STRATEGII PENTRU DEZVOLTAREA IMM-URILOR EDITIA A III-A/DOINA TOPALĂ, CEC BANK: "Nu este normal ca birocraţia să fie un obstacol în calea finanţării IMM-urilor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 16 decembrie 2016

"Nu este normal ca birocraţia să fie un obstacol în calea finanţării IMM-urilor"

Birocraţia este unul dintre obstacolele care stau în calea finanţării întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), reiese din discursul doamnei Doina Topală, director Direcţia IMM în cadrul CEC Bank.

Domnia sa a subliniat că unul dintre obiectivele majore ale băncii este finanţarea IMM-urilor, dar că acestea din urmă întâmpină o serie de dificultăţi în momentul întocmirii dosarelor.

Reprezentantul CEC Bank a menţionat: "Ne preocupă finanţarea IMM şi, ca urmare, ne-am propus să ajutăm acest sector, mai ales în contextul în care avem cea mai vastă reţea teritorială (1035 de agenţii), peste 500 de unităţi fiind situate în zonele rurale. Însă, inventariind toate problemele domeniului, disfuncţionalităţile clienţilor noştri IMM la sfârşitul acestui an, am descoperit că relaţia client-bancă este către finalul clasamentului. Altele sunt problemele întreprinderilor mici şi mijlocii de zi cu zi. De exemplu, justiţia românească, neclară, inflexibilă, nu garantează încasarea mărfurilor vândute şi încasarea banilor de la client conform biletelor la ordin/cec-uri sau contracte stabilite de comun acord între cele două părţi, cu termene de plată de până la 60-90 de zile. Nu este normal acest lucru. În acelaşi timp, birocraţia de la nivelul instituţiilor statului este foarte mare. În plus, sunt funcţionari care fie nu ştiu, fie nu îşi asumă anumite aspecte".

Doamna Topală a dat ca exemplu documentaţiile depuse pentru diverse autorizaţii de construcţii, obţinerea acestor autorizaţii durând până la nouă luni de zile. Oricâtă expertiză, capacitate de rambursare şi oricâte garanţii ar avea clientul, noi aşteptăm autorizaţia de construcţie pentru a putea demara un proiect. "Sunt fermieri care exploateză 200 de hectare cu doi angajaţi, care şi-au consolidat afacerea şi au achiziţionat utilaje cu banii băncii sau cu fonduri europene, dar aşteaptă o autorizaţie de construcţie un timp nepermis de mare", a menţionat domnia sa.

Obligaţiile de plată foarte mari percepute la Bugetul Statului, termenele rapide de executare/popririle pe conturi cu tot ceea ce înseamnă taxe şi penalizări foarte mari, pe care clientul nu le poate susţine din adaosurile percepute la produsele vândute (de exemplu, în cazul în care nu sunt plătite până în 25 ale lunii, din 26 vin deja popririle pe cont la bancă), sunt alte aspecte negative din sectorul IMM punctate de reprezentantul CEC Bank.

Doina Topală subliniază că, deşi banca a adus produse şi servicii noi şi a încercat să aibă un proces rapid de eliberare a sumelor de bani, totuşi aceste lucruri nu sunt de ajuns, fiind nevoie de eforturi conjugate ale tuturor instituţiilor statului, astfel încât IMM-urile să poată accesa mai uşor credite de la bănci şi să permită buna desfăşurare a activităţii IMM-urilor, inclusiv după accesarea sumelor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Corect

    Cu regret trebuie sa va spun Dna Director,ca dupa experienta pe care am avut-o cu CECBANK,ar trebui sa fiti ultima care sa sustina opiniile din acest articol.Exprim aceasta opinie,in cunostinta de cauza,in urma unei experiente avute cu CEC BANK,exact intr-o situatie pe care le descrieti in articol.

    Daca nu va reformati din interior,daca nu ridicati nivelul professional al angajatilor care fac evaluarile companiilor,puteti avea sucursale la fiecare colt de strada,nu numarul acestora face diferenta,ci calitatea angajatilor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb