STUDIU Drama copiilor din mediul rural

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 20 noiembrie 2020

Drama copiilor din mediul rural

Imaginea idilică a copilăriei din mediul rural nu mai corespunde cu realitatea secolului XXI. Aşteptările sunt cu totul altele faţă de cele din urmă cu 50 - 100 de ani, de asemenea şi posibilităţile. O cincime dintre copiii de la sat (21%) consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiţi, potrivit studiului "'Bunăstarea copiilor din mediul rural'', lansat de Fundaţia World Vision România. Conform studiului, 1 din 10 copii nu are suficientă mâncare şi se duce flămând la culcare seara, iar copiii şi tinerii de toate vârstele, de la grădiniţă la liceu, din 80% dintre gospodării muncesc în gospodărie, fac curăţenie, îngrijesc animalele sau au grijă de alţi membri ai familiei. Un sfert dintre ei spun că nu sunt ajutaţi de nimeni când nu ştiu să-şi facă tema pentru acasă, iar 8% raportează chiar că nu are cine să îi îngrijească atunci când sunt bolnavi.

O proporţie similară - peste 30% - dintre părinţi consideră că pentru a-ţi găsi de lucru este mai important să ai relaţii decât să termini o şcoală, se arată în raport. Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România, susţine: "Din păcate, drepturile copiilor din mediul rural în ceea ce priveşte educaţia, participarea, confortul psihologic în familie şi la şcoală sunt de multe ori ignorate chiar de cei care ar trebui să vegheze la aplicarea lor: părinţii, educatorii, decidenţii - adulţii care ar trebui să facă România o ţară mai bună pentru copii. Pandemia a acutizat problemele copiilor, cu consecinţe pe termen lung asupra evoluţiei lor. Respectarea drepturilor copilului, începând cu cel la educaţie, reprezintă un imperativ pentru o democraţie care se gândeşte azi la ziua de mâine. Prin programele noastre facem eforturi împreună cu copiii, părinţii şi educatorii pentru ca niciun copil de la sat să nu se mai simtă singur, umilit, marginalizat, fără şanse şi fără viitor. Avem nevoie de politici publice coerente, puse în practică, care să se concentreze pe bunăstarea copilului, iar noi suntem oricând disponibili să ajutăm cu expertiza noastră la realizarea acestora".

Comparativ cu valurile precedente ale cercetării, în cea actuală, care acoperă şi lunile de criză sanitară şi umanitară provocată de pandemia de COVID-19, se poate observa o creştere a ponderii celor care declară că au adoptat măsuri de criză precum: cumpărarea de alimente în cantităţi mai mici; împrumutarea sau primirea de alimente de la rude/prieteni; cumpărarea a mai puţine rechizite, cărţi pentru şcoala copilului, precizează sursa citată. Nerespectarea regulilor minime de igienă reprezintă o consecinţă a sărăciei şi a lipsei utilităţilor de bază: apă curentă, baie amenajată şi toaletă. Nici la şcoală nu sunt întotdeauna respectate regulile minime de igienă: în 5% dintre şcoli nu există o sursă de apă pentru a te spăla pe mâini, iar în 12% nu sunt toalete cu apă curentă. Conform studiului, în mediul rural copiii abandonează şcoala din cauza lipsei de mijloace şi a rezultatelor slabe. Raportul "'Bunăstarea copilului din mediul rural - 2020'' cuprinde datele şi analiza unei cercetări de teren realizate în perioada iunie - august 2020.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Având în vedere ce a făcut establishmentul fascist al Fiarei din mediul urban - o pușcărie ghetou - traiul din rural rămâne totuși idilic, mai apropiat de valorile umane, tradiționale care îi seacă pe neomarxisti.

    1. Sunt fascisiti sau neomarxisti? Sau si una, si alta? :))))

      Intr-o nota serioasa, pentru ca subiectul articolului este unul foarte serios: oameni ca tine polueaza sectiunea de comentarii a unui ziar de foarte buna calitate.

    Realizatorii studiului nu s-au gândit că abandonarea școlii de către unii copii din mediul rural ( și nu numai),s-ar putea datora și lipsei de perspectivă în găsirea unui loc de muncă care prevede calificarea pentru diferite domenii de activitate? N-ar fi lipsită de interes o statistică care să arate câti copii dim mediul rural, absolvenți de școli profesionale ( atâtea câte mai sunt ), de liceu sau școli postliceale muncesc în propriile gospodării sau pleacă în lumea largă la munci necalificate. Oricum, cred că un astfel de studiu, crud de real, nu va înduioșa pe nimeni din sfera de decizie a acestei tări pentru a lua măsuri corective. Așa că...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb