Străinii administrează 6% din suprafaţa agricolă a ţării

Companii #Agricultură / 1 septembrie 2012

Străinii administrează 6% din suprafaţa agricolă a ţării

Aproximativ 800.000 de hectare de teren agricol la nivel naţional sunt administrate de cetăţeni sau firme străine, potrivit şefului APIA Timiş, reprezentând 6% din suprafaţa agricolă a ţării. "Se estimează că la nivel naţional sunt 800.000 de hectare de teren agricol, luate mai ales prin arendare de străini", a declarat vineri, Florin Marius Faur, directorul executiv al APIA Timiş, care a condus instituţia la nivel naţional până în urmă cu câteva luni.

Potrivit celui mai recent recensământ agricol din România, suprafaţa agricolă totală a României era în 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezintă teren arabil. Recensământul a avut loc în perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, iar rezultatele definitive au fost prezentate în iulie 2012.

Faur a menţionat că din suprafaţa agricolă a judeţului Timiş, aproximativ 15%, este administrată de străini.

Totodată, în Timiş există şi aproximativ 36.000 de hectare de teren agricol necultivat. Directorul APIA Timiş spune că suprafaţa necultivată este însă în scădere de la an la an.

Întrebat cât costă un hectar de teren agricol în Timiş, Faur a spus că preţul se situează între 2.000 şi 5.000 de euro.

Tabără: Suprafaţa agricolă necultivată ar putea creşte anul viitor

Suprafaţa de teren agricol necultivată ar putea creşte anul viitor, după ce anul 2012 a fost unul greu pentru agricultură, iar terenul s-ar putea ieftini chiar şi cu 30-40%, a declarat fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără. Domnia sa a precizat: "Anul acesta a fost unul greu pentru agricultură, iar agricultorii nu au rezerve pentru anul viitor, aşa cum au avut anul trecut şi în 2010, când situaţia a fost mai bună. Din acest motiv, dacă nu se iau măsuri pentru stimularea agriculturii, suprafaţa necultivată ar putea creşte".

El a spus că în ultimii ani suprafaţa de teren agricol neclucrat a scăzut, ajungând la aproximativ 800.000 de hectare.

Tabără estimează că suprafaţa necultivată ar putea să depăşească anul viitor un milion de hectare.

"O consecinţă va fi ieftinirea terenului agricol, al cărui preţ crescuse în ultimii ani, în medie, până la 3.000 de euro. Ar putea scădea cu 30-40% sau chiar mai mult, la sub 2.000 de euro pe hectar, în medie", a mai spus fostul ministru al Agriculturii.

Monsanto: Cine nu a irigat, a produs sub 500 kilograme de porumb la hectar

Agricultorii care au irigat terenurile au obţinut chiar şi 8-10 tone de porumb la hectar, în timp ce producţia pe suprafeţele care nu au beneficiat de apă a coborât până la 500 kilograme pe hectar, a declarat Cosmin Chioreanu, directorul general al Monsanto România. "Cine nu a irigat, a produs 0,5 tone de porumb la hectar. Pe suprafeţele irigate s-a produs în medie 4 tone, dar s-a ajuns chiar şi la 8-10 tone de porumb la hectar", a spus Chioreanu, citat de Mediafax.

Chioreanu a adăugat că din cele 2,5 milioane de hectare însămânţate cu porumb în România, pe o suprafaţă de 1,5 milioane este cultivat porumb hibrid.

"Restul terenului este cultivat cu sămânţă din pătul", a continuat reprezentantul Monsanto, arătând că acesta este încă un motiv pentru producţiile mici.

Chioreanu spune că producătorii care au cultivat porumb "din pătul" pierd bani. "Nu trebuie să dăm tot timpul vina pe secetă pentru producţia mică", a mai spus el.

Firma Monsanto este prezentă pe piaţa românească din anul 1975, când a intrat cu ierbicide, iar din anul 1998 a început să vândă seminţe de porumb şi soia.Ulerior, firma a introdus comercializarea hibrizilor de soia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cred ca pamantul in Romania nu trebuie vandut ci doar concesionat cu garantia statului pe 50 sau 100 ani. Proprietatea asupra terenurilor trebuie sa ramana la romani, altfel ne batem joc de toti stramosii nostrii! Argumentul ca in UE este liber pamantul la vanzare nu tine pentru ca nu ne putem compara ca forta financiara. Lucru dovedit de cei 6% deja achizitionati. Noi avem 6% din terenurile din Franta sau Germania?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb