STUDIU KEYSFIN: Vara lui 2016, cea mai profitabilă pentru turismul autohton, din ultimii zece ani

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 1 august 2016

Vara lui 2016, cea mai profitabilă pentru turismul autohton, din ultimii zece ani

Gradul de cazare în staţiunile de pe Litoral a atins 100% în ultimele trei săptămâni, iar în luna august este la capacitate maximă

Vara acestui an se anunţă a fi cea mai profitabilă din ultimii zece pentru turismul românesc, potrivit unui studiu realizat de Keysfin. Turiştii români şi străini s-au reorientat către litoralul românesc şi Delta Dunării, pe fondul situaţiei internaţionale, potrivit datelor studiului. Astfel, peste 4 milioane de turişti ar urma să cheltuie, în acest an, în sezonul estival, peste 1,4 miliarde de lei pe servicii de cazare şi masă.

Conform datelor companiei, în 2010 au fost înregistraţi oficial 3,04 milioane de turişti români, iar numărul acestora a crescut susţinut. În 2011 s-au înregistrat 3,23 de milioane de turişti, în 2012 numărul lor a ajuns la 3,57 milioane. Anul 2013 a adus 3,27 de turişti români, 2014 - 3,37 milioane de turişti români, iar anul trecut numărul acestora au ajuns la 3,80 de milioane.

Analiştii companiei au declarat: "Renovarea hotelurilor din Mamaia, Neptun, Olimp, Venus, Saturn şi adoptarea unui management similar cu cel din Grecia, Turcia şi Bulgaria au făcut ca firmele de turism să înregistreze rezultate excelente în acest an. Un cuvânt greu de spus l-a avut climatul de insecuritate extern, atentatele din Turcia, Franţa şi Germania influenţând decizia turiştilor români. Sentimentul de siguranţă de pe litoralul românesc a determinat, de asemenea, şi mulţi turişti străini să vină pe Litoral şi în Deltă, companiile de turism dezvoltând pachete turistice la preţuri atractive".

În plus, aceştia estimează, pe baza aşteptărilor firmelor din domeniu, ca numărul turiştilor români şi străini să depăşească, în acest an, graniţa de 4 milioane.

"Perspectivele sezonului 2016 sunt extrem de pozitive. Semnalele din piaţă indică faptul că gradul de cazare în staţiunile de pe Litoral a atins 100% în ultimele trei săptămâni, luna august este la capacitate maximă, iar perspectivele lunii septembrie sunt, de asemenea, îmbucurătoare, vremea urmând să fie propice extinderii sezonului", sunt de părere specialiştii.

Din datele companiei, în 2015, pe litoralul românesc au fost 191.093 de turişti străini, iar în Delta Dunării s-au înregistrat 33.815. Comparativ, în 2010 Litoralul a atras 133.900 turişti străini, iar în 2014 sau fost 162.914.

"Numărul turiştilor străini este în creştere de la an la an, însă sub potenţial. Dezvoltarea unor oferte de servicii turistice şi de distracţie comparative cu focusul pe plajele de calitate, oferta de cluburi şi gastronomia românească, dar mai ales pe climatul de siguranţă din România, poate, şi trebuie, să determine o creştere a afluenţei turiştilor străini în ţara noastră în următorii ani", au mai adăugat analiştii.

Creşterea numărului de turişti înseamnă şi o creştere a afacerilor din zona Litoralului. Potrivit Keysfin, datele statistice arată că, de la an la an, business-urile din sectorul HORECA s-au mărit spectaculos.

Dacă în 2010 business-ul total din zona Dobrogei, incluzând aici Litoralul şi Tulcea (Delta Dunării), era cifrat la 713,3 milioane de lei, în anii următori a crescut de la 662,7 milioane lei în 2011, 805,1 milioane lei în 2012, 832,6 milioane lei în 2013, 948 milioane lei în 2014, respectiv 1,14 miliarde lei în 2015, conform datelor analizate.

"Estimăm un 2016 cu afaceri de aproximativ 1,4 miliarde lei, pe fondul dezvoltării unei palete extinse de servicii şi ca urmare a efectului reducerii TVA. Creşterea concurenţei în domeniul serviciilor de cazare şi masă, dezvoltarea unei oferte competitive pentru turişti creează perspectivele unor afaceri net superioare anilor trecuţi", au mai spus specialiştii.

În urma datelor analizate de companie a reieşit că cei mai importanţi jucători din sectorul turismului de pe Litoral sunt Blaxy Premium Resort Hotel SA, în domeniul hotelier, Georgio Fast SRL - în sectorul restaurantelor, UndergroundGroup SRL în domeniul barurilor, Tabăra Năvodari SA şi Stihll în segmental taberelor, campingurilor şi parcurilor de rulote, iar Dublet SRL, în alte servicii de cazare.

Blaxy Premium Resort Hotel SA a realizat cele mai mari afaceri din sectorul de cazare de pe Litoral - 18,41 milioane de lei, urmat de Vega Turism SA cu 18,4 milioane de lei şi Voila A.S SRL - 14,5 milioane de lei.

În topul celor mai importante firme de cazare din turismul de pe Litoral se mai situează, în ordinea cifrei de afaceri realizată anul trecut, Mamaia Resorts Hotels SRL (10,3 milioane de lei), Xenoti SRL (9,7 milioane de lei), Elegant Impex SRL (7,5 milioane de lei), Complex Savoy SA (7,5 milioane lei), Baron Service SRL (7,4 milioane de lei), L&Sirom SRL (7,23 milioane de lei) şi Aurora Mamaia SRL (7,2 milioane de lei), potrivit studiului citat.

Pe segmentul de restaurante şi alte servicii de masă, Georgio Fast SRL este lider, cu afaceri de 27,7 milioane de lei, în 2015. Firma este urmată de Crisrob Dede SRL cu 21,9 milioane de lei şi de companiile Hagi Sport SRL - 10,4 milioane de lei, Lascu Bros SRL - afaceri de 14,6 milioane de lei, Underground Club SRL 13,8 milioane de lei, Briza Mării Negre SRL - 12,2 milioane de lei şi Ionuţ Restaurante SRL cu 12,1 milioane de lei.

Informaţiile au fost culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de Keysfin prin analiza datelor financiare privind societăţile comerciale şi PFA-urile active din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb