Studiu Deloitte: Proiecte în domeniul telecomunicaţiilor din România concurează cu proiecte importante implementate la nivel mondial

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 13 februarie 2008

Studiu Deloitte: Proiecte în domeniul telecomunicaţiilor din România concurează cu proiecte importante implementate la nivel mondial

Numărul comunicaţiilor digitale va creşte considerabil în acest an, acestea se vor diversifica şi vor avea un rol vital în viaţa noastră, arată studiul Deloitte "Previziuni în domeniul telecomunicaţiilor 2008". România a fost de multe ori "în pas cu dezvoltarea" în ceea ce priveşte implementarea soluţiilor noi de telecomunicaţii, un ritm care va fi probabil păs­trat şi în 2008. Evoluţia sur­prinzătoare din 2007 a pieţei de telefonie mobilă din Româ­nia, care a demonstrat că mai există suficiente resurse de creştere atât ca număr de clienţi noi, cât şi ca venituri, va trebui să se adapteze competiţiei feroce din 2008 când vor intra doi noi jucători (RDS­&RCS şi re-lansarea Zapp) şi vor ataca podiumul ocupat de Orange, Vodafone şi Cosmote.

Andrei Ionescu, Senior Manager Deloitte Romania, a declarat: "Piaţa de telecom din România în 2008 va oferi surprize interesante. Se vor accentua legăturile dintre operatorii de telefonie fixă şi mobilă. Aceste legături au început să fie vizibile în anul 2007, dar în 2008 vor fi mult mai solide şi promovate mai mult. Lupta pe piaţa de telecom va fi din ce în ce mai înverşunată pentru clienţi. Doar câţiva jucători vor putea să acopere ambele zone (telefonie fixă şi mobilă) fără a avea nevoie de un aliat".

Prada se transformă în prădător

Deşi este probabil ca în 2008 dificultatea obţinerii de credite să tempereze fuziunile şi achiziţiile, se observă totuşi în cadrul industriei telecomunicaţiilor o tendinţă crescută de dezvoltare prin intermediul achiziţiilor. Cu toate că au deja o poziţie bine definită pe piaţa telefoniei mobile din întreaga lume, operatorii mobili importanţi pot fi interesaţi în 2008 de achiziţii, totul luând o altă turnură. Operatorii de top de pe pieţele emergente se pot transforma din pradă în prădător. Deoarece lichidităţile acestora provin din vânzarea a sute de milioane de noi abonamente, aceştia vor crea adevărate stocuri de bani, fără a fi constrânşi de creşterea ratei dobânzii, ca efect al înăspririi condiţiilor de contractare a unui credit.

Nevoia de viteză, pusă sub semnul întrebării

Ca şi în anii precedenţi, în acest an, polemicile pe tema vitezei optime în telecomunicaţii par a fi la fel de aprinse. Dar preocuparea legată de cos­tul finanţărilor va face ca firmele din domeniul telecomunicaţiilor şi acţionarii acestora să pună sub semnul întrebării nevoia de viteză. Mânate de dorinţa arzătoare de a obţine profituri mari, companiile din domeniul telecomunicaţiilor nu trebuie să facă din încercarea de a atinge limitele a ceea ce este posibil din punct de vedere tehnic un scop principal.

"În ceea ce priveşte tehnologia, în 2008 trendul în Româ­nia va fi acelaşi ca în Europa - competiţie accentuată. Diferenţa între competitori o va face strategia de marketing şi de PR, dar şi cel care va avea cel mai bun suport tehnologic. Acum clientul îşi doreşte ca mijlocul de telecomunicaţie să fie modern şi să încorporeze cât mai multe funcţionalităţi (folositoare sau nu), iar cel care poate oferi toate acestea va fi câştigător", a declarat Andrei Ionescu, Senior Manager la Deloitte România.

Direcţionarea GPS-ului mobil

Se aşteaptă ca în 2008, preţul chipset-urilor GPS să scadă la câţiva dolari, lucru ce va face ca numărul dispozitivelor care încorporează această tehnologie să crească simţitor. Este posibil ca în 2008, indus­tria mobilă să scape din vedere câteva aspecte esenţiale, unul dintre acestea fiind diferenţa dintre modul în care navigaţia prin satelit este utilizată de către vehicule şi felul în care aceasta ar putea fi utilizată de către oamenii care se deplasează pe jos. Cu toate că în 2008 vor fi vândute tot mai multe telefoa­ne mobile cu GPS încorporat, dincolo de utilizarea iniţială, acestea nu vor fi prea des întrebuinţate. Ceea ce înseam­nă costuri supli­mentare fără efecte scontate.

Exploatarea cerinţei crescute în materie de comunicare venită din partea noilor concepte media

În 2008 numărul comunicaţiilor digitale va creşte considerabil, acestea se vor diversifica şi vor avea un rol vital în viaţa noastră. Noile concepte media, precum reţelele sociale, blog-urile şi "lumile sintetice", vor oferi acele tipuri de servicii prin intermediul cărora se iniţiază un volum foarte mare de forme de comunicare, fie ele noi sau tradiţionale. Toa­te aceste tendinţe par să confirme că în 2008 cererea în ceea ce priveşte comunicarea va fi foarte mare. Cererea în materie de noi concepte media poate să denote faptul că sectorul telecomunicaţiilor se află în incapacitatea de a valorifica la maximum această cerere.

GSM ajunge la maturitate

Pe 7 septembrie 2008, GSM-ul ajunge la maturitate: se întrevede că în cele peste 700 reţele GSM din mai bine de 200 de ţări se vor transmite 6 miliarde de mesaje text şi se vor consuma peste 16 miliarde de minute de convorbiri. În anul maturităţii sale, viitorul GSM-ului pare a fi mai promiţător ca niciodată, arată studiul Deloitte. În 2008, operatorii GSM vor trebui să-şi revoluţioneze strategiile în întreaga lor activitate. În copilărie, GSM-ul a fost supradotat, la maturitate însă, acesta va fi nevoit să se coacă foarte repede, să dezvolte noi relaţii şi abilităţi, şi să depună efort mai mult ca niciodată pentru a se menţine în top.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb