Cea mai mare problemă pe care o are ţara noastră, la ora actuală, este stabilitatea fiscală, afirmă Cristina Chiriac, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor (ANAA), adăugând că nu poate fi creată o clasă antreprenorială în lipsa stabilităţii fiscale şi nici investitorii străini nu pot fi atraşi în lipsa unei prognoze pe următorii trei ani.
Domnia sa exemplifică: "În privinţa TVA aveam o promisiune, că din 2017 această taxă va scădea cu un punct procentual. Se va mai întâmpla acest lucru? Acum, nu se ştie, este o incertitudine. Ce se va întâmpla anul viitor sau în 2018 nu ştim. Avem, din punctul meu de vedere, doar promisiuni electorale".
Doamna Chiriac menţionează că numai în situaţia în care promisiunile electorale vor fi asumate într-un program de guvernare, "lucrurile vor sta diferit".
Pe de altă parte, oficialul ANAA spune că nu poate să facă o prognoză pentru 2017 sau 2018 dacă nu analizează ce s-a întâmplat în 2016. Cristina Chiriac afirmă: "Anul acesta am avut un blocaj la nivelul Ministerului Economiei. În acest minister au existat oameni care nu au avut nimic de a face cu economia românească: secretari de stat ginecologi sau cu alte profesii, care nu înţeleg că economia trebuie tratată de către economişti".
Cristina Chiriac subliniază: "Noi, antreprenorii, ne dorim un viitor constructiv. Vrem ca viitorul Guvern «să ne adune» pe toţi, fie că suntem întreprinzători mari sau mici, şi să ne spună: voi, cei care activaţi pe piaţă, care produceţi, care creaţi locuri de muncă, aduceţi plus valoare economiei, prezentaţi-vă problemele".
Oficialul ANAA susţine că antreprenorii români ar trebui, eventual, să transmită o scrisoare deschisă către autorităţi, în care să-şi prezinte priorităţile.
• "Singura noastră soluţie este stimularea antreprenoriatului românesc"
Economia românească se bazează foarte mult pe consum, spune doamna Chiriac, amintind că, din acest punct de vedere, "funcţionează" domenii precum industria, IT-ul, agricultura. "Ce facem cu sectoarele celelalte"?, se întreabă oficialul ANAA, adăugând: "Prioritatea statului ar trebui să fie în domeniile care nu funcţionează, respectiv în sectorul IMM-urilor. Aceste societăţi «se nasc astăzi», iar peste 1-2 ani îşi închid porţile pentru că nu au consultanţi, nu au putere financiară, nu au pârghii financiare ca să se susţină. Aici trebuie să intrervină statul. Singura noastră soluţie este, din punctul meu de vedere, stimularea antreprenoriatului român. Degeaba investim şi ajutăm marile corporaţii. Ajutoarele de stat sunt accesate cu predilecţie de marile companii. Ajutând în permanenţă marile companii care îşi exportă profiturile nu ajutăm clasa antreprenorială din România".
Conform spuselor doamnei Chiriac, "am început să ne vindem companiile în 1990, într-un ritm foarte rapid, crezând că acei bani încasaţi se vor întoarce în economia românească, însă, după 25 de ani, banii nu s-au întors în economia noastră, iar nivelul de creştere şi de formare a IMM-urilor în România este din ce în ce mai scăzut.
Asociaţia Naţională a Antreprenorilor îşi doreşte stabilitate fiscală, pârghii fiscale pentru stimularea micului antreprenor, acela care creează 3-5 locuri de muncă şi are activitate în zonele cele mai defavorizate din România, conform doamnei Chiriac care concluzionează: "Locurile de muncă sunt create de antreprenorii români, nu de marile corporaţii".