STUDIU: Peste 70% dintre români nu sunt conştienţi de riscul fatal al monoxidului de carbon

RĂZVAN ZAHARIA
Ziarul BURSA #Miscellanea / 4 martie 2016

Peste 85% dintre gospodăriile din ţara noastră folosesc sisteme de încălzire bazate pe arderea combustibililor organici, cum ar fi gazele naturale, lemnul sau cărbunele, în timp ce 70% dintre persoane nu sunt conştiente de pericolul monoxidului de carbon provocat de acestea, arată un studiu făcut de compania Honeywell anul trecut.

Monoxidul de carbon (CO) este un gaz incolor, insipid şi inodor, care este emis atunci când un combustibil organic nu arde complet. Acesta poate afecta grav oamenii şi are potenţialul de a ucide atunci când nu este detectat. Aparatele de uz caznic cu combustibili fosili care nu au fost instalate corespunzător sau nu au fost verificate la timp sunt o cauză comună a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon în familie.

Studiul mai arată că oamenii sunt neinformaţi privind monoxidul de carbon, 15% considerând că mirosul de gaz poate fi sesizat, fapt greşit având în vedere că este inodor, iar 34% din persoanele intervievate spun că nu utilizează un detector de monoxid de carbon considerând că sistemul de ventilaţie al locuinţelor este unul foarte bun. În acelaşi timp, 19% din respondenţi cred că alarmele de fum instalate în case sunt suficiente pentru a detecta monoxidul de carbon, deşi cele mai multe dintre aceste dispozitive nu au capacitatea de detectare a monoxidului de carbon.

"Fiind un gaz inodor, insipid şi incolor, CO reprezintă o ameninţare reală pentru proprietarii de case şi, prin urmare, este important să fie luate măsurile potrivite pentru a se proteja astfel de emisii," spune Gelu Olteanu, Sales Leader Honeywell pentru divizia Environmental and Energy Solutions România, care a adăugat: "Oamenii ar trebui să inspecteze periodic şi să cureţe sistemele de încălzire din locuinţă, dar şi să urmeze întotdeauna instrucţiunile producătorilor privind instalarea şi operarea dispozitivelor lor. Condiţia esenţială a detectorului de monoxid de carbon este ca acesta să nu declanşeze alarme false, tocmai de aceea este recomandat ca dispozitivul să deţină un certificat EN50291. Monoxidul de carbon poate fi prezent şi în camera de zi, dormitor, bucătarie şi baie".

Cristian Grasu, Preşedinte al Asociaţiei Societatea de Salvare Bucureşti, a declarat: "Monoxidul de carbon este prezent şi în baie prin sistemul de încălzire al apei, al centralei termice. Anul trecut, au fost identificate 97 de persoane intoxicate cu monoxid de carbon în Bucureşti-Ilfov".

Studiul arată de asemenea că mai puţin de jumătate dintre respondenţi (42%) au luat în considerare achiziţionarea unui detector de monoxid de carbon separat, dar spun că în acest moment au alte priorităţi privind îmbunătăţirile aduse locuinţelor.

"De multe ori, specialiştii care se ocupă de curăţarea hornurilor şi a sobelor sunt solicitaţi numai după apariţia incendiilor sau a intoxicaţiilor cu CO într-o casă sau într-o clădire", spune Florin Cetăţeanu, expert tehnic extrajudiciar în cadrul Asociaţiei Coşarilor din România, precizând: "Intoxicaţiile cu monoxid de carbon se datorează fie faptului că nu este curăţat coşul de fum, fie faptului că acesta sau soba nu sunt etanşe, fie faptului că nu există priză pentru aer proaspăt. Monoxidul de carbon reprezintă un risc important şi îi incurajăm pe toţi să contribuie la reducerea riscului asigurându-se că aparatele de încălzit şi coşurile de fum sunt curăţate întotdeauna şi au efectuate la zi toate lucrările de întreţinere. Este recomandat să se efectueze o verificare ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat) din doi în doi ani şi o verificare anuală a aparaturii de gătit şi a sobelor."

Studiul a fost realizat de compania Honeywell anul trecut, în august, unde au fost chestionaţi 1000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 64 ani. Simptomele comune ale intoxicării cu CO includ dureri de cap, ameţeli, greaţă, confuzie, vedere înceţoşată, pierderea cunoştinţei şi chiar moartea, iar acestea se instalează lent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb