STUDIU KEYSFIN: Suntem pe ultimul loc din UE la ponderea încasărilor din turism la PIB

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 3 august 2017

Suntem pe ultimul loc din UE la ponderea încasărilor din turism la PIB

Ţara noastră se situează pe ultimul loc în UE în privinţa ponderii încasărilor din turism la nivel de produs intern brut, potrivit datelor statistice, citate într-o analiză KeysFin.

Dacă pentru Malta, Cipru şi Croaţia, turismul reprezintă peste 12% din PIB, România raportează abia 1% din PIB.

Experţii KeysFin au declarat: "Bulgaria reprezintă cel mai bun exemplu privind exploatarea eficientă a turismului. Îşi acoperă 5% din PIB din acest sector, în ciuda potenţialului turistic sub cel al României. Vecinii noştri de la sud de Dunăre au ştiut să atragă mai bine investiţiile, în special cele străine, şi să exploateze mai eficient criza geopolitică din Turcia şi Grecia".

Conform analizei, pentru a ajunge din urmă celelalte ţări, România trebuie să investească în primul rând în infrastructura de transport şi în dezvoltarea facilităţilor de cazare la standarde internaţionale.

Analiştii precizează: "Deschiderea noilor unităţi de 5 stele de pe litoral, cum este Phoenicia Royal din Năvodari, reprezintă un pas înainte, însă avem în continuare probleme cu traficul rutier, aerian şi feroviar către staţiuni, cu calitatea serviciilor de cazare şi masă şi, mai ales, cu profesionalismul angajaţilor din acest sector".

Potrivit studiului realizat de KeysFin, pe litoralul românesc cele mai mari afaceri cu sediul social în Constanţa şi Tulcea le-a făcut, anul trecut, M.W.Import Export SRL (hoteluri), din Mangalia, 28,9 milioane de lei. Compania este urmată în clasament de Georgio Fast SRL din Constanţa, specializată în restaurante, care a înregistrat afaceri de 23,3 milioane lei, şi de Complex Delta SRL din Tulcea, al cărei business hotelier a depăşit 22,3 milioane lei în 2016.

Top 10 companii este completat de Lascu Bros SRL (restaurante), Underground Club SRL (baruri), Vega Turism (hoteluri), Hagi Sport SRL (hoteluri), Ionuţ Restaurante SRL (restaurante), Voila AS SRL (hoteluri), toate din Constanţa, şi Briza Mării Negre SRL (hoteluri), din Eforie.

Hotelurile, restaurantele şi barurile de pe litoral vor depăşi, în acest an, nivelul de 1,5 miliarde de lei, cifră aproape dublă faţă de acum cinci ani, potrivit unui studiu realizat de Keysfin.

Totodată, şi numărul firmelor din HORECA va atinge un record, dovadă fiind interesul major pentru investiţii în domeniu, mai arată analiza.

Pe litoralul românesc erau deschise, în 2016, aproape 900 de unităţi de cazare, dintre care 335 de hoteluri, 243 de vile, 164 de bungalouri, 31 de pensiuni şi 56 de hosteluri, cele mai multe în Eforie (201), Mangalia (177), Costineşti (154) şi Constanţa-Mamaia (135), conform datelor Keysfin.

Potrivit analizei, la Registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor erau, în acelaşi interval, 2781 de firme active, cu sediul social în Constanţa şi Tulcea, dintre care, cele mai multe ofereau servicii în restaurante(1106) şi baruri (779), în timp ce alte 424 de companii aveau drept principală activitate serviciile hoteliere.

Datele statistice arată că afacerile firmelor de pe Litoral au crescut semnificativ. Dacă în 2012 ajungeau la 801,2 milioane lei, în 2016 acestea au atins 1,33 miliarde lei. În ceea ce priveşte profitabilitatea sectorului, aceasta a avansat de la 44,9 milioane de lei la 205,8 milioane de lei, în acelaşi interval.

Potrivit studiului, climatul favorabil a fost susţinut şi de finalizarea autostrăzii A2, dar şi de evoluţia internaţională, criza economică din Grecia şi problemele cu terorismul din Turcia influenţând în mod semnificativ deciziile turiştilor români de a-şi petrece concediile de vară în ţară, pe litoral.

Analiza mai arată că structura afacerilor de pe litoral arată că acest sector devine tot mai profitabil, dovadă indicatorii financiari.

De asemenea, studiul KeysFin mai arată că perioada medie de încasare a creanţelor în acest sector a scăzut semnificativ, de la 138,1 zile în 2012 la 56,9 zile în 2016. Perioada medie de plată a datoriilor a urmat un trend pozitiv, de la 273,8 la 177,5 zile în acelaşi interval.

Analiştii au mai adăugat: "Datoriile companiilor din turism s-au menţinut în ultimii 5 ani la un nivel relativ constant de 1,4 miliarde de lei, în timp ce creanţele s-au diminuat cu 100 de milioane de lei, la 200 de milioane lei, ceea ce reprezintă semnele pozitive pentru business. Există bineînţeles şi destule provocări, datele statistice arătând că datoriile sub un an, de exemplu s-au majorat de la 600,9 milioane lei la 648,4 milioane lei, însă, pe ansamblu perspectiva este una pozitivă, semn că investitorii de pe litoral şi-au optimizat afacerile".

Studiul care a inclus şi o analiză a datelor macro furnizate de Institutul Naţional de Statistică, arată că numărul turiştilor care s-au înregistrat în unităţile de cazare licenţiate a depăşit anul trecut 1,23 de milioane, cu peste 200.000 mai mulţi decât în 2015.

Turiştii români înregistraţi pe litoralul Mării Negre au fost în număr de 1,11 milioane anul trecut, în timp ce străinii au reprezentat 6,3%, adică 78.275 turişti, conform datelor analizate.

Specialiştii KeysFin au precizat: "Potrivit estimărilor patronatelor, numărul turiştilor în 2017 ar putea depăşi cifra de 1,5 milioane. Cele mai multe unităţi de cazare au raportat rezervări complete pentru vârful de sezon. Creşterea veniturilor populaţiei, îmbunătăţirea condiţiilor de cazare, facilităţile de plată, toate aceste condiţii s-au întrunit pentru ca 2017 să fie, cel mai proabil, cel mai bun an pentru turismul românesc din ultimii 10".

Studiul cuprinde date detaliate legate de firme (creanţe, datorii, capitaluri proprii, active circulante, furnizori restanţi, datorii comerciale, numărul angajaţilor etc.).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb