoie"

    din 30 de tari NATO,18 platesc restul asteapta pomana americana ??  

    Mare bucurie cu alocarea a celor 2% din PIB, dar asta nu e totul. Un soldat antrenat in arta razboiului nu se obtine in 2-3 luni. Acolo trebuiesc tineri, in putere, nu rezervisti de 45-60 de ani, suferind de diferite boli care vin odata cu varsta si din obiceiuri nesanatoase. Majoritatea rezervistilor sunt efectiv inapti de lupta, am vazut cand ne-au chemat pentru verificarea datelor, toti burtosi, cu tensiune mare, etc. Unul era operat cu hernie de disc, a adus actele medicale, ofiterul a zis ca nu conteaza ca are si el colegi operati cu hernie de disc, dar cand a intrebat daca il angajeaza asa, ofiterul a zis ca nu. Pentru carne de tun e bun, dar pentru angajare cu venit peste medie nu ma este bun. Si daca sacrificam tineretul care a mai ramas in tara, atunci ce am castigat? Dar nici fara armata puternica nu se poate, asa toti ne prostesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb