În condiţiile în care una din patru companii intră în insolvenţă în ţara noastră, tinerii antreprenori nu doresc să întreprindă o nouă afacere, declară Nicoleta Munteanu, Partener, EURO Insol, menţionând că aceştia aduc ca argumente lipsa de încredere în piaţa noastră şi teama de faliment.
"Când vorbim despre faliment, vorbim despre companii care sunt incapabile să se reorganizeze", afirmă doamna Munteanu, adăugând: "Cauza insolvenţelor din ţara noastră este imposibilitatea plăţilor creanţelor bugetare, fiscale. Micul antreprenor nu are pârghia necesară - consultanţi calificaţi -, prin care să cunoască oportunităţile de care poate beneficia, ci doar o legislaţie greoaie, împovărătoare, un Cod fiscal care se schimbă în fiecare săptămână, în fiecare lună. În plus, nu mai sunt economişti, nu mai există profesionişti. Acesta este motivul pentru care antreprenorul mic intră în faliment".
Reprezentantul EURO Insol menţionează că în UE, într-un an, circa 200.000 de companii intră în insolvenţă, adică 600 în fiecare zi, iar procentul de reorganizare este infim.
Doamna Munteanu subliniază: "Micul antreprenor nu se poate reorganiza. La companiile mari avem ce să vindem, ce să restructurăm, putem să-l ajutăm, dar la societăţile mici, la IMM-urile cu 2-5 angajaţi, nu avem ce face. Rata reorganizărilor este foarte mică atât în UE, cât şi în România".
Nicoleta Munteanu precizează că nu există politici transparente care să le poată asigura antreprenorilor mici accesul la finanţare în perioada de insolvenţă, de restucturare.
În aceste condiţii, concluzionează doamna Munteanu, teama de eşec şi riscul de faliment reprezintă principalele obstacole pentru care tinerii nu doresc să intre pe piaţă cu o companie, ci caută să fie angajaţi.
1. Asa este
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2016, 12:11)
As adauga controalele fara numar a n-spe organe de control, birocratia, statul la cozi sa depui o tadula la o fufa pe pile care stie sa inchida calculatorul daca scoate cablul de curent.