Începutul anului marchează o tendinţă crescătoare în preferinţele românilor pentru proprietăţile de vânzare faţă de cele de închiriat, comparativ cu anul anterior. Conform datelor Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX, utilizatorii au realizat cu 56% mai multe contactări (interacţiuni între utilizatori şi cei care publică anunţuri) pentru proprietăţile de vânzare comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior. Proprietăţile de închiriat au înregistrat o creştere a interacţiunilor de doar 1%, comparativ cu ianuarie 2023, şi cu 15% faţă de luna decembrie 2023.
Interesul utilizatorilor pentru ofertele de vânzare şi închiriere
Interesul utilizatorilor pentru proprietăţile de vânzare a înregistrat o creştere semnificativă în ianuarie 2024. Cei care au fost în căutarea unui apartament de vânzare au realizat cu 61% mai multe contactări pe platformă faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu 33% mai multe faţă de luna decembrie 2023. În acelaşi timp, interacţiunile pentru casele de vânzare au crescut cu 45% faţă de luna ianuarie 2023 şi cu 32% faţă de decembrie 2023. Pe lângă proprietăţile de locuit, s-a remarcat o creştere notabilă a interesului pentru terenuri. Cei interesaţi de achiziţia terenurilor au realizat cu 13% mai multe contactări faţă de ianuarie 2023 şi cu 45% mai multe decât în luna anterioară.
De asemenea, datele arată o reorientare a cumpărătorilor dinspre terenuri de vânzare spre apartamente. Dacă în ianuarie 2023, 14% dintre contactările realizate pe platformă erau pentru terenuri şi 61% pentru apartamente, în luna ianuarie a.c., 10% dintre contactări au fost realizate pentru terenuri şi 65% pentru apartamente, în timp ce interesul pentru case rămâne relativ constant (26% de contactări în ianuarie 2023 şi 25% în ianuarie 2024).
Cererea pentru apartamentele de închiriat a scăzut în luna ianuarie a.c. cu 7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, dar este în creştere (+20%) faţă de luna decembrie 2023. În schimb, datele arată o creştere notabilă a interesului pentru casele de închiriat (+136 mai multe contactări), faţă de ianuarie 2023. Totuşi, comparativ cu luna anterioară, s-au înregistrat cu 10% mai puţine contactări pentru casele de închiriat. Datele arată că cei interesaţi de închirierea unei case au făcut mai multe contactări în ianuarie a.c. (13%) vs. aceaşi lună a anului anterior (5%). Interacţiunile pentru apartamentele în chirie au evoluat astfel: ianuarie 2023 - 95% dintre contactări vs. ianuarie 2024 - 87% dintre contactări.
"Există o schimbare notabilă în preferinţele pieţei imobiliare din România, cu tot mai mulţi oameni îndreptându-se către cumpărarea de proprietăţi. Datele colectate de pe platformă ne confirmă că interesul în creştere de la finalul anului 2023 nu a fost generat doar de dorinţa de a evita impactul măsurilor fiscale, ci şi de o accelerare a cererii pentru vânzări. În plus, observăm o creştere semnificativă a interacţiunilor de pe platformă cu anunţurile publicate de agenţi şi dezvoltatori, ceea ce ne arată o predispoziţie mai mare a oamenilor de a colabora cu agenţii imobiliare pentru achiziţii", a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.
Anunţurile publicate de agenţi şi dezvoltatori pentru proprietăţile puse la vânzare au înregistrat o creştere a contactărilor de 96% faţă de luna ianuarie 2023 şi o creştere de 29% comparativ cu decembrie 2023. În acelaşi timp, anunţurile publicate direct de proprietari au înregistrat creşteri în interacţiuni cu 13% faţă de ianuarie 2023, însă au scăzut contactările faţă de decembrie 2023.
În ceea ce priveşte anunţurile de închiriere, numărul interacţiunilor dintre cei care caută şi agenţi şi dezvoltatori au rămas similare cu cele din luna ianuarie 2023, dar au crescut cu 18% faţă de luna anterioară. Anunţurile de închiriere publicate direct de proprietari au înregistrat o creştere în interacţiuni de 35% comparativ cu ianuarie 2023, dar au scăzut cu 29% faţă de luna decembrie 2023.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2024, 19:00)
Am o colega, sta de un an cu un apartament la vanzare.
Suna lumea/agentii, intreaba, vin, vad si pleaca.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2024, 09:00)
Ai dreptate. Am văzut la vânzare multe apartamente scoase de 1 an de zile. Problema este ca vânzătorii nu vor sa le vândă. Prețul cerut nu este cel corect si real. Multe din apartamentele scoase la vânzare cu mult timp in urma si-au redus prețul cu speranța ca se va ajunge la o înțelegere cu cumpărătorii. Cei cu care am vorbit si mi-au spus cu cat le-au vândut , au zis ca au pus un preț la care cel puțin 2-3 cumpărători erau serios interesați si au reușit sa-l vândă in 2 săptămâni. Deci problema este in evaluarea imobilului. Fiică mea a cumpărat de 2 luni un apartament , la care inclusiv agentul imobiliar mi-a spus ca valoarea de vânzare a acestuia cu 5 luni in urma, a fost cu 5 000 de euro mai mare. Cum mulți veneau, vedeau si plecau , vânzătorul , la sugestia agentului , a scăzut prețul si așa a reușit sa-l vândă. Dar i-a durat 5 luni....