Străinii privesc Europa Centrală şi de Est ca pe o singură piaţă

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iulie 2009

Pentru moment, nu intenţionăm să ne modificăm participaţia la Sibex.

Pentru moment, nu intenţionăm să ne modificăm participaţia la Sibex.

Deşi Polonia nu a înregistrat trimestre de scădere economică, excepţie rară în Europa, piaţa poloneză de capital a avut de suferit din cauza crizei financiare, întrucât investitorii străini privesc Europa Centrală şi de Est ca pe o piaţă unitară, susţine Ludwik Sobolewski, preşedintele Bursei din Varşovia. Domnia sa ne-a prezentat, într-un interviu, situaţia instituţiei pe care o conduce la jumătatea anului şi intenţiile sale referitoare la Bursa din Sibiu, din care polonezii deţin 1,8%.

(Interviu cu Ludwik Sobolewski, preşedintele Bursei din Varşovia)

Reporter: La începutul anului, aşteptaţi 25 de oferte publice iniţiale la Bursa din Varşovia în 2009. Câte aţi înregistrat până acum? Credeţi că ţinta va fi îndeplinită?

Ludwik Sobolewski: Sunt foarte mulţumit de piaţa poloneză a IPO-urilor (n.r. innitial public offer - ofertă publică iniţială) în 2009. Potrivit ultimului raport asupra acestei pieţe, publicat de PricewaterhouseCoopers, Bursa din Varşovia îşi menţine prima poziţie în Europa după numărul de listări (15 în primele şase luni ale anului). După valoarea listărilor, ne-am clasat pe locul al doilea, după London Stock Exchange (în intervalul ianuarie - iunie 2009, companiile au strâns circa 132 milioane de euro pe piaţa de capital poloneză).

Raportul arată rezistenţa pieţei poloneze de IPO-uri, care nu s-a blocat din cauza crizei financiare. Numărul şi valoarea ofertelor primare au scăzut, totuşi, semnificativ faţă de anul trecut. În 2008, 94 de companii au debutat la Warsaw Stock Exchange (WSE), emitenţii strângând 2,5 miliarde euro. Consider că WSE îşi va menţine poziţia de lider pe parcursul acestui an, pe care îl vom încheia cu 20-30 de listări.

Reporter: Cât de important este numărul de IPO-uri pentru o bursă, pe timp de criză?

Ludwik Sobolewski: Listările la o bursă în condiţii de volatilitate şi aversiune la risc în creştere sunt semn că acea instituţie înfruntă cu bine criza. Când bula speculativă se sparge, lucru la care am asistat anul trecut şi la finalul lui 2007, apar oportunităţi pentru investitorii iscusiţi şi companii inteligente, care ştiu să navigheze în ape agitate.

Reporter: Aţi avut parte şi de retrageri din piaţă în acest an?

Ludwik Sobolewski: Am înregis­trat patru delistări până acum de pe piaţa noastră principală, cauzate de fuziuni.

Reporter: Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai mari probleme pe care le-aţi înfruntat din cauza crizei financiare, anul acesta şi în 2008?

Ludwik Sobolewski: Criza financiară a demonstrat, încă o dată, că investitorii străini tind să privească Europa Centrală şi de Est ca pe o singură piaţă. O astfel de abordare a avut implicaţii negative asupra noastră - când investitorii s-au retras din regiune după rapoarte îngrijorătoare din Ungaria, Ucraina şi ţările baltice. Economia poloneză rezistă destul de bine la criză, întrucât nu am avut niciun trimestru de scădere economică, ceea ce este o excepţie rară în Europa.

Reporter: La finalul lui 2008, aţi declarat că Bursa din Varşovia nu va renunţa la investiţii în 2009. Reuşiţi să îndepliniţi acest plan? Ce investiţii veţi face până la finalul anului?

Ludwik Sobolewski: În ciuda scăderii activităţii participanţilor la piaţă în 2009, nu am suspendat proiectele strategice. Pentru a le oferi investitorilor mai multe opţiuni în construirea portofoliilor, lărgim constant oferta de instrumente listate, care include certificate structurate şi obligaţiuni, care dau expunere, printre altele, pe mărfuri, indici străini şi acţiuni.

De asemenea, plănuim să lansăm în cursul acestui an o piaţă regulată de obligaţiuni municipale şi comerciale, care va lărgi posibilităţile de investiţie la WSE. Un alt proiect important este creşterea lichidităţii în tranzacţiile cu acţiuni. Vrem să introducem "short-selling"-ul (n.r. vânzare în lipsă) - suntem pe cale să obţinem aprobarea legală - şi să lucrăm la conformarea emitenţilor la regulile guvernanţei corporative.

Reporter: Aveţi de gând să achiziţionaţi alte burse?

Ludwik Sobolewski: Urmăresc cu atenţie oportunităţile care apar. Cred că ceea ce am văzut deja în regiunea central şi est europeană este prima fază a consolidării operatorilor de piaţă. Numărul ţintelor care pot fi achiziţionate în regiune este limitat şi vom vedea a doua fază a consolidării în desfăşurare.

Reporter: Scopul principal al Bursei din Varşovia rămâne să devină centru regional?

Ludwik Sobolewski: Da. Vom continua strategia de a construi o bursă eficientă, transparentă şi modernă, un adevărat "nod" financiar pentru Europa Centrală şi de Est. În unele aspecte, deja ne-am îndeplinit obiectivul. Suntem cea mai mare bursă de valori din Europa Centrală şi de Est (inclusiv piaţa austriacă) după capitalizare şi valoare a tranzacţiilor cu acţiuni. Realizez, totuşi, că valoarea pieţei nu este caracteristica determinantă a unui centru financiar. Trebuie să investim mai puternic în imaginea noastră pe plan internaţional.

Reporter: Ce intenţii aveţi în privinţa pachetului de 1,8% pe care îl deţineţi din Bursa din Sibiu?

Ludwik Sobolewski: Investiţia în Sibex este pe termen lung şi reprezintă consecinţa strategiei noastre de a întări cooperarea cu operatorii de piaţă străini selectaţi. Pentru moment, nu intenţionăm să ne modificăm participaţia la Sibex.

Reporter: Din câte ştiu, structura investitorilor de la WSE era de o treime investitori străini, o treime investitori privaţi şi o treime investitori instituţionali. Cum se prezintă această structură în prezent?

Ludwik Sobolewski: Aşa este, aceasta a fost, mai mult sau mai puţin, structura investitorilor noştri până la jumătatea lui 2008. În a doua parte a anului trecut, situaţia s-a schimbat. Proporţia investitorilor străini a crescut la 46%, iar cea a investitorilor polonezi individuali a scăzut la 17%, în timp ce procentul instituţiilor locale a rămas oarecum stabil, la 37%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb